Feestdagen,  Muffins & Gebakjes,  Ontbijt

Cinnamon rolls

Wat heb ik veel berichtjes gehad over deze cinnamon rolls. Geweldig! Ik kan het jullie ook helemaal niet kwalijk nemen, want hoe lekker zijn ze ook. Ik heb er in Stockholm mijn hart aan verloren, aan de kanelbullar. Daar knopen ze ze wel op een speciale manier en doen ze er ook wat kardemom in. Dit laatste wou ik ook doen tot ik tot de ontdekking kwam dat mijn kardemom op was. Voor die speciale knoop, ik heb een boekje over de fika, het Zweeds koffiemomentje, waarin heel duidelijk wordt uitgelegd hoe je dit moet doen. Ga ik me misschien een volgende keer eens aan wagen. Voor nu heb ik het simpel gehouden en ze lekker opgerold. Veel bakplezier!

Kaneel, kaneel, kaneel

Kaneel is zo’n kruid dat ik nooit zal beu geraken. Hoe lekker kan iets zijn? Het kan een gebakje van lekker naar geweldig brengen, gewoon door te bestaan. I love kaneel! Deze cinnamon rolls zitten er dan ook vol van. Zo vol dat je ze misschien naar eigen smaak moet aanpassen, hihi. Alhoewel de meeste kaneellovers echte diehards zijn en we het zo fel mogelijk willen smaken. TEAM CINNAMON, daar ‘kunt ge mee naar den oorlog’.

Benodigdheden, voor 10 cinnamon rolls:

Voor de rolls:

450 g patisseriebloem 

50 g suiker

1 tl zout 

7 g instant gist

120 ml water

60 ml melk

80 g zachte boter

1 ei

Voor de vulling:

50 g boter

15-20 g kaneel (pas aan naar smaak)

140 g donkerbruine suiker

Voor de afwerking:

70 g roomkaas (type Philadelphia)

1 zakje vanillesuiker

3 el melk

100 g bloemsuiker

Bereiding: 

Doe de gezeefde bloem en gist in de keukenmachine en meng. Voeg de suiker en het zout toe en meng kort.

Doe het water, de melk en de boter in een kommetje en zet in de microgolfoven totdat de boter gesmolten is en het geheel lauwwarm is. Voeg vervolgens toe aan de droge ingrediënten. Voeg het ei ook toe en kneed een vijftal minuten op lage stand. Laat nadien 5 minuten rusten. 

Bestrooi je werkvlak lichtjes met bloem en haal het deeg uit de keukenmachine. Rol het met de deegrol uit tot een grote rechthoek van ongeveer 1 cm dikte.

Maak nu de vulling door de boter te smelten in de microgolfoven en vervolgens te mengen met de suiker en kaneel. Smeer gelijkmatig uit over het deeg. Je mag het over het volledige deeg smeren, maar laat aan één lange lengte 1-2 cm vrij.

Neem er een ovenschotel of ronde taartvorm bij en vet deze in met boter en nadien met bloem. Rol het deeg strak op in de lengte. Begin hierbij met de rand waar je wél vulling gesmeerd hebt. Snijd het in 10 (maximum 12) stukken. Leg deze in de vorm, leg er een vochige theedoek overheen en laat 60-90 minuten rijzen. Totdat de cinnamon rolls ongeveer verdubbeld zijn in grootte (zie tips). Warm ondertussen de oven voor op 180°C.

Bak 25 minuten en laat vervolgens lichtjes afkoelen.

Maak de topping door de roomkaas te mengen met de melk en vanillesuiker. Meng glad met de garde en voeg dan de bloemsuiker toe. Meng met de garde tot één glad geheel en giet uit over de cinnamon rolls. Gewoonweg hemels!

Tips:

  • Serveersuggestie: Je kan de cinnamon rolls lauw of koud eten. Nét uit de oven, nog lichtjes warm, zijn ze echt verrukkelijk lekker. Hmm! Hoe verser ze zijn, hoe beter.
  • Kaneel: Als diehard kaneelfan, ging ik voor 20 g kaneel in het recept. Dit zijn ongeveer 3 eetlepels. Je hebt natuurlijk voldoende nodig omdat je het over een groot oppervlak uitspreidt én het zijn natuurlijk cinnamon rolls, maar je kan de kaneel altijd verlagen naar 13-15 gram als je op veilig wilt spelen.
  • Rijzen: Afhankelijk van veel factoren, zoals de temperatuur in je huis, vochtigheid,.. zal je gebak sneller of trager rijzen. Mijn rolls hadden 90 minuten nodig, maar ze kunnen op 60 min ook al voldoende gerezen zijn op bvb een warme dag. De maatstaf is: Ze moeten ongeveer verdubbeld zijn in formaat en tegen elkaar aankomen.
  • Gist: Het is belangrijk dat je instant gist gebruikt, deze moet je niet eerst activeren in vloeistof. Het is een droog product en het woord instant staat duidelijk op het pakje.
  • Gist: Sla zeker de stap niet over dat je de bloem en gist eerst mengt, vooraleer je de suiker en het zout toevoegt. Zout en gist kunnen al eens met elkaar beginnen vechten waardoor je gebak niet goed rijst. Eerst gist onder de bloem mengen dus!

Bewaren:

  • De cinnamon rolls zijn op hun best meteen na het bakken en de dag zelf. Vanaf de volgende dag beginnen ze wat droger te worden, zoals je dat met elk vers brood hebt. Dek ze zeker af eens ze afgekoeld zijn of trek ze van elkaar los en bewaar in een afgesloten doos.
  • Als je ze de volgende dag nog wilt eten, maak je vingers dan wat nat onder de kraan, bevochtig de zijkanten van de cinnamon roll die je wilt eten en warm 20 seconden op in de microgolfoven. Zo worden ze weer lekker zacht! Dat kan met de frosting erop, no worries 🙂
  • Diepvries: Je kan de cinnamon rolls ook bewaren in de diepvries. Vries ze meteen in wanneer ze afgekoeld zijn en vries ze in zonder de topping. Die maak je best à la minute nadat je de cinnamon roll hebt ontdooid.

Laat het smaken, 

Laurence

Helemaal verzot op kaneel? Dan ga je deze kaneelvlinders heel lekker vinden, al zal deze galette met peer en kaneel of deze tulbandcake met noten en kaneel je ook zeker kunnen bekoren. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Cinnamon rolls

Cinnamon rolls

As Cooked By Ginger
Overheerlijke cinnamon rolls die een moment van geluk brengen met hun zacht brood en krachtige kaneelvulling. Gewoonweg heaven op een bordje!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
40 min
Totale tijd 2 uur 30 min
Gang Gebak, Ontbijt
Keuken Amerikaans
Porties 10 cinnamon rolls

Equipment

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

Voor de rolls

  • 450 g patisseriebloem gezeefd
  • 7 g instant gist
  • 50 g suiker
  • 1 tl zout
  • 80 g boter zacht
  • 120 ml water
  • 60 ml melk
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 50 g boter
  • 15-20 g kaneel
  • 140 g donkerbruine suiker

Voor de afwerking

  • 70 g roomkaas type Philadelphia
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 el melk
  • 100 g bloemsuiker

Instructies
 

  • Doe de bloem en gist in de keukenmachine en meng.
  • Voeg vervolgens de suiker en zout toe en meng opnieuw.
  • Doe de melk, water en boter in een mengkom en warm één minuut op in de microgolfoven. Meng totdat de boter volledig gesmolten is en giet het lauwwarme geheel bij de droge ingrediënten.
  • Meng tot één geheel en voeg dan het ei toe. Kneed 5 minuten op lage stand en laat het deeg vervolgens 5 minuten rusten.
  • Bebloem je werkvlak lichtjes. Haal het deeg uit de keukenmachine en rol uit tot een grote rechthoek van ongeveer 1 cm dikte.
  • Maak nu de vulling door de boter te smelten. Voeg er de kaneel en bruine suiker aan toe en meng tot één geheel. Smeer gelijkmatig uit over de volledige rechthoek. Laat aan één lange zijde een cm vrij.
  • Rol het deeg in de lengte strak op. Begin met de rand waar je wél vulling gesmeerd hebt.
  • Vet een bakvorm in en bestrooi met bloem. Snijd de kaneelrol in 10 (maximum 12) gelijke rolletjes en leg ze in de bakvorm met de binnenkant naar boven.
  • Leg er een vochtige theedoek op en laat 60-90 minuten rijzen of totdat de cinnamon rolls verdubbeld zijn in grootte.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  • Bak 25 minuten en laat vervolgens lichtjes afkoelen.
  • Meng voor de afwerking de roomkaas met de vanillesuiker en melk. Wanneer dit één glad geheel is, voeg dan de bloemsuiker toe en meng met de garde tot één geheel. Giet uit over de cinnamon rolls en eet op!
Trefwoord Brood, Kaneel

29 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept