Feestdagen,  Vlees

Aardappelwafeltjes met biefstuk en tomatencoulis

Ja ja jaaaaa, we gaan voor een heerlijk en super lekker gerechtje vandaag. Maar echt hé, een plezier om op te eten. Mooi én lekker! Aardappelwafeltjes maakte ik al eerder op de blog en ik nam voor dit gerechtje ook hetzelfde recept, maar ik maakte ze kleiner. Met een goed wafelijzer in de aanslag, kunnen deze wafeltjes bijna niet mislukken. En lekker dat ze zijn!

De combinatie met de biefstuk en de tomatencoulis werkt helemaal. Het is ook gewoon eens iets anders dan patatjes uit de oven of frietjes om te combineren met je biefstuk. Variatie moet er zijn, toch?

Af en toe de frietjes weg laten, laten we het een kans geven 😉 Hé, en ziet het er niet feestelijk uit?

Benodigdheden, voor 4 personen:

Voor de wafeltjes:

400 g aardappelen (zonder schil moeten ze 400 g zijn)

1 ei

80 g cheddar, geraspt

2 lente-uitjes, in schijfjes

enkele stengels verse peterselie, versnipperd

50 g bloem

rozemarijn, oregano, peper, zout

Voor de tomatencoulis:

1 sjalot

4 tomaten

1/2 glas rode wijn

peper, zout, oregano, basilicum, tijm, olijfolie

Voor de rest van het gerecht:

3-4 x entrecote, zo’n 150-200 g pp

4 trosjes kerstomaten (zie foto)

verse peterselie

peper, zeezout, olijfolie, boter

Bereiding:

Kook voor de wafeltjes de geschilde aardappelen gaar. Giet ze af en spoel ze onder koud water. Prak ze met een vork plat in een kom. Wanneer het mengsel wat afgekoeld is, voeg je de cheddar toe. Samen met de rest van de ingrediënten, behalve de bloem. Meng alles goed onder elkaar en voeg dan de bloem toe. Het zou nu een stevig geheel moeten vormen. Rol in 8 balletjes en zet apart.

Haal je entrecote uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen. Kruid aan beide kanten met peper en zout.

Vervolgens beginnen we aan de coulis. Versnipper de sjalot en stoof aan in olijfolie. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de sauspan. De blokjes moeten niet te fijn zijn, aangezien we het geheel gaan mixen. Blus met de rode wijn. Kruid met peper, zout, oregano, basilicum en tijm. Laat een tiental minuten pruttelen op middellaag vuur en mix vervolgens glad. Haal het geheel door een zeef en vang het vocht op. Dit is je coulis. Zet apart.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de tomaatjes in een ovenschotel en doe er peper, zout en tijm bij. Zet ze 20 minuten in de oven.

Bak de wafeltjes in het wafelijzer. Dit moet telkens zo’n vijf minuutjes. Leg degene die klaar zijn op een rooster in de oven.

Wanneer de wafeltjes klaar zijn, bak je de entrecotes saignant. We kunnen beginnen aan het dresseren van de bordjes. Gebruik borden die warm zijn! Smeer een eetlepel coulis in een streep uit op de vier borden. Snijd de biefstuk in reepjes en dresseer deze over de coulis. Leg er twee wafeltjes bij en daarna een trosje tomaatjes. Werk af met verse peterselie en een streepje olijfolie. Serveer de coulis er nog apart bij.

ZO lekker en niet zoveel werk als het lijkt 😉

Groetjes,

Laurence

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *