Chocolade,  Dessert,  Koekjes,  Muffins & Gebakjes

Ice cream sandwiches

Is het nog niet tijd voor een ijsje? Ik dacht het wel. Ik heb een heerlijk receptje voor jullie, namelijk dat van deze lekkere ice cream sandwiches. Wat is dat? Het zijn eigenlijk twee American cookies met ijs tussen. Zoals een gewone galette, maar dan over the top. Je kan eigenlijk elk koekje kiezen dat je maar wilt, maar hé, vandaag doen we even zot en gaan we voor dikke American cookies. Smullen!

Het ijs dat ik gebruik komt van melkboerderij Nagels in Alken, ook wel gekend als Koe-Boe-Party. Zij zijn één van de ambassadeurs van de ‘Voedsel verbindt boer en burger’ campagne van VLAM, het Vlaams centrum voor landbouw- en visserijmarketing. Deze campagne brengt bedrijven, organisaties, boeren,.. samen die kiezen voor lokaal, zoals bijvoorbeeld restaurants die samenwerken met lokale boeren.

Bij Koe-Boe-Party worden kampen voor kinderen, schoolexcursies, gezinsvoormiddagen en privé feestjes georganiseerd. Een paar uurtjes of een dag of week spelen en ravotten tussen de koeien, spelen in grote strobalen met geitjes om te aaien en heerlijk homemade ijs om van te snoepen. Klinkt toch wel heel erg leuk, hé!

Ik nam alvast een kijkje in de vriezer waar al het ijs in stond. Met smaken zoals mascarpone met aardbei, eclair, kinderbueno en zoveel meer begon ik al te watertanden. Ik vertrok dan ook met een litertje vanille-ijs en eclair-ijs. En ik maakte er deze heerlijke ice cream sandwiches mee. Een simpel dessertje dat snel klaar is en altijd smaakt!

Benodigdheden, voor 7 ice cream sandwiches (14 koekjes):

115 g boter, zacht en in blokjes

80 g suiker

130 g lichtbruine suiker

1 zakje vanillesuiker

1 ei

210 g patisseriebloem

1/2 tl bicarbonaat

1/2 tl bakpoeder

snuf zout

150 g pure chocolade, grof gehakt

Ijs naar keuze, ik nam eclair-ijs van Koe-Boe-Party

Bereiding:

Klop de boter en drie suikers tot één geheel. Je kan dit eventueel met de elektrische garde doen of in de keukenmachine. Voeg het ei toe en meng. Voeg vervolgens de bloem, bicarbonaat, bakpoeder en zout toe. Meng tot één geheel en voeg de grof gehakte chocolade toe. Meng en rol 14 balletjes van het beslag (ongeveer 1 el deeg per koekje). Leg ze op een bord en zet 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de balletjes erop, laat zeker voldoende plaats tussen. Het is niet nodig de balletjes plat te drukken. Bak 10 minuten. Laat volledig afkoelen.

TIP: Je kan alle koekjes perfect even groot maken door met een glas of een serveerring meteen (!!) nadat de koekjes uit de oven komen cirkeltjes te draaien met het koekje. Je zet de ring over het koekje en draait wat rond zodat het koekje perfect rond wordt. Als je dit met alle koekjes doet, zijn ze dus allemaal even groot.

Schep op de onderkant van één koekje een flinke bol ijs en druk plat met een tweede koekje. En zie zo, een heerlijke ice cream sandwich!

Laat het smaken,

Laurence

Zin gekregen in andere lekkere dessertjes met ijs, check dan zeker eens deze coupe vanille met cava-aardbeitjes of deze koffiebrownie met chocolade-ijs en popcorn. Heaven!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Ice cream sandwich

As Cooked By Ginger
Twee heerlijke, boterachtige American cookies met een bolletje ijs tussen. Een galette, maar dan beter!
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak
Keuken Amerikaans
Porties 7 ice cream sandwiches

Ingrediënten
  

  • 115 g boter zacht
  • 80 g suiker
  • 130 g lichtbruine suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 210 g patisseriebloem
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 150 g pure chocolade grof gehakt
  • 7 bollen ijs naar keuze

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter met de suiker, lichtbruine suiker en vanillesuiker op tot één geheel met de elektrische garde of in de keukenmachine.
  • Voeg het ei toe en meng.
  • Voeg de bloem, bicarbonaat, bakpoeder en zout toe en meng tot één geheel.
  • Voeg de grof gehakte chocolade toe en spatel deze onder het deeg.
  • Rol 14 balletjes van het deeg (ongeveer 1 el per beslag per koekje) en zet deze 30 minuten in de koelkast.
  • Leg de balletjes op de bakplaat, je moet ze niet plat drukken. Laat voldoende plaats tussen de koekjes.
  • Bak 10 minuten en laat volledig afkoelen.
  • Schep een flinke bol ijs op een koekje en druk plat met een tweede koekje en eet op.

Notities

  • Je kan je koekjes even groot maken door meteen nadat ze uit de oven komen met een serveerring de koekjes uit te steken of de ring over de koekjes te zetten en ermee rond te draaien. Zo worden ze perfect rond en even groot. 
  • Kies gerust de ijs die je zelf lekker vindt, alles kan! 
  • Extra goodness nodig? Rol je ice cream sandwich gerust door gehakte noten, chocolade, discobolletjes,… Laat je creativiteit de vrije loop. 
Trefwoord Ijs, Koekjes

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met VLAM –

2 Comments

  • Marthe

    Dag Laurence,

    Ik volgde je recept heel nauwkeurig maar m’n deeg is volledig uitgelopen in de oven. Waardoor ik 1 grote koek heb. Enig idee hoe dit zou komen?

    Groetjes

    • As Cooked By Ginger

      Hoi Marthe,
      Dan gaat je boter te warm geweest zijn. Als je je boter er wat te zacht bij doet, heeft die meer tijd in de koelkast nodig om hard te worden. Hoe zachter uw boter in je deeg, hoe sneller het zal uitlopen tijdens het bakken. Je kan dus proberen voor de zekerheid de koekjes iets langer in de koelkast te laten als je twijfelt.
      Groetjes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept