Comfortfood,  Vlees

Chicken Biryani: kruidige rijst met kip

Excuseer? Kan je dat een keertje uitleggen, Ginger? Komt ie! Biryani is een Indisch gerecht dat bestaat uit kruidige rijst gecombineerd met vlees zoals kip of lamsvlees. Het barst van de kruiden en ruikt en smaakt heerlijk. Hoe kom ik nu bij dit gerechtje? Wel, rijstmerk Tilda viert feest omdat ze naar België komen en daagde me daarom uit om een lekker gerecht te maken met hun ‘Pure Original Basmati’ rijst. Als thema kreeg ik ‘India’ en dat zal geen toeval zijn want Tilda werd 50 jaar geleden opgericht in het Verenigd Koninkrijk door een familie uit India. De rijst ruikt en smaakt kwaliteitsvol en we kunnen ook niet naast de blinkende verpakking kijken!

Zijn jullie benieuwd naar het recept? Ik schuimde het internet af op zoek naar zoveel mogelijk verschillende gerechten van Biryani. Soms gebruiken ze lams of kip maar soms ook scampi’s, ook de kruidenmengelingen verschillen soms van hoeveelheden en type kruiden. Iedereen geeft er zijn eigen toets aan. Dit is de mijne…

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de kip:

2 grote kippenbouten mét vel

120 ml volle yoghurt

100 ml water

2 el zonnebloemolie

3-4 cm verse gember, geraspt

Kruiden: 2 tl paprikapoeder, 1 tl komijn, 1 tl Garam massala, 1/2 tl cayennepeper, snufje kaneel, snufje kurkuma

Voor de kruidige rijst:

220 g Pure Original Basmati rijst van Tilda

3 laurierblaadjes

1 steranijs

10 tal korianderzaadjes

snuf zout

Voor de rest van het gerecht:

2 handjes gefrituurde uitjes

verse koriander

1 tl saffraan + 2 el water

4 el volle yoghurt + 2 takjes munt

60 g gesmolten boter

Bereiding:

Neem er een gietijzeren pot bij en meng daarin alle ingrediënten voor de marinade van de kip. Dit zijn alle ingrediënten buiten de kip zelf. Meng goed en leg er de kippenbouten in. Spatel wat van de marinade op de kip en laat 30-60 minuten marineren in de koelkast.

Kook de rijst 5 minuten, samen met de steranijs, laurier, korianderzaadjes en een flinke snuf zout. Giet af en houd apart.

Doe de 2 el water bij de saffraan en laat weken.

Neem de gietijzeren pot uit de koelkast en zet vijf minuten met de deksel erop op middelmatig vuur. Haal vervolgens de deksel eraf, draai de kip om (met de velkant naar beneden) en zet nog eens vijf minuten op het vuur zonder de deksel. Vervolgens verdeel je er de versnipperde koriander over, dit mag een flinke hoeveelheid zijn, gevolgd door een handje gefrituurde uitjes. Daarover verdeel je de rijst. Als laatste sprenkel je er het saffraanwater over (incl de draadjes) en de gesmolten boter. Zet de deksel op de pot en breng aan de kook. Wanneer het geheel kookt, zet je het vuur laag en laat je het gerecht 30 minuten verder pruttelen.

Haal van het vuur en laat even rusten. Versnipper de munt en voeg toe aan de yoghurt.

Verdeel alles over een grote schotel en werk af met extra gefrituurde uitjes, koriander en de muntyoghurt.

TIPS:
– Je kan in plaats van koriander als afwerking ook munt gebruiken.
– Maak gerust zelf je gefrituurde uitjes door sjalotten in dunne reepjes te snijden en te frituren in zonnebloemolie.
– Wil je het wat pikanter? Dan kan je altijd een beetje rode peper toevoegen.

Smakelijk!

Laurence

Chicken Biryani

As Cooked By Ginger
Heerlijke kruidige rijst met kip, ook wel bekend als 'Chicken Biryani'. Een verrukkelijk gerecht uit de Indiase keuken. Kruidig, niet te pikant en overheerlijk. Enjoy!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2

Equipment

  • Kookpot

Ingrediënten
  

Voor de kip

  • 2 grote kippenbouten
  • 100 ml volle yoghurt
  • 100 ml water
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3 cm verse gember geraspt
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1/4 tl kaneel
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl garam masala
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl cayennepeper

Voor de rijst

  • 220 g Pure Original Basmati rijst Tilda
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 stuk steranijs
  • 10 zaadjes koriander
  • 1 snuf zout

Voor de rest van het gerecht:

  • 2 handjes gefrituurde uitjes
  • 1 tl saffraan
  • 2 el water
  • 10 takjes koriander versnipperd
  • 60 g boter gesmolten
  • 4 el volle yoghurt
  • 2 takjes munt versnipperd

Instructies
 

  • Meng voor de kip de yoghurt met het water, de gember en alle kruiden. Giet in een gietijzeren pot. Leg er de kippenbouten in en lepel er de marinade over. Zet 30-60 minuten in de koelkast.
  • Kook de rijst 5 minuten met de laurier, steranijs, korianderzaadjes en snuf zout. Giet af en houd apart.
  • Meng de saffraan met de 2 el water en zet apart.
  • Zet de pot met de kip op middelmatig vuur en kook 5 minuten met de deksel op de pot. Draai de kippenbouten om, met het vel naar beneden en kook nog eens 5 minuten zonder de deksel op de pot.
  • Haal de pot van het vuur en strooi de versnipperde koriander, een handje gefrituurde uitjes en als laatste de rijst over de kip. Verdeel gelijkmatig en besprenkel met het saffraanwater, inclusief de saffraandraadjes. Giet de gesmolten boter erover, zet de deksel op de pot en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat 30 minuten pruttelen.
  • Meng de 4 el yoghurt met de versnipperde munt.
  • Schep de biryani uit op een grote schotel en werk af met extra koriander, gefrituurde uitjes en de muntyoghurt.
Trefwoord Kip, Kruidig, Rijst

– Dit recept kwam tot stand in samenwerking met rijstmerk Tilda –

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept