Amandelkoekjes
Als je van frangipane houdt, dan houd je van deze amandelkoekjes. Zo simpel is het. Ze zijn rijkelijk, vol van smaak, zacht en chewy en ze zijn echt.. holy moly. LEK-KER!
Ik ben wel van de koekjes. Dat was waarschijnlijk wel al duidelijk, want er staan super veel koekjes op de blog. Ik bak het gewoon heel graag. Niet teveel verschillende ingrediënten, geen drie verschillende potten en pannen en geen bakvormen. Eén mengkom, één bakplaat et voila. KOEKJES.
Deze zijn dus voor alle liefhebbers van amandel. Laat ze smaken en… Veel bakplezier!
Benodigdheden, voor 14 amandelkoekjes:
230 g amandelmeel
180 g suiker
3 eiwitten
zeste van 1 sinaasappel
1 tl amandelextract
70 g amandelschilfers
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de bakplaat eruit. Neem er vervolgens een mengkom bij en doe er het amandelmeel in. Voeg suiker, zeste van de sinaasappel, eiwitten en amandelextract toe. Meng tot één geheel.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Neem er een bordje bij en doe er de amandelschilfers op. Rol met je handen balletjes van het deeg, haal elk balletje door de amandelschilfers en druk het dan een beetje plat op de bakplaat. Je moet niet super veel plaats tussen de koekjes op de bakplaat laten. Ze worden wat groter bij het bakken, maar niet super veel.
Wanneer je dit met alle balletjes gedaan hebt (ongeveer zo’n 14), bak je de koekjes 12 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat nadien volledig afkoelen en serveer.
Tips:
- De koekjes zijn glutenvrij.
- Je kan de koekjes drie dagen bewaren, dit doe je best buiten de koelkast.
- De koekjes kunnen in principe zonder het ‘korstje’ van amandelschilfers, al is het 100% een aanrader om ze te gebruiken. Ze zorgen voor een lekkere crunch bij het fluweelzachte koekje.
- De eiwitten moeten NIET opgeklopt worden. Je mag ze er gewoon zo bij doen. Check zeker mijn Instagram en TikTok waar de receptvideo van deze koekjes tussen mijn video’s staat.
Laat het smaken!
Laurence
Als je fan bent van amandel, kijk dan zeker eens naar deze chocolade amandelrepen of naar mijn meest populaire taart, dé amandel-ricottataart.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Amandelkoekjes
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 230 g amandelmeel
- 180 g suiker
- 3 eiwitten
- zeste 1 sinaasappel
- 1 tl amandelextract
- 70 g amandelschilfers
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe het amandelmeel in een ruime mengkom en voeg er de suiker, zeste van de sinaasappel, eiwitten en amandelextract aan toe. Meng tot één geheel.
- Leg een vel bakpapier op een grote bakplaat en spreid de amandelschilfers uit over een bord.
- Rol 14 balletjes van het deeg en rol ze vervolgens door de amandelschilfers. Leg op de bakplaat en druk lichtjes plat. Er moet niet teveel plaats tussen de koekjes gelaten worden. Ze worden wat groter, maar niet veel.
- Bak 12 minuten, laat volledig afkoelen en eet op of bewaar in een afgesloten doos.
17 Comments
Bianca
Hey Laurence,
Kan je in plaats van eiwit ook volledige eieren gebruiken?
Groetjes,
Bianca
As Cooked By Ginger
Hoi Bianca,
Is er een specifieke reden waarom je dit zou doen?
Ik zou blijven bij eiwit om ze luchtiger te houden 😉
Groetjes,
Laurence
Ine
Hoi
Moet het eiwit opgeklopt worden?
Dankje!
As Cooked By Ginger
Hoi, dat is niet nodig! 🙂
Groetjes,
Laurence
Freija
Deze koekjes zijn echt geweldig! Makkelijk om te maken en overheerlijk! Om deze vegan te maken (of gewoon als ik niet meteen weet wat te doen met het eigeel) heb ik het eiwit vervangen door aquafaba en ook dat was geslaagd, maar die moesten wel een beetje langer in de oven.
As Cooked By Ginger
Zo’n leuke reactie! Heel handig om te weten dat het ook met aquafaba kan!
Groetjes,
Laurence
Simon Vanbecelaere
Hela,
leuk recept hoor! Ik ben geen zo’n bakker maar deze lukten mij wel. Het is een leuk eenvoudig en snel recept. Ik heb er zelf wat creatief mee omgesprongen om mijn versie te maken, maar de basis mooi behouden. Thx voor het delen van de inspiratie :-).
Succes in de states!
Grtjes Simon
As Cooked By Ginger
Super om te horen! 🙂
Anja Lambrechts
Overheerlijke koekjes!!!👏🤩😋
As Cooked By Ginger
Joepie! 🙂
Tine
Hey Laurence,
Kan je het amandelextract ook weglaten?
Groetjes,
Tine
As Cooked By Ginger
Hoi, het gaat niets aan de structuur van de koekjes veranderen, maar zonder het amandelextract zijn het niet helemaal amandelkoekjes meer 🙂 Ze gaan een stuk neutraler worden van smaak!
Marjan van den Berg
Heerlijke koekjes, ik doe er ongeveer de helft van de suiker in, vind dat net zo lekker!
As Cooked By Ginger
Super, dankjewel!
Pingback:
Tessa
Deze gemaakt voor bij de koffie met kerst en ze hebben gesmaakt! Leuk en makkelijk recept en ideaal om eiwit op te werken.
As Cooked By Ginger
Inderdaad een toppertje om overschot aan eiwit op te maken 🙂 En zo gemakkelijk!