Cake & Taart

Zondag Bakdag: Rijsttaart

Laten we het even over rijsttaart hebben. Eén van de grootste klassiekers onder de taarten. Op familiefeestjes, bij de bomma op de koffie of op eender welke aangelegenheid met taarten, zal de rijsttaart zelden ontbreken. Vind ik dat erg? ABSOLUUT NIET! Ik vind deze taart zo geweldig lekker. Samen met de Limburgse knobbelkesvlaai, behoort het tot mijn grootste taart-favorieten, hmmm!  Ik ben ook een grote fan van rijstpap met bruine suiker, dus het is alleen maar logisch dat ik ook graag rijsttaart eet.

IMG_5243

Nog nooit eerder probeerde ik deze taart zelf te maken, omdat je hem bij de bakker gemakkelijk en heel lekker kan kopen. Toch vond ik het belangrijk deze taart ook zelf te kunnen maken. Het vraagt wat tijd, maar het is echt wel de moeite waard. Ik nam hem mee naar mijn ouders thuis en hij heeft het amper een dag overleefd voor ie helemaal op was. Dat is nooit slecht nieuws. Toch? Komt ie!

Dit receptje is een samenraapsel van de klassieke recepten, ik baseerde me op het recept van Knack Weekend, maar paste het her en der wel aan. Credit where credit’s due.

IMG_5245

Benodigdheden:

Voor het deeg: 

65 g zachte boter

50 g bloemsuiker

snuf zout

1 ei

1 eidooier

200 g bloem

Voor de vulling: 

150 g dessertrijst

1 l volle melk

1 zakje vanillesuiker

snuf zout

40 g boter (+ een beetje om de pot te beboteren)

100 g suiker

IMG_5242

Bereiding:

Voor het deeg:

Meng de boter en de bloemsuiker tot een egale massa. Voeg vervolgens het zout, ei en de eidooier toe en meng goed. Voeg als laatste de gezeefde bloem toe en kneed met je handen tot een geheel. Rol er een bal van (het is normaal dat het deeg plakkerig is) en wikkel in plasticfolie. Leg één uur in de koelkast.

IMG_5247

Voor de vulling: 

Spoel de rijst onder koud water en zet apart. Beboter een grote pot (die ook in de oven kan) en giet er de melk in en de vanillesuiker. Breng op het vuur aan de kook onder regelmatig tot continu roeren. Als de melk kookt, voeg je de rijst, het zout en de boter toe. Roer regelmatig en breng aan de kook. Dek de pot af en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Voeg hierna de suiker toe, roer deze erdoor en zet nog eens 10 minuten in de oven.

IMG_5246

Neem je taartvorm erbij en smeer deze in met boter en daarna met bloem. Haal je deeg uit de koelkast en bedek er de taartvorm mee. Zorg ervoor dat je ook randjes maakt met je deeg. Doe goed wat bloem op je handen om de taartvorm te bekleden, aangezien het deeg wat plakkerig kan zijn. Giet de vulling erin en zet het geheel 35 minuten op 200°C in de oven.

Nadien laten afkoelen en dan in de koelkast laten opstijven tot een mooi stevig taartje en vervolgens genieten, genieten, genieten! Koffie iemand?

Smakelijk,

Laurence

IMG_5244

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *