Cake & Taart,  Fruit

Cake met sinaasappel en kardemom

Van een geslaagd probeersel gesproken. Deze cake met sinaasappel en kardemom is echt su-per lekker. Voor een Midden-Oosterse thema avond met vrienden, wou ik graag een dessertje maken. Iets niet te zwaar. Ik bedacht me dat sinaasappel en kardemom wel een geslaagde combinatie zou zijn om binnen het thema te passen en eventueel een cake met olijfolie ook.

Wat research werk later ging ik aan de slag met deze cake. Een beetje met de losse pols en op basis van eerdere ervaringen. Het resultaat was een super smeuïge, zachte en luchtige cake. Ideaal als toetje na de maaltijd of als vieruurtje bij de koffie of een tasje thee.

Kardemom & sinaasappel

Een match made in heaven. Er zit veel zeste én sap van sinaasappels in deze cake. Gecombineerd met kardemom, kaneel en citroen zorgt het voor een subtiele, kruidige toets. Het sinaasappelglazuur maakte deze cake helemaal af. Gemakkelijk te maken en nog gemakkelijker om op te eten. Veel bakplezier!

Wat heb je nodig?

  • Patisseriebloem
  • Suiker
  • Bakpoeder
  • Kardemom & kaneel: Heerlijke kruiden om mee te bakken.
  • Versgeperst sinaasappelsap: Geen sinaasappelsap uit fles nemen.
  • Zeste van sinaasappel en citroen: Vergeet je fruit niet grondig te wassen vooraleer je begint te raspen.
  • Vanillesuiker of vanille extract: Je mag kiezen, beide zijn goed!
  • Eieren
  • Zonnebloemolie en olijfolie: Ik ben voor een combinatie gegaan omdat ik cake obv olijfolie super lekker vind, maar ook altijd de balans probeer te vinden zodat het niet te fel doorsmaakt maar eerder subtiel aanwezig is.

Wat moet je doen?

Je start met de zeste van citroen en sinaasappel onder de suiker en vanillesuiker te mengen. Dit doe je best met je handen. Je wrijft met je vingers de zeste goed in de suiker zodat de aroma’s maximaal kunnen vrijkomen.

Na deze stap is het een kwestie van natte ingrediënten te mengen, droge ingrediënten te mengen en dan de droge bij de natte te doen. Ik maak alles in de keukenmachine.

Voeg de zonnebloemolie en olijfolie toe aan de suiker met zeste. Vervolg met het sinaasappelsap en dan de eieren.

Meng alle droge ingrediënten, de bloem, bakpoeder, kardemom, kaneel en zout en voeg toe aan de natte ingrediënten. Meng en giet in een tulbandvormige bakvorm die je goed hebt ingevet en bestrooid hebt met bloem.

Bak, laat volledig afkoelen, maak het glazuur en giet het erover. Eet meteen of laat nog even rusten. Hoe langer je de cake laat rusten, hoe beter de smaken tot hun recht komen.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Hoeveelheden: Ik zou aan de hoeveelheden, ook die van de kruiden, niets veranderen om het beste resultaat te bekomen. Bij bakken houd je je best zoveel mogelijk aan het recept. Zeker bij een cake als deze!
  • Glazuur: De consistentie van glazuur levert voor veel mensen al eens problemen op. Het is snel te dun, waardoor het volledig van je cake afloopt en doorschijnend wordt. De truc is om te starten met heel weinig vocht en goed te blijven roeren. Het lijkt vaak alsof je te weinig vocht aan je bloemsuiker toevoegt, maar als je blijft roeren, ga je merken dat de suiker uiteindelijk zal versmelten tot een glazuur. Is je glazuur te dun? Voeg extra bloemsuiker toe. Is je glazuur te dik? Voeg voorzichtig enkele druppels vocht toe.
  • Op voorhand maken: Je moet enkele uren tellen om de cake te laten afkoelen zodat je het glazuur er niet moet opdoen wanneer de cake nog warm is. De smaken komen ook het best tot hun recht wanneer de cake een half dagje heeft kunnen rusten.
  • Bewaren: De cake blijft 4 dagen goed in een afgesloten doos. Je kan de cake ook invriezen.

Fan van smaken zoals sinaasappel en kardemom? Neem dan zeker eens een kijkje bij deze recepten.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Cake met sinaasappel en kardemom

As Cooked By Ginger
Een zachte, smeuïge en fluffy cake met sinaasappel en kardemom. Afgewerkt met een glazuur van sinaasappel. Té lekker!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Dessert, Gebak
Keuken Belgisch, Midden-Oosters
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 tulbandvormige bakvorm

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 250 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el zeste van sinaasappel
  • 1 tl zeste van citroen
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 60 ml olijfolie
  • 160 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 3 eieren
  • 360 g patisseriebloem gezeefd
  • 1 el bakpoeder
  • 2 tl kardemom
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 snuf zout

Voor het glazuur

  • 125 g bloemsuiker
  • 2 el versgeperst sinaasappelsap
  • 1 tl citroensap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe de suiker en vanillesuiker in de keukenmachine en voeg er de zestes aan toe. Wrijf deze met je vingers in de suiker.
  • Voeg de zonnebloemolie en olijfolie toe en meng.
  • Voeg het sinaasappelsap toe en meng.
  • Voeg de eieren toe en meng deze eronder tot het deeg één glad geheel is.
  • Meng de bloem, bakpoeder, kardemom, kaneel en zout en voeg toe aan de natte ingrediënten.
  • Meng totdat de droge ingrediënten volledig onder de natte gemengd zijn. Meng niet langer dan nodig.
  • Vet een tulbandvormige bakvorm in en bestrooi met bloem. Spatel het deeg erin en bak 50 minuten.
  • Laat volledig afkoelen en maak dan het glazuur door de bloemsuiker te mengen met het sinaasappel- en citroensap. Smeer het glazuur over de cake en laat opstijven.
  • Snijd in plakjes en eet op. Smakelijk!
Trefwoord Cake, Kardemom, Sinaasappel

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept