Cake & Taart,  Chocolade

Zondag Bakdag: Arretjescake met speculaas en witte chocolade

Zei er iemand witte chocolade en speculaas? JAZEKER! Sommigen onder jullie zullen de klassieke arretjescake wel kennen, anderen dan weer niet. Weet er iemand trouwens hoe je het uitspreekt?

Het is een ‘cake’ gemaakt van chocolade, suiker, boter en koekjes. Eigenlijk gewoon alles mengen, dan de koekjes eronder mengen en laten opstijven in de koelkast. Superlekker, een caloriebom en iets waar je gewoon meerdere malen per avond voor naar de koelkast sluipt en zegt ‘Alé dan, nog één stukje’.

Natuurlijk wou ik het toch allemaal een beetje anders maken en dacht ik eraan het met witte chocolade en chocoladekoekjes te maken ipv zwarte chocolade en gewone koekjes. Tot ik in de winkel stond en me bedacht dat dit verrukkelijk moet zijn met speculaas. Heb ik dat eventjes goed gedacht, want de combinatie is to die for. Vraag het maar aan husband… Want raad eens wie degene is die meermaals naar de koelkast is geslopen en zei ‘Alé dan, nog één stukje’?

IMG_6241

Benodigdheden:

300 g witte chocolade

100 g boter

110 ml ahornsiroop

250 g speculaaskoekjes (5 apart houden voor de afwerking)

Zei er iemand caloriebom?

IMG_6245

Bereiding:

Smelt de chocolade, boter en ahornsiroop samen in een pan op middellaag vuur. Neem er ondertussen een langwerpige cakevorm bij en bekleed deze met bakpapier.

TIP: Snijd je bakpapier hiervoor in repen. Leg eentje verticaal en dan enkele horizontaal, zo gaat je cake mooiere randen hebben dan wanneer je één groot vel in de vorm doet.

IMG_6243

Breek de speculaaskoekjes in stukjes (grote en kleine stukjes gemengd) en doe ze in een mengkom. Houd een vijftal koekjes apart voor de afwerking. Voeg het chocolademengsel toe en meng alles goed onder elkaar. Stort het geheel in de cake vorm en verdeel gelijk met de pannenlikker.

IMG_6247

Breek de resterende speculaasjes in dikke kruimels en verdeel over de cake. Druk een beetje aan zodat ze bij het aansnijden niet afvallen.

Laat de cake even afkoelen en zet hem in de koelkast wanneer hij lauw is. Het is niet goed voor je koelkast en de producten die erin liggen om de cake nog te warm erin te zetten. Laat hem gerust even afkoelen voordat je hem in de koelkast zet. Enkele uren later is hij volledig opgesteven.

Je kan de cake in reepjes of in blokjes snijden en lekker slordig serveren. Héérlijk, ik beloof het!

Geniet ervan,

Laurence

IMG_6246

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *