Chocolade,  Healthy,  Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Zoete aardappelbrownie

De zondag bakdag is vandaag een beetje later dan normaal. Dat komt omdat ie normaal al lang klaar staat op voorhand, maar voor dit lekkertje van vandaag is me dat nu net niet gelukt. Oeps! Daarom begin ik er nu nog snel aan, want ik wil jullie dit gebakje niet ontzeggen.

De gewone brownie.. die kennen we natuurlijk allemaal. Smeuïg, boordevol chocolade en gewoon te overheerlijk voor woorden. Maar ook ongezond, vol suiker, boter en wat nog allemaal. Begrijp me niet verkeerd, ik ga het niet laten af en toe mijn tanden in een goed stukje brownie te zetten (mijn zus maakt absoluut de lekkerste!), maar als je een gezondere versie kan maken die ook echt wel lekker is… Ja, doen dan, hé!

Ik heb de fout gemaakt om tegen de husband op voorhand te zeggen dat het een gezondere versie was en dat er zoete aardappel mee gemengd was. Hij heeft namelijk nogal een haat-liefde verhouding met zoete aardappel, dus hem kreeg ik alvast niet meer overtuigd. Ikzelf stak er meteen 2 grote stukken van naar binnen (oeps) en vroor de rest dan maar in om mezelf te kunnen bedwingen. Dan heb ik ze op voorraad voor als die cravings de kop op steken. Laten we even kijken hoe we ze maken. Het is alvast een proces van trial & error geweest. Ik heb ze toch wel enkele keren moeten maken voor ik ze zelf perfect vond.

IMG_0988

Benodigdheden (voor 8 grote vierkantjes):

500 g zoete aardappel (ongeschild)

2 el kokosolie

180 g dadels, ontpit

6 el ahornsiroop

100 g amandelmeel

100 g havermout

snuf zout, snuf kaneel

6 el cacaopoeder

4 el chocoladedruppels

Optioneel: 80 g pecannoten, grof gehakt

Voor de ganache: 65 g kokosolie, 65 g cacaopoeder, scheutje ahornsiroop

IMG_0989

Bereiding:

Schil de zoete aardappel(en) en snijd ze in kleine blokjes. Smelt de 2 el kokosolie en giet ze over de blokjes. Meng zodat de olie op alle blokjes hangt. Doe ze op een bakplaat en zet ze 20 minuten in de oven op 180°C. Laat ze nadien wat afkoelen en mix ze volledig glad in de blender.

Voeg de dadels toe aan de blender en mix deze er volledig mee onder tot het een smeuïg geheel vormt. Doe dit mengsel in een kom en voeg het amandelmeel toe. Blend de havermout kort tot een meel en voeg ook toe. Voeg eveneens het cacaopoeder, het zout, de kaneel en de ahornsiroop toe en meng. Doe als laatste de chocoladedruppels er nog bij en meng nog een laatste keer.

Doe wat bakpapier in een ovenschaal en giet het beslag erin. Strijk glad en zet 30 minuten in de oven op 180°C. Prik er nadien even in, er mag geen beslag meer aan de prikker hangen.

Laat afkoelen en maak dan de ganache door de kokosolie te laten smelten en dan de cacaopoeder eronder te doen en ook even mee te laten smelten. Voeg een scheutje ahornsiroop toe en giet het over de brownie. Zet het geheel in de koelkast zodat de ganache kan opstijven. Eens dit gebeurd is, kan je ervan beginnen snoepen.

Veel bakplezier!

IMG_0991

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *