Maar dat is tof!,  Voor- of bijgerecht

En plots sta je in Delhaize Magazine

Zoals jullie weten ben ik ondertussen al bijna een half jaartje ambassadrice van Delhaize en dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Mogen proeven van nieuwe en lekkere producten, bijleren over hun visie op voeding, naar leuke events gaan (lees: dagje Knokke met het team, als eerste de nieuwe meeneemmaaltijden van Pascale Naessens mogen gaan proeven,..) én, de buitengewone kans krijgen om in het Delhaize Magazine te staan. Een buitenkans van jewelste en ik kan alvast niet gelukkiger zijn met het resultaat.

De opdracht? Geef een leuke twist aan de klassieke chicon gratin, of zoals wij het thuis graag noemen: chicon met hesp. Oké, dat was natuurlijk even nadenken. Je wilt niet met een halfslachtig in elkaar gestoken gerecht in het magazine komen te staan, maar je wilt het graag simpel houden. Niet te fancy, want zo zijn we gewoon niet. Na een brainstormsessie met de broer en schoonbroer (ik geef het toe, een blogger kan zo af en toe wat extra inzichten gebruiken), kwamen we tot dit gerechtje. We gingen van een soepje, naar volledig gedeconstrueerd gerechtje, naar toch terug naar het rolletje en zo verder.

IMG_7474
Mijn gerechtje na poging 186 😉

Na een proces van ’trial & error’ (many errors) en vele witloofrolletjes later, kwam ik tot een geweldig lekker resultaat, al zeg ik het zelf. Dit is mijn eerste poging tot presentatie van het gerecht (zie foto hierboven). Het werd meteen goedgekeurd en we konden de shoot in de studio inplannen. Al snel was het zo ver en trok ik naar Studio Wauters te Overijse. Een hoogst professionele studio met enkele keukens om de gerechten klaar te maken en meer servies dan ik ooit van had durven dromen. Kiezen was echt wel te moeilijk, maar gelukkig kreeg ik daar wat hulp bij.

Ik maakte het gerechtje klaar, deed de styling samen met de fotograaf en iemand van team Delhaize et voilà, het stond op beeld. Nog even een foto van mezelf en we waren klaar.

Zie hier, met veel trots, het resultaat én het recept. Natuurlijk ook te verkrijgen als jullie het Delhaize Magazine meenemen uit de winkel. Zeker doen, er staan nog zoveel andere leuke dingen in!

IMG_1271.jpg
Hét artikel in het Delhaize Magazine!

‘ Witloofrolletje met peperkoek, chutney en een camembertsausje’

Benodigdheden, voor 4 personen:

Voor de perenchutney: 

1 conference peer

1/2 rode ui

2 el rozijnen

100 g bruine suiker

1,2 dl ciderazijn

1 el olijfolie

15 g verse gember

1 kruidnagel

1 tl kaneel

snuf cayennepeper

snuf zout

Voor het gerecht:

12 sneetjes gerookt ontbijtspek

4 dikke witloofstronken

8 sneetjes peperkoek

15 g bloem, 15 g boter

120 g camembert

2,5 dl melk

snuf nootmuskaat, peper en zout

handvol grofgehakte walnoten

handje verse peterselie, versnipperd

Recept Laurence (1)
Het eindresultaat! Foto door Studio Wauters. 

Bereiding:

Voor de chutney: 

Schil en snijd de peer in kleine blokjes. Versnipper de ui en stoof deze aan in een scheutje olijfolie. Voeg de blokjes peer toe wanneer de ui glazig is. Rasp de gember en voeg samen met de kaneel toe. Laat enkele minuten aanstoven en roer regelmatig om. Wanneer de peer wat platter wordt, voeg je de ciderazijn toe. Breng aan de kook en voeg de suiker, kruidnagel, zout en cayennepeper toe. Laat ongeveer 45 minuten pruttelen op middellaag vuur. Voeg als laatste ook nog de rozijnen toe. Wanneer het vocht ingekookt is en er enkel nog een dikke pap overblijft, mag je de chutney van het vuur halen. Schep het in een bokaal die je kan afsluiten en laat afkoelen.

Voor het gerecht:

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het uiteinde van de witloofstronken, snijd ze vervolgens in de lengte in twee en snijd de bittere kern eruit. Zet de helften terug op elkaar en draai rond elke stronk drie lapjes ontbijtspek. Leg de stronken op de bakplaat en zet ze 15 minuten in de oven. Draai ze nadien om en zet ze nog eens 15 minuten in.

Ondertussen maken we de camembertsaus. Laat de 15 g boter smelten in een sauspan en voeg er vervolgens de 15 g bloem aan toe. Meng met de garde tot een roux en voeg dan in twee of drie keer de melk toe. Breng aan de kook en blijf roeren tot de saus wat dikker wordt. Snijd de randjes van de kaas en voeg ze toe aan de saus. Meng met de garde tot een mooi geheel. Kruid met peper, zout en een snufje nootmuskaat. Proef en voeg eventueel wat extra kruiden of kaas toe naar smaak. Houd de saus warm op een laag vuurtje tot alles klaar is.

Leg de sneetjes peperkoek de laatste 10 minuten bij de witloof of rooster ze in de broodrooster. Snijd ze nadien in reepjes. Als je ze wat zachter wilt, kan je ze ook gewoon niet roosteren. Gebruik de reepjes meteen, anders worden ze te hard.

Neem de borden erbij. Smeer een eetlepel chutney uit over de borden. Stapel de reepjes peperkoek als een torentje op elkaar. Leg daarop het witloofrolletje. Schep er een flinke eetlepel saus overheen en werk af met de walnoten en verse peterselie. Een extra draai aan de pepermolen kan ook nooit kwaad.

Oh zo lekker!!

Smakelijk.

Laurence

Portret Laurence
Happy face! Foto door Studio Wauters

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *