Fruit,  Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Muffins met peer en crumble-topping

Holy moly, zo lekker deze. Ik kan zo genieten van een goeie muffin. Liefst een heel groot, fluffy exemplaar. Met een extra groot hoedje. Als er dan ook nog eens een crumble op dat hoedje ligt, ja… Dan is mijn dag keihard gemaakt. Daarom besloot ik om het zelf eens te proberen en een heerlijke muffin te maken. Eentje die en groot en fluffy is en een groot hoedje heeft en crumble op dat hoedje heeft liggen. Iedereen klaar? Daar gaan we: START!

Benodigdheden, voor 12 muffins:

360 g speltbloem (gewone bloem kan ook)

100 g suiker

1 zakje vanillesuiker

2 tl kaneel

1 tl kardemom

1/2 tl nootmuskaat

2 tl bakpoeder

snuf zout

2 eieren

120 ml zonnebloemolie

180 ml melk

2 grote of 3 kleine peren

Crumble: 100 g speltbloem, 30 g havermout, 70 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1/2 tl kaneel, 1/2 tl kardemom, 80 g boter in blokjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef de bloem boven een grote mengkom en voeg er de suiker, vanillesuiker, kaneel, kardemom, nootmuskaat, zout en bakpoeder aan toe en meng.

Neem er een andere kom bij en meng er de eieren, olie en melk in. Giet bij de droge ingrediënten. Was de peren en snijd in blokjes. Ik laat de schil er graag aan, maar dat mag je in principe zelf kiezen. Voeg het fruit toe aan het deeg en meng.

Neem er de muffinplaat bij en verdeel het deeg over de 12 gaatjes. Ik vulde de vormpjes volledig tot aan de rand. Ofwel vet je de vorm goed in, ofwel gebruik je muffin papiertjes.

Vervolgens maken we de crumble door alle droge ingrediënten te mengen en er vervolgens de boter aan toe te voegen. Kneed met je handen de boter volledig onder de droge ingrediënten totdat je dikke kruimels kan vormen met je handen.

Verdeel de crumble royaal over de muffins. Deze mag volledig op zijn. Druk met je vingers de crumble een beetje in het deeg. Zet het geheel 25 minuten in de oven. Prik er nadien even in om te zien of ze gaar zijn.

Laat volledig afkoelen en smullen maar!

Té lekker, echt waar!

Laurence

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *