Chocolade,  Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Brownies met Griekse yoghurt

Hoi! Over dit gerechtje heb ik veel berichtjes gekregen. Jullie lusten blijkbaar graag zoete zondes zonder jullie schuldig te moeten voelen. Guilt-free dessertjes en daar vallen deze brownies met Griekse yoghurt wel onder. Ik snap het wel, wie wilt er nu niet een keertje zondigen zonder al het schuldgevoel – Check zeker ook mijn andere healthy gebakjes! – Al ben ik de laatste die zal zeggen dat je nooit je tanden in een echte brownie vol boter en chocolade mag zetten. Ik kan het niet genoeg herhalen: Leef gezond en gun jezelf af en toe een momentje om te zondigen.

Iets waar ik me altijd aan houd, is dat ik alleen zondig als ik er tijd voor heb. Ik zal niet snel in de rapte een stuk chocolade in mijn mond steken of rap rap een zakje chips gewoon omdat ik honger heb of trek heb in iets ongezond. Als ik zondig, zorg ik ervoor dat ik tijd heb om er écht van te genieten. Op die manier zondig je veel minder én heb je tijd om het echt te laten smaken. Niets zo’n zonde als gehaast zondigen. Mindful, niet mindless eten.

Bon, terug naar onze brownies, hé. Laat ze na al dat gereutel over gezond vs ongezond eten maar eens goed smaken.

Benodigdheden, voor 16 brownies:

30 g (ongezoet) cacaopoeder

45 g amandelmeel

120 g zwarte chocolade

snuf zout

65 g boter, gesmolten

120 g kokosbloesemsuiker

180 ml Griekse yoghurt

2 eieren

1 tl vanille extract

80 g chocolate chips

Ganache: 160 g zwarte chocolade, 200 ml slagroom, 1 tl vanille extract

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe het amandelmeel, cacaopoeder en het zout in een kom en meng. Doe de 120 g chocolade samen met de boter in een kom en laat smelten in de microgolfoven. Voeg de kokosbloesemsuiker, Griekse yoghurt en vanille toe aan het gesmolten mengsel en meng. Voeg de eieren toe. Meng en voeg dan de droge ingrediënten toe. Eindig met de chocolate chips.

Doe het beslag in een ingevette vierkanten bakvorm van 23×23 cm en bak 20-25 minuten in de oven.

Laat het gebak een beetje afkoelen en maak vervolgens de ganache. Doe de slagroom in een sauspan tot het net niet kookt. Voeg de chocolade en de vanille er aan toe. Meng totdat de chocolade volledig gesmolten is. Laat wat afkoelen zodat het dikker wordt en giet het dan over het gebak (nog in de vorm). Laat hard worden in de koelkast, haal uit de vorm en snijd vervolgens in 16 vierkantjes.

Veel bakplezier!

Laurence

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Wil je graag weten wat ik nog allemaal klaar maak? Kom dan zeker mee genieten van al dat lekkers op mijn Instagramkanaal @ascookedbyginger.

Brownies met Griekse yoghurt

As Cooked By Ginger
Gezonde brownies obv Griekse yoghurt. Een healthy pleasure die toch heel erg chocolate-y proeft. Hmmm! Een gebakje om duimen en vingers af te lekken.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 45 min
Gang Gebak
Keuken Amerikaans
Porties 16 brownies

Ingrediënten
  

Voor de brownies

  • 30 g cacaopoeder ongezoet indien mogelijk, zo niet: no biggie
  • 45 g amandelmeel
  • 120 g pure chocolade
  • snuf zout
  • 65 g boter
  • 120 g kokosbloesemsuiker
  • 180 ml Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • 1 tl vanilleextract
  • 80 g chocolate chips optioneel

Voor de afwerking (ganache)

  • 160 g pure chocolade
  • 200 ml volle room

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng het amandelmeel, cacapoeder en zout in een mengkom.
  • Smelt de boter en chocolade au bain-marie en giet het in een grote mengkom.
  • Voeg er de kokosbloesemsuiker, Griekse yoghurt en vanilleextract aan toe en klop stevig los met de garde.
  • Klop de eieren eronder en giet het geheel dan bij de droge ingrediënten.
  • Meng tot een glas beslag, voeg de chocolate chips toe en meng nog een laatste keer.
  • Giet het beslag in een ingevette en bebloemde springvorm van 23×23 cm. Leg eventueel een vel bakpapier op de bodem van de vorm. Bak 25 minuten of totdat een prikker er droog uitkomt.
  • Laat volledig afkoelen en maak de ganache door de room te verhitten tot deze net niet kookt. Hak ondertussen de chocolade in stukken. Giet er de warme room over en meng totdat de chocolade gesmolten is.
  • Giet over de brownies en laat volledig opstijven. Snijd in 16 stukken en serveer.

Notities

  • Zoals aangegeven bak je de brownies totdat een prikker er droog uitkomt. Let wel, de gebakjes zijn relatief smeuïg dus er zal altijd een beetje deeg aan je prikker hangen, maar het mag geen nat, loperig deeg meer zijn. 
  • De ganache is optioneel. Deze kan je ook gewoon weg laten en in plaats daarvan kan je afwerken met bloemsuiker of extra cacaopoeder (of niets). 
Trefwoord Brownies, Chocolade, Yoghurt

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept