Muffins & Gebakjes

Herfstige pompoenmuffins

Heel instagram staat vol met eten waar pompoen in verwerkt is. Herfst staat in teken van de pompoen. Dus kan ook As cooked by Ginger niet achterblijven, natuurlijk. Daarom waagde ik mij aan pompoenmuffins met mijn eigen touch en mijn God, wat zijn ze héérlijk. Een aanrader voor ieder die van kruidig gebak houdt. Ik kan er niet vanaf blijven. Ik ben dan maar snel een paar muffins bij mijn zus en ouders gaan binnengooien voordat ik ze allemaal bij mezelf naar binnen gooi. Het hele proces neemt wel wat tijd in beslag, maar je kan tussendoor even tv kijken, opruimen, de strijk doen, whatever. Niet arbeidsintensief, wel tijdsintensief, deze lekkertjes. Eerst dacht ik, hoe kan pompoen nu lekker zijn in gebak? Dat is echt raar, toch? Maar eigenlijk is het echt lekker. Je proeft ook niet per se pompoen erin, gewoon de hele combinatie zorgt voor een smaakbom van een muffin. Probeer het zelf maar! Je mag altijd laten weten wat je ervan vindt.

IMG_7489

Benodigdheden, voor 9 muffins:

200 g pompoenpuree, let op dat is ongeveer 400 g pompoen voordat hij bewerkt wordt. Dus eigenlijk: 4oo á 450 g pompoen (zonder schil!)

85 g boter, zacht

85 g suiker

2 eieren

135 g (glutenvrije of spelt) bloem

1/2 zakje (wijnsteen) bakpoeder

1 zakje vanillesuiker

2 tl kaneel

1/2 tl speculooskruiden

Glazuur: ongeveer 200 g bloemsuiker + 2 el water

9 pecannoten

IMG_7485.JPG

Bereiding:

Als eerste begin je met het maken van de pompoenpuree. Schil de pompoen, snijd hem in blokjes en kook deze gaar in ongeveer een kwartiertje (kan langer als je je blokjes groter maakt, prik er gewoon even in na een kwartiertje). Giet af, plet tot een puree en laat de puree volledig afkoelen. Weeg 200 g af en vries de rest in voor volgende gebakjes.

IMG_7491

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de zachte boter in blokjes en meng ze met de suiker en de vanillesuiker in de keukenmachine. Voeg vervolgens de eieren toe en laat alles goed mengen. Voeg nu de pompoenpuree toe. Zeef de bloem en voeg deze toe, samen met het bakpoeder, 2 tl kaneel en 1/2 tl koekkruiden. Laat alles nog even goed mengen.

IMG_7487

Neem er een muffinplaat bij en vul de gaatjes met papieren muffinvormpjes.

Vul de papiertjes op met het deeg. Het mag tot aan de rand gevuld zijn. Ik maakte er negen met het deeg. Zet de muffins nu in de oven voor 25 minuten op 180°C. De baktijd kan lichtjes verschillen van oven tot oven, dus prik altijd even in je gebak met iets langwerpigs en kijk of er nog deeg aan blijft plakken.

IMG_7490

Laat de muffins volledig afkoelen voordat je met het glazuur begint. Als ze afgekoeld zijn, doe je de bloemsuiker in een kom en doe je er ongeveer 2 el water bij. Begin heel goed te mengen. Het lijkt alsof 2 el water veel te weinig is, maar als je blijft roeren, zal je zien dat het dik in orde komt. Voeg eventueel een eetlepel extra toe als het te dik blijft. Schep nu met een lepel wat glazuur op elke muffin en smeer het uit.

Werk af met een pecannoot.

Overheerlijk, beloofd!

Smakelijk.

IMG_7488

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.