Ga terug

Ossenhaas met saus van vijg en balsamico

As Cooked By Ginger
Een super feestelijk en smaakvol gerecht, deze ossenhaas met saus van vijg en balsamico. Ossenhaas met spek rond, een krachtige saus en een frisse salade. Genieten!
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 8 personen

Equipment

  • Gietijzeren braadpan Of grote pan die zowel op het vuur als in de oven kan
  • plasticfolie

Ingrediënten
  

Voor het vlees

  • 1,5 kg ossenhaas ook wel runderhaas genoemd
  • 450 g ontbijtspek
  • 1 tl tijm
  • peper, zout
  • olijfolie, boter

Voor de saus

  • 240 ml balsamicoazijn
  • 200 g vijgenconfituur

Voor de salade

  • 200 g veldsla
  • 150 g feta
  • 80 g walnoten
  • 80 g gedroogde veenbessen
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 el mosterd
  • 1 el ahornsiroop
  • peper, zout

Instructies
 

Voor het vlees

  • Leg een groot stuk plasticfolie op je werkvlak en verdeel er het spek over. Leg verticaal 2 lapjes spek boven elkaar en laat de uiteindes een viertal centimeter overlappen. Leg daarlangs hetzelfde en laat aan de zijkanten ook een beetje overlappen. Werk verder tot het spek op is.
  • Smeer de ossenhaas in met flink wat peper en zout en de tijm. Leg het vlees in het midden van het spek. Plooi de lapjes spek strak toe over het vlees.
  • Plooi de plasticfolie strak om het vlees. Zorg dat het goed ingepakt zit en leg een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Haal het vlees uit de plasticfolie en prik eventuele losse stukjes spek vast met tandenstokers. Neem de groten gietijzeren braadpan erbij en verhit er een klontje boter en scheutje olijfolie in.
  • Korst het vlees 4-5 minuten aan elke kant aan. Zet de braadpan vervolgens in de oven voor 25-35 minuten. De gaartijd hangt wat af van de dikte van je vlees. Je kan altijd even checken na 25 minuten en bij zetten indien nodig.
  • Haal uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd in schijfjes van 1,5-2 cm dik en serveer met de saus en de salade.

Voor de saus

  • Maak de saus terwijl het vlees in de oven staat. Verhit de balsamicoazijn op het vuur, zet het vuur middelmatig wanneer de azijn kookt en laat 10 minuten pruttelen. Voeg de vijgenconfituur toe, meng en haal van het vuur. Je saus is klaar.

Voor de salade

  • Meng de veldsla, feta, walnoten en gedroogde veenbessen.
  • Meng in een apart kommetje de balsamicoazijn, olijfolie, mosterd en ahornsiroop. Kruid met peper en zout. Giet vlak voor serveren over de salade.
Trefwoord ossenhaas, Spek, Vijgen