De Kinderhoek,  Fruit,  Muffins & Gebakjes,  Ontbijt,  Snacks

Broodpudding met appel

Ik weet niet precies wat de reden is, maar ik krijg regelmatig de vraag of ik een recept voor broodpudding heb. Ik moest daar altijd nee op antwoorden, tot vandaag! Want ik maakte deze heerlijke broodpudding met appel voor jullie klaar.

Broodpudding

Broodpudding is een ideale manier om oud brood een tweede leven te geven. En je kan letterlijk elk brood gebruiken dat je maar wilt. Wit, grijs, brioche, koffiekoeken,.. Het kan allemaal. De basis van broodpudding blijft voor elk brood hetzelfde. Het brood wordt eerst geweekt in (al dan niet gesuikerde) melk en vervolgens worden alle toevoegingen zoals rozijnen, fruit, kaneel, cacao,.. wat je zelf lekker vindt, erbij gedaan. Soms wordt er ook een scheutje sterke drank aan toegevoegd.

Appel & kaneel

Wij gaan vandaag voor broodpudding met appel en kaneel. Een match made in heaven. Weinig dingen die zo perfect samen gaan als appel en kaneel. Of het nu rauw is of in gebak, ik ben altijd fan.

Benodigdheden, voor ongeveer 16 stukjes broodpudding met appel:

500 g (oud) brood naar keuze

850 ml melk

80 g suiker

80 g rozijnen

1-2 tl kaneel

2 eieren

1 zakje vanillesuiker

1 appel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Vet een bakvorm van ongeveer 20×20 cm lichtjes in met boter. Scheur je brood in kleine stukjes en doe het in een mengkom.

Doe de melk met de suiker en vanillesuiker in een steelpan en meng totdat de melk lauwwarm is en de suiker is opgelost. Giet over het brood en laat 15 minuten rusten. Leg de rozijnen in water en laat rusten.

Voeg de eieren toe en meng ze er meteen goed onder. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Voeg toe, samen met de kaneel en uitgelekte rozijnen. Meng en doe alles in de bakvorm.

Bak 45 minuten. Laat wat afkoelen, snijd in 16 stukken en eet lauw of koud.

Tips:

  • Brood: Ik gebruikte in dit gerecht wit kaneelbrood, maar je kan elk brood gebruiken dat niet meer vers genoeg is om zo te eten. Frans brood in kleine stukjes, wit, grijs, koffiekoeken leftovers of een mix. Het zal altijd wat smaakverschil geven, maar de bereidingswijze blijft hetzelfde.
  • Kaneel: Ik ben iemand die graag heel veel kaneel gebruikt en doe er gemakkelijk 2 theelepels in. Wil je het iets subtieler, ga dan voor 1 theelepel.
  • Experimenteer gerust met andere kruiden zoals kardemom, gember of speculaaskruiden.
  • Je kan het gebak lauw opeten of volledig laten afkoelen en koud laten worden in de koelkast. Zo vind ik het persoonlijkst het lekkerst.

Bewaren:

  • De broodpudding met appel blijft maximum drie dagen goed in de koelkast.
  • Je kan de broodpudding ook invriezen. Doe de stukjes in een afgesloten plastic zakje, zo kan je het ongeveer twee maanden bewaren. Laat volledig ontdooien en eet zo of warm eventueel kort op in de microgolfoven. Het gebakje kan een beetje natter zijn dan wanneer het vers afgebakken was.

Andere snacks die je ook lekker zal vinden:

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Broodpudding met appel

As Cooked By Ginger
Lekkere en smeuïge broodpudding met appel. Ideaal om oud brood op te maken in de vorm van een geweldig smakelijk ontbijtje of snack.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Ontbijt, Snack
Keuken Belgisch
Porties 16 stukjes broodpudding

Equipment

  • 1 vierkanten bakvorm ongeveer 20×20 cm

Ingrediënten
  

  • 500 g (oud) brood naar keuze
  • 80 g rozijnen
  • 850 ml melk
  • 80 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 1-2 tl kaneel
  • 1 appel geschild in blokjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Scheur het brood in kleine stukjes en doe in een grote mengkom. Leg de rozijntjes in water en laat weken.
  • Doe de melk, suiker en vanillesuiker in een steelpan en laat lauwwarm worden. Wanneer de suiker opgelost is, haal je de melk van het vuur en giet je het over het brood. Laat 15 minuten staan.
  • Voeg de eieren toe en meng ze er meteen onder.
  • Voeg de kaneel, uitgelekte rozijnen en appel toe. Meng en doe alles in een licht ingevette bakvorm van ongeveer 20×20 cm.
  • Verdeel gelijkmatig en bak 45 minuten. Laat lichtjes afkoelen, snijd in 16 stukjes en eet lauw of koud.
Trefwoord Appel, Brood, Broodpudding, Kaneel

36 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept