Comfortfood,  Schaaldieren

Zoete aardappelfrietjes met scampi en bieslookmayonaise

Af en toe een goed frietje kan heel goed smaken. Dat kan niemand ontkennen. Volgens mij eten zelfs de grootste gezondheidsgoeroe’s af en toe een bakje met friet. Om dan de dikke kwak mayonaise niet te vergeten. Deze hoort er verplicht bij. Héér-lijk. Ikzelf ga zelden tot nooit naar de frituur. Als ik frietjes eet, is dat op restaurant met een dikke steak erbij of bij mijn (schoon)ouders thuis. Vroeger, in mijn studententijd (goh, klinkt oud, is nog maar iets meer dan twee jaar geleden, hoor) ging ik wel af en toe nog naar de frituur. Vooral ’s nachts dan, als je te diep in het glas gekeken had en ineens aan niks anders meer kon denken dan aan die Bicky burger die op jou lag te wachten in de frituur om hoek. Ik verorberde die Bicky burger dan in 2 minuten tijd. Niks liet ik ervan heel. De volgende dag natuurlijk grote spijt en zo misselijk als maar zijn kon, maar ach, ik kijk er met een glimlach op terug, al zal ik dat nu niet snel meer doen. Nu heb ik niet eens een frietketel.

unnamed

Ik maak mijn frietjes dus klaar in de oven en om er een gezondere versie van te maken, maakte ik ze met zoete aardappel. Super lekker van smaak, maar ze krokant krijgen is iets moeilijker. Als je ze écht krokant wilt, moet je ze frituren, anders moet je tevreden zijn met een iets zachtere versie. Al boeten ze daardoor niet in aan smaak. Heerlijk vind ik ze en de Hubby (aaah ja, vanaf nu niet meer het Lief, maar de Hubby), was het met me eens.

Benodigdheden, voor 2 personen:

2 dikke zoete aardappels

16 scampi’s

gemengde sla

een paar kerstomaten

mayonaise

10 stengels verse bieslook

peper, zout, currypoeder, paprikapoeder

olijfolie

Bereiding:

Schil de zoete aardappel (niet verplicht) en snijd ze in frietjes. Doe ze in een grote kom met koud water en laat ze er een uurtje in rusten. Spoel ze erna goed af met water en dep ze volledig droog. Zorg dat ze zo droog mogelijk zijn!

Verwarm de oven voor op 180°C. Ontdooi je scampi’s.

unnamed-1

Doe de frietjes in een grote kom en voeg 1 el olijfolie toe. Voeg 1/2 tl currypoeder en 1 tl paprikapoeder toe. Kruid stevig met zout en een beetje peper. Neem een bakplaat waar je bakpapier op legt en verdeel de frietjes over de plaat. Zet ze ongeveer 30-40 minuten in de oven en schep ze om de tien minuten even om.

Verwijder, tijdens het garen van de frietjes, de schil en het darmkanaal van de scampi’s en marineer ze in olijfolie, peper, zout, currypoeder en paprikapoeder.

Schep een hoeveelheid mayonaise naar keuze in een kommetje en versnipper de stengels bieslook erboven. Kruid met peper en meng.

Neem twee borden en doe er wat salade op. Snijd de kerstomaten in twee en leg deze op de sla. Wanneer de frietjes nog een paar minuten moeten, bak je de scampi’s aan. Haal de frietjes uit de oven. Schep een hoeveelheid naar keuze op je bord, leg er de scampi’s langs en werk af met een dikke kwak bieslookmayonaise.

Heerlijk!

unnamed-3

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *