Lunch,  Super Healthy,  Veggie

Noedelsalade met tofu

Wanneer ik u vertel dat deze noedelsalade met tofu me enorm gesmaakt heeft, dan bedoel ik ook dat ie écht heel heel goed gesmaakt heeft. Soms maak je zo van die gerechten waarvan je denkt ‘wow, dat was echt lekker’ en dat was bij deze noedelsalade met tofu zeker het geval. Het is een ideaal licht avondmaal of voedzame lunch.

Messing with the dressing

De smaak van de dressing goed krijgen, verliep niet zonder slag of stoot. Ik had in mijn hoofd welke ingrediënten ik wilde gebruiken, maar ik moest nog experimenteren met de hoeveelheden. De eerste poging had veel te veel sojasaus. Veel te zout, véél te straf van smaak. Zoals mijn dochter zou zeggen: YUK!

Poging twee was veel beter van smaak en eigenlijk perfect zoals ik hem wou hebben. Een perfecte match voor de crunchy tofu en knapperige groentjes. Hoho, ik ben zo enthousiast over dit gerecht. Ik ben heel blij dat ik het met jullie kan delen. Hier gaan we!

Benodigdheden:

Je hebt niet super veel ingrediënten nodig en een groot deel ervan, zeker voor de dressing, heb je waarschijnlijk in je kast staan (als je graag Aziatische gerechtjes maakt). Wat heb je nodig?

Voor de salade:

150 g rijstnoedels (zie tips).

1 dikke wortel (of 2 kleintjes)

1/3e komkommer

1/4e rode kool

1/2 rode of oranje paprika

2 stengels lente-ui

2 el sesamzaad

Voor de tofu:

250 g tofu

1 el maïszetmeel

2 el sojasaus

1 el arachideolie

Voor de dressing:

1 tl sesamolie

70 g pindakaas

1 el ahornsiroop

sap 1/2e limoen

3 el sojasaus

1 tl rijstazijn

4 el water

peper

Bereiding:

Start met de tofu. Leg deze tussen 2 vellen keukenpapier en leg er iets zwaar op zoals een zware gietijzeren pan. Laat een kwartiertje staan.

Vervolg met het voorbereiden van je groentjes. Rasp de wortel, snijd de komkommer in blokjes en snijd de rode kool met de mandoline in fijne repen. Snijd de paprika in blokjes of reepjes. Doe alles samen in een mengkom.

Snijd de tofu in blokjes en strooi er het maïszetmeel over. Meng en giet er de sojasaus en olie bij. Meng en zet apart.

Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen en dan te mixen met de mixer totdat het één glad geheel wordt.

Giet de noedels af, laat kort uitlekken en voeg toe aan de groentjes. Giet de dressing erbij en meng goed. Zet in de koelkast.

Verhit een grote pan op het vuur en bak de tofu aan. Bak goudbruin langs alle kanten, laat doorwarmen en haal van het vuur. Verdeel de salade over de borden. Verdeel er de tofu over en werk af met lente-ui en sesamzaad. Ziezo, je lekkere noedelsalade met tofu is klaar!

Tips:

  • Serveersuggestie: Serveer de salade koud of op kamertemperatuur, als lunch of avondmaal.
  • Voorbereiding: Je kan de salade volledig op voorhand klaarmaken. Je kan de dressing gerust al onder de salade mengen zonder dat de groentjes te slap worden, maar als je zeker wilt zijn. Meng dan een lepeltje olie onder de salade en houd de dressing apart.
  • Noedels: Ik ging voor volkoren rijstnoedels, maar kies gerust noedels die je zelf lekker vindt. Als je met rode kool werkt, zijn glasnoedels te vermijden omdat de rode kool deze meteen een gekke donkerpaarse kleur zal geven, wat er niet super appetijtelijk uitziet.
  • Tofu: De tofu is het lekkerst als hij net krokant gebakken is, dus ik raad aan deze niet op voorhand af te bakken. Ik at de salade één keer met krokant gebakken tofu en één keer met de tofu er na het bakken al volledig onder gemengd en ik verkies zelf de eerste optie, maar beide opties zijn lekker!
  • Groentjes: Deze groentecombinatie is super lekker, maar voel je vrij om te variëren. Je kan bijvoorbeeld Chinese of witte kool gebruiken ipv rode kool. Koriander toevoegen, erwtjes,.. Wat je zelf wilt.
  • Wil je toch graag iets anders ipv tofu, dan is kip of scampi een zeer goed alternatief!

Bewaren:

  • Je kan de noedelsalade op voorhand klaarmaken en tot twee dagen later opeten. Als je hem pas een heel stuk later wilt opeten, houd de dressing dan apart en meng een klein lepeltje olie onder de salade om plakken van de noedels te voorkomen. Voeg de dressing toe wanneer je wilt eten.

Laat het smaken!

Laurence

Noedelgerechtjes die je zeker nog zullen smaken:

Vergeet me niet te volgen op Instagram & TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Noedelsalade met tofu

As Cooked By Ginger
Een heerlijke noedelsalade met tofu en knapperige groentjes. Gezond, voedzaam, vullend en mega lekker!
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de salade

  • 150 g rijstnoedels
  • 2 wortelen geraspt
  • 1/3 komkommer in blokjes
  • 1/2 rode of oranje paprika in blokjes of reepjes
  • 1/4 rode kool in dunne slierten

Voor de tofu

  • 250 g tofu
  • 1 el maïszetmeel
  • 2 el sojasaus
  • 1 el arachideolie

Voor de dressing

  • 70 g pindakaas
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el ahornsiroop
  • sap 1/2 limoen
  • 3 el sojasaus
  • 1 tl rijstazijn
  • 4 el water
  • peper

Voor de afwerking

  • 2 stengels lente-ui in ringen
  • 2 el sesamzaadjes

Instructies
 

  • Pers de tofu door de blok tussen 2 keukenvellen te leggen en er een zware gietijzeren pot of een ander zwaar voorwerp op te leggen. Laat een kwartiertje staan.
  • Breng water aan de kook voor de noedels. Meng alle groentjes en zet apart.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing en mix met de mixer tot één glad geheel. Je moet ongeveer een minuutje mixen.
  • Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Giet af, spoel onder koud water tot de noedels koud zijn, laat uitlekken en voeg toe aan de groentjes.
  • Giet er meteen de dressing bij en meng goed.
  • Snijd de tofu in blokjes en strooi er het maïszetmeel over. Meng en giet er de sojasaus en arachideolie bij en meng.
  • Verhit een grote pan op het vuur en bak de tofu goudbruin langs alle kanten. Warm door en haal van het vuur.
  • Verdeel de salade over de borden. Verdeel er de krokante tofu over en werk af met lente-ui en sesamzaadjes.
Trefwoord Noedels, Salade, Tofu

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept