Koekjes,  Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Madeleines

Vandaag ga ik voor zondag bakdag de traditionele tour op. Ik maak madeleines. Niets vernieuwend, maar oh zo lekker. Een zacht vanillecakeje met een vleugje citroen, perfect zoals ze moeten zijn. Ze zijn gemakkelijk om te maken en ze moeten niet lang in de oven staan. Ideaal dus om snel een gebakje op tafel te kunnen toveren. Ze bevatten ook enkel ingrediënten die je normaal gezien altijd wel in huis hebt, dus je moet er niet speciaal voor naar de winkel. Perfect voor als je zin hebt in iets zoets, maar geen zin hebt om naar de winkel te gaan. Madeleines zien er gewoon ook heel leuk uit. Je hebt er speciaal bakvormen voor die je kan gebruiken zodat ze er echt uit zien, want zonder de vorm zijn het gewoon cakejes en geen madeleines. Dus, heb je zin in iets zoets met een vleugje citroen dat snel klaar is, dan is dit het juiste receptje voor je.

IMG_2844

Benodigdheden, voor ongeveer 35 madeleines:

150 g bloem

185 g suiker

1 zakje vanillesuiker

125 g boter

4 eieren

1 tl bakpoeder

zeste van 3/4 citroen

bakplaat voor madeleines

poedersuiker, voor de afwerking

Bereiding:

Smelt de boter op het vuur en zet apart zodat het wat kan afkoelen. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren met de suiker tot een lichtgeel, schuimig beslag en voeg erna de vanillesuiker toe. Zeef de bloem in een aparte mengkom en voeg er het bakpoeder aan toe. Voeg het bloemmengsel in drie keer toe en meng tussendoor steeds met de garde. Voeg als laatste de boter toe en meng goed. Rasp de citroen boven het mengsel. Ik gebruikte ongeveer 3/4 van de citroen en raspte heel lichtjes zodat de citroen niet te fel door smaakt. Let op dat je enkel het geel van het vel raspt en niet het wit eronder, anders wordt het te bitter. Meng de zeste onder het beslag, dek het af met plasticfolie en plaats in de koelkast voor 10-15 minuten.

Tip: Ik gebruikte niet teveel citroenzeste omdat madeleines maar heel lichtjes de smaak van citroen moeten krijgen. Plus, ik vind dat teveel citroen in een cakeje het gebak al snel naar zeep laat smaken, maar dat is persoonlijk.

Neem de bakplaat en vul deze met het beslag. Ik heb een bakplaat waar 12 madeleines uit gehaald kunnen worden. Ik gebruikte bijna 3 volledige bakplaten. Je moet dus een aantal keer bakken.

Zet de madeleines 10 minuten in de oven en ze zijn klaar. Laat ze volledig afkoelen en bestuif dan met poedersuiker voor de afwerking.

Zet een kopje thee of koffie en geniet er maar eens goed van.

Smakelijk!

IMG_2842

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *