Salades,  Vlees

Rosbiefsalade met tomatensaus

Een heerlijke salade, daar hebben we allemaal wel eens zin in. Ik eet ze heel graag, maar van mij mogen ze wel wat specialer zijn. Als ik ze zelf maak, zorg ik altijd voor voldoende ingrediënten, zodat je niet gewoon sla, komkommer, wortel en tomaat aan het eten bent. Je kan je salade zonder al te veel moeite wat opvrolijken. Ik gebruik regelmatig scheutjes (tuinkers, preischeuten, rode bietenscheuten,…) als afwerking, dit smaakt heel lekker en oogt mooi. Ook zaden, pitten en noten ontbreken zelden aan mijn salade.

Als je toch voor de salade in zijn meest simpele vorm gaat, zorg dan dat je er een topper van een dressing, sausje,.. bij serveert en vergeet je salade niet te kruiden. Een beetje gedroogde basilicum of oregano, wat zout en peper, dat smaakt altijd. Voor deze salade heb ik het met de groentjes vrij simpel gehouden, maar ben ik wel all out gegaan met de dressing. Getest en goedgekeurd door de echtgenoot!

IMG_6226

Benodigdheden, voor 2 personen:

300-400 g rosbief

2x handvol gemengde sla naar keuze

1/2 komkommer

16 tal kerstomaten

12 tal groene olijven, zonder pit

handje pijnboompitten

Voor de saus: 2 dikke tomaten, scheutje rode wijn, bindmiddel, snufje suiker, peper en zout, oregano, basilicum, tijm

IMG_6223

Bereiding:

We beginnen met de saus. Snijd de tomaten in kleine blokjes en stoof aan in een flinke scheut olijfolie. Blus met een scheut rode wijn (niet te veel, we willen een papperige saus hebben en geen lopende). Eenmaal de wijn is uitgekookt, voeg je de kruiden toe. Proef een beetje om te zien of de kruiding goed zit. Voeg ook een kleine theelepel suiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat even pruttelen. Naar het einde toe, neem je er een glas bij waar je 1 tl bindmiddel in doet, doe daar een klein scheutje water bij en kluts los met een vork. Giet dit bij de saus. Laat de saus indikken totdat het een dikkere pap wordt en haal dan van het vuur. Laat volledig afkoelen.

IMG_6227

Vervolgens bak je de rosbief in een braadpan. Kruid langs beide kanten met peper en zout. Korst hem aan op hoog vuur (gebruik voldoende boter) en zet het vuur dan lager zodat het kan verder garen. Rosbief mag nog mooi roze zijn in het midden. Zet de deksel op de pan, als je het graag wat sneller wilt laten garen. Eenmaal klaar, snijd je de rosbief in fijne lapjes. Laat volledig afkoelen.

IMG_6224

Als zowel de rosbief als de saus koud zijn, kan je de salade afwerken. Rooster de pijnboompitten kort en zet apart.

Verdeel de groentjes over de twee borden. Leg er enkele lapjes rosbief op en daarover schep je een grote lepel van de saus. Werk af met de pijnboompitjes.

TIP: enkele parmezaanschilfers en een blaadje basilicum gaan er zeker ook lekker bij zijn.

Smakelijk!

IMG_6225

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *