Cake & Taart,  Fruit

Zondag Bakdag: Rabarber crumble taart

Houden we van rabarber? Check!
Houden we van crumble? Check!
Houden we van taart? Check!
Zullen we dan ook houden van een rabarber crumble taart? Dubbel check!

IMG_5159

Rabarber is zo één van die échte seizoensfruitjes. Opeens is ze er in al haar glorie en plots is ze alweer verdwenen. Als ze er is, is het dus van snel te zijn en er volop van te genieten. Rabarber is lekker zuur. Niet iedereen is er dol op, maar ik alvast wel. Ik kreeg een tijdje geleden van de buurvrouw een heleboel rabarber (yes! danku buurvrouw!) en wilde er dus mee aan de slag gaan. Een crumble met rabarber en aardbeien maakte ik er al eens mee, confituur ook, dus ik sloeg even aan het nadenken. ‘Wat kan ik ermee maken?’. Dat ik een taart wilde maken, stond al lang vast, maar ging ik voor een klassieke of eens iets anders?

Eens iets anders dus. Weg met het ruitjespatroon, in met de crumble. Lekker, lekker, lekker!

IMG_5157

Benodigdheden:

Voor de korst:

260 g (spelt)bloem

snuf zout

1 el suiker

1 zakje vanillesuiker

120 ml zonnebloemolie

2 el melk

Voor de vulling: 

700 g rabarber (gewicht als geschild en in blokjes gesneden)

150 g suiker

50 g (spelt)bloem

10 g boter

Voor de crumble: 

60 g boter, zacht en in blokjes

50 g lichtbruine suiker

100 g (spelt)bloem

IMG_5152

Bereiding:

Voor de korst: 

Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef de bloem en meng deze met het zout en de suiker en vanillesuiker. Voeg vervolgens de olie en melk toe en meng tot een bol deeg. Neem er een taartvorm bij (die van mij was er eentje van 24 cm doorsnede), vet deze in en doe het deeg in de taartvorm. Druk goed aan met je vingers totdat de bodem en de zijkanten bedekt zijn met deeg en je een mooie korst gevormd hebt. Ik druk het ook wel eens aan met een lepel, dan heb je minder de vingerafdrukken erin staan.

IMG_5158

Voor de vulling:

Meng de rabarber met de suiker en de bloem en verdeel over de bodem. Druk een beetje aan zodat alle stukjes rabarber erin passen. Doe de boter in een kommetje en laat het smelten in de microgolfoven. Sprenkel het over de vulling.

IMG_5162

Voor de crumble:

Neem er een mengkom bij en voeg er de boter, suiker en bloem aan toe. Meng met je handen tot een crumble. Pers met je handen enkele stukjes samen zodat er ook dikkere stukjes deeg tussen zitten en verdeel de crumble over de rabarber.

Zet de taart één uur in de oven en laat volledig afkoelen en dan opstijven in de koelkast.

Ge-wel-dig lekker!

IMG_5161

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *