Chocolade,  Muffins & Gebakjes

Kerstdiner: Truffels met bresiliennenootjes

We gaan verder met het kerstmenu. Vandaag een toppertje voor bij de koffie, in aanvulling met mijn zondag bakdag van deze week. Houd de blog dus zeker in het oog. Vaak denk je: Ik heb al een volledig menu gemaakt, bij de koffie geef ik gewoon wat koekjes uit een pakje. Maar niets geeft zo’n goed gevoel als de gasten toch nog verrassen met iets heerlijk homemade. Als je dan toch in de keuken staat alles van jezelf te geven, kan je het beter tot in de puntjes afwerken. Bij kerst gaan we er volledig voor, tot niemand nog kan bewegen van de hoeveelheid voedsel die er aan in gegaan is. Moet kunnen! Al is het belangrijk je diner te doseren. Je gasten geven zich vaak volledig bij de hapjes en als je er daarvan dus te veel voorziet, krijgen ze amper het hoofdgerecht op. Laat staan het dessert en de zoetigheden bij de koffie. Voldoende tijd tussen de gangen laten én niet té veel eten is de sleutel tot een succesvol maal van het begin tot het einde (ik geef het jullie mee omdat ik er zelf steeds bij in de fout ga, eten dat ik al heb moeten invriezen of weggooien!).

unnamed-2

Benodigdheden, voor 10 truffels:

125 g zwarte chocolade

50 g boter

1 eidooier

Afwerking: 

100 g zwarte chocolade

scheutje (lactosevrije) melk

zakje bresiliennenootjes

unnamed-1

Bereiding:

Smelt de 125 g chocolade au bain-marie. Wanneer deze volledig gesmolten is, haal je de pot van het vuur en voeg je de boter toe. Laat deze volledig smelten en meng goed. Voeg als laatste de eidooier toe en meng. Doe het mengsel in een kommetje en zet het in de koelkast voor ongeveer 2 uur.

Neem de vulling uit de koelkast en rol er balletjes van. Ik nam een flinke theelepel per balletje. Zet de balletjes terug in de koelkast voor een nachtje.

De volgende dag haal je de chocoladeballetjes uit de koelkast en laat je ze een uurtje staan. Smelt vervolgens de 100 g zwarte chocolade op het vuur met een scheutje melk. Let op: gebruik maar een klein beetje melk, je moet echt smeerbare chocolade en geen lopende hebben.

Laat die chocolade een beetje afkoelen zodat je je vingers niet verbrandt. Neem een bordje en doe daar alvast een deel van de bresiliennenootjes in. Nu kan het dirty work beginnen. Ik begon met de balletjes op een prikker te doen en ze zo door de chocolade te halen, maar dan hing er veel te veel chocolade op, dus uiteindelijk ben ik er met mijn vingers in gedoken. Ik deed de balletjes in de chocolade en smeerde het met mijn vingers uit zodat het laagje chocolade niet té dik was. Vervolgens rol je het balletje door de nootjes en rol je het balletje nog eens tussen je handen zodat de nootjes goed vastplakken. Nu is je truffel klaar! Doe dit met alle balletjes en bewaar de truffels in de koelkast. Heerlijk!

Geniet ervan!

unnamed-10

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *