Cake & Taart

Zondag Bakdag: Wertherstaart

Ik ga jullie vandaag een stukje goddelijkheid presenteren waar ik super fier op ben. Op 27 april 2016 werd ik uitgenodigd voor de persdagen door Nans en GTC Fashion. Ik babbelde er met de product manager van Werther’s Originals en kreeg een aantal zakjes mee naar huis om te experimenteren, waaronder de Caramelts. Deze kan je gewoon zo eten, maar ook smelten zodat je er eigenlijk veel kanten mee uit kan. Deze tip kreeg ik mee en daarna begon het denkwerk. Wat kan ik ermee maken? Het duurde niet lang voor ik wist dat ik er een mousse mee wou maken. Maar welke korst en welke afwerking? Benieuwd? Lees het receptje zo meteen maar.

IMG_2547

Werther’s Original is voor mij een nostalgisch snoepje. Mijn opa, momenteel aan het genieten in de hemel waar ze hopelijk ook Werther’s hebben, at het dagelijks. Waarschijnlijk meerdere malen per dag, de snoeperd. De gewone originele snoepjes waren zijn absolute favoriet. Toen hij zich een keer vergist had en de Caramelts kocht, kregen wij deze voorgeschoteld. Lekker lekker! Toen was ik nog lang niet aan het bloggen geslagen, dus ook niet continu op zoek naar receptjes. Nu wel dus en daarmee maakte ik deze heerlijke taart. Om het in de woorden van de mama te zeggen: Goddelijk.

Benodigdheden:

200 g petit beurre koekjes (1 pak)

70 g boter

300 g Werther’s Original Caramelts

200 g slagroom niet opgeklopt + 300 g slagroom wel opgeklopt (nog niet op voorhand opkloppen)

8 g gelatinepoeder + 3 el water

brésiliennenootjes

3 zachte karamellen

Bereiding:

Doe de Petit Beurre koekjes in de blender en mix tot hele fijne kruimels. Doe in een mengkom. Laat de boter smelten op een laag vuur en voeg toe aan de kruimels. Meng heel goed zodat alle kruimels onder de boter zitten. Neem vervolgens een taartvorm van ongeveer 20-22 cm en bedek enkel de bodem met bakpapier, niet de randen. Voeg het kruimelmengsel toe en druk heel goed plat. Zet in de koelkast of apart.

Laat nu de Caramelts au bain-marie smelten met 200 g room, niet opgeklopt. Tijdens het smeltproces doe je het gelatinepoeder in een klein pannetje dat je kan gebruiken om au bain-marie te smelten. Voeg 3 eetlepels water toe en laat 10 minuten staan. Haal de gesmolten snoepjes van het vuur en zet apart. Laat nu het opgesteven gelatinepoeder au bain-marie smelten en voeg toe aan de gesmolten karamellen. Zet apart en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

IMG_2546

Als het mengsel wat is afgekoeld, klop je 300 g slagroom stijf met de elektrische garde. Als je dat niet hebt met een gewone garde en veel kracht. Voeg toe aan het mengsel en klop het er met de garde onder zodat alle klonters verdwenen zijn. Giet over de koek en zet in de koelkast voor een nachtje, zodat hij volledig kan opstijven.

Haal de taart uit de koelkast. Neem de bodem van een kleinere taartvorm en leg deze voorzichtig in het midden op de taart zodat er een rand van ongeveer 2 cm taart ontstaat. Doe daarop de brésiliennenootjes. Haal de kleine taartbodem van de taart en neem een serveerring. Zet deze in het midden van de taart, maar druk er niet te hard op. Voeg royaal brésiliennenootjes toe en verwijder de ring. Snijd wat zachte karamellen in kleine stukjes en leg deze er bovenop.

Je taart is volledig klaar! Niet moeilijk, wel overdreven lekker.

Geniet er met volle teugen van, dat hebben wij ook gedaan.

Enjoy!

IMG_2536

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *