Muffins & Gebakjes

Zondag bakdag: Glutenvrije eierkoeken

Het moet zowat één van de meest simpele gebakjes zijn, de eierkoeken. Weinig ingrediënten, gemakkelijk te maken en snel klaar. Als je ooit zin hebt in gebak, maar weinig in huis hebt of nog geen inkopen hebt gedaan, dan is de kans groot dat je deze ingrediënten alsnog in huis hebt én een halfuur laten ben je aan het genieten van je homemade eierkoek. Daarbovenop smaakt het echt lekker.

Ik maak ze vandaag glutenvrij. Je kan ze gemakkelijk met dit recept ook gewoon maken, hoor. Mensen schrikken nogal vaak als je zegt dat je glutenvrij eet. ‘Oh nee, is dat niet super moeilijk?’ Wel voor gebak moet je eigenlijk gewoon je bloem vervangen door glutenvrije bloem en je bakpoeder vervangen door wijnsteenbakpoeder. Verder is er weinig aan. Als je dus gebak gaat maken voor vrienden of familie en je weet dat er iemand bij is die geen gluten mag eten, kan je beter gewoon je volledige gebakjes glutenvrij maken. Dat is gemakkelijker dan voor die persoon apart iets te maken en het is ook tof voor iemand die glutenvrij eet om hetzelfde als iedereen te kunnen eten. Remember that!

unnamed-2

Benodigdheden, voor ongeveer 12 eierkoeken:

4 eieren

200 g suiker

230 g glutenvrije bloem (ik gebruik die van Schär of die van Doves Farm, beiden verkrijgbaar bij LA VI in St-truiden en bij verscheidene biowinkels in de buurt)

2 tl wijnsteenbakpoeder

1 zakje vanillesuiker

unnamed-1

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren en de suiker met de garde tot een luchtig en schuimig geheel. Voeg de bloem en de bakpoeder toe en meng goed.

Oké, tenzij je een hele grote oven hebt, moet je dit proces een aantal keer herhalen. Neem een bakplaat en bekleedt deze met bakpapier. Schep met de pollepel vier hoopjes op je plaat en zet dit in de oven voor 10 minuten. De eerste lading eierkoeken is klaar. Herhaal dit tot je deeg op is. Je kiest zelf een beetje hoe groot je de koeken maakt, ik maakte ze vrij groot.

TIP: Je kan ook een soort heerlijke sandwich van deze koeken maken. Dit doe je door er twee te nemen en op eentje een dikke laag choco of confituur te smeren. Plak de andere er tegen en smullen maar.

TIP: Ook een leuk ideetje als traktatie in de klas van je kindje. Plak ze tegen elkaar met choco in het midden, snijd ze vervolgens door twee en schik ze zo in een mooie doos. Gemakkelijk én lekker!

Geniet ervan!

unnamed

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *