Cake & Taart,  Fruit

Zondag Bakdag: Rabarbergalette

Rabarber, het heerlijk zure fruit. Heerlijk in gebak, zoals deze rabarbergalette. We worden ermee doodgegooid rond deze tijd van het jaar. Onze buren hebben rabarber in de tuin staan en dat groeit als gras. Als je het oogst, mag je ze blijkbaar niet afsnijden, maar moet je ze afdraaien. Zo leerde de buurvrouw ons toen ze ons een groot aantal stengels overhandigde. Lekker! En ik kon alweer aan de slag. Vorige keer maakte ik er deze rabarbermuffins mee, maar vandaag ga ik er een andere richting mee uit. Ik gebruik de rabarber om er een galette mee te maken. Hoe ik dat doe? Lees maar even mee.

Benodigdheden, voor 1 rabarbergalette:

240 g bloem

180 g boter, zacht en in blokjes

60 g suiker

1 vanillesuiker

snufje zout

1 ei

2 stengels rabarber, geschild

10 aardbeien

1 el maïszetmeel

honing

Voor de afwerking:

1 ei

Bereiding:

Meng de gezeefde bloem met de suiker, vanillesuiker en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en kneed tot een kruimelachtig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot één geheel (dit kan allemaal ook gewoon met de handen als je geen keukenmachine hebt). Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.

Snijd de rabarber en aardbeien in blokjes en doe ze in een mengkom. Strooi er het maïszetmeel over en meng goed.

Neem het deeg uit de koelkast en neem een vel bakpapier. Rol het deeg rechtstreeks op het bakpapier uit tot het een grote (artisanale) cirkel vormt. Je kan dit gewoon met je handen doen. Verdeel er de rabarber en aardbeien over en laat een drietal centimeter rand vrij. Sprenkel er nog wat honing over en plooi de randen van het deeg dicht zodat je een mooie galette krijgt. Doe het ei voor de afwerking in een kommetje en klop het los. Smeer de deegrandjes in met het ei.

Zet de taart 35 minuten in de oven. Laat afkoelen en serveer! 

Tips:

  • Lekker warm, lauw of koud, eventueel met een bolletje vanille-ijs erbij. Mijn voorkeur gaat uit naar lauw met ijs of gewoon zo koud zonder ijs.
  • Je kan de taart ook koud serveren met een lepeltje zelfgemaakte slagroom bij. Klop hiervoor volle room op met wat poedersuiker en vanille extract en serveer het samen met de galette. Hmmm!
  • De combinatie rabarber/aardbei werkt super goed. Ik zou dit zeker niet veranderen.
  • Je kan eventueel de honing weg laten en in plaats daarvan een eetlepel lichtbruine suiker toevoegen bij het fruit, samen met het maïszetmeel.
  • Nadat je de randen van de galette ingesmeerd hebt met ei, kan je er altijd amandelschilfers over strooien. Zo geef je een extra touch aan dit gebak.

Ik vond het alvast een yummy taartje. En je huis gaat er heerlijk van ruiken!

Enjoy!

Laurence

Nog rabarber op overschot? Check dan zeker deze verrukkelijke rabarber crumble taart of deze yummy rabarbermuffins. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen via Instagram en TikTok voor dagelijkse, lekkere inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Rabarbergalette

As Cooked By Ginger
Een heerlijke rabarbergalette met een boterachtige korst en wat zoeter gemaakt met aardbei. Verrukkelijk!
Totale tijd 2 uur
Gang Gebak
Keuken Belgisch
Porties 1 rabarbergalette

Equipment

  • Oven
  • Keukenmachine (optioneel)

Ingrediënten
  

Voor de rabarbergalette

  • 240 g patisseriebloem gezeefd
  • 180 g boter zacht & in blokjes
  • 60 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 2 stengels rabarber geschild, in blokjes
  • 10 aardbeien in blokjes
  • 1 el maïszetmeel

Voor de afwerking

  • 1 ei losgeklopt

Instructies
 

  • Meng de bloem, suiker, vanillesuiker en zout in de keukenmachine (je kan het deeg ook gewoon met je handen kneden) en voeg de boter toe. Kneed tot een kruimelachtig geheel.
  • Voeg het ei toe en meng tot één geheel. Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de bakplaat uit de oven.
  • Doe de rabarber- en aardbeiblokjes in een mengkom en doe er het maïszetmeel bij. Meng goed.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en rol het deeg er rechtstreeks op uit (eventueel met wat extra bloem op het bakpapier). Rol uit tot een grote, artisanale cirkel van ongeveer een halve cm dikte.
  • Verdeel het fruit over het deeg, laat hierbij een drietal cm van de rand vrij. Sprenkel wat honing over het fruit en plooi de randen van het deeg dicht.
  • Smeer de randen van de galette in met het losgeklopt ei en bak de taart 35 minuten. Laat (lichtjes) afkoelen en serveer.
Trefwoord Galette, Rabarber

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept