Comfortfood,  Veggie

Gevulde butternut met linzen en feta

Na even een kleine break, kan de instroom aan nieuwe recepten weer beginnen voor jullie. Te starten met deze gevulde butternut met linzen en feta. Door de drukte met de blog, de feestdagen en wat nog allemaal, heeft het creëren van nieuwe recepten even op een lager pitje gestaan. But i’m back! En met een knaller van een gezond receptje. Ah ja, genoeg gefeest, tijd om het terug wat gezonder aan te doen.

Dag kroketten, dag zware sauzen, dag veel te veel vlees, dag wijntjes en dag zoete zondes (al heb ik natuurlijk morgen stiekem toch een zondag bakdag klaarstaan, hoor). Hallo groentjes, hallo kleur op mijn bord, hallo bergen fruit, hallo gezonde ontbijtjes, hallo meer beweging. Ik ben er klaar voor en deze butternut met linzen en feta ook!

Beginnen doen we met een lekkere butternut, gevuld met een heerlijke mengeling van linzen, butternut, feta, nootjes en granaatappel. Om zeker en vast de kruiden ook niet te vergeten! Ben je er klaar voor? Komt ie!

Benodigdheden, voor 2 personen:

1 grote butternut

200 g linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt

100 g feta + extra voor afwerking

50 g pompoenpitten

1 el versnipperde munt

1 el versnipperde peterselie + extra voor afwerking

1/2 groentebouillonblokje

1 tl komijn, 1/4 tl kaneel, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl cayennepeper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de butternut in de lengte in twee en verwijder de pitjes. Maak inkepingen in de butternut, smeer in met olijfolie en kruid met een snufje zout. Zet 45 minuten in de oven of totdat je door het vruchtvlees kan prikken.

Haal de butternut uit de oven en lepel het vruchtvlees eruit. Zorg ervoor dat je niet door de schil lepelt en de butternut intact blijft.

Zet een grote pot op het vuur en voeg er een flinke scheut olijfolie aan toe, samen met de kruiden (komijn, kaneel, cayenne, paprikapoeder). Voeg de linzen toe als de olie heet is. Stoof enkele minuten aan en voeg dan het vruchtvlees van de butternut toe, samen met 150 ml water en 1/2 groentebouillonblokje. Laat een 10 tal minuten pruttelen of totdat het vocht bijna ingekookt is.

Verkruimel de feta boven het geheel en voeg de munt en peterselie toe. Meng goed, warm door en kruid af met peper en zout.

Verdeel de vulling over de twee helften. Werk af met extra feta, peterselie en de pompoenpitten. Et voila, een lekkere gevulde butternut met linzen en feta.

Tips:

  • Afwerking: Je kan ook afwerken met extra munt en granaatappelpitjes. Granaatappel is heel lekker bij dit gerecht.
  • Vervang de pompoenpitten eens door pijnboompitten. Yum!
  • Voorbereiding: Je kan dit gerecht volledig op voorhand klaarmaken op de afwerking na. Verwarm de gevulde butternut op in de microgolfoven en werk af met de feta, peterselie en pompoenpitten. Getest en goedgekeurd!
  • Bewaren: Je kan dit gerecht 1 dag op voorhand maken en de volgende dag is het nog lekker. Restjes kunnen de dag nadien nog opgegeten worden.

Zo lekker, zo voedzaam, zo gezond!

Smakelijk!

Zijn dit soort gerechten helemaal jouw ding? Kijk dan eens naar deze lekkere en gezonde wrap met aubergine en zoete aardappel of misschien kan deze salade met gegrilde wortel en feta je wel bekoren? Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Gevulde butternut met linzen en feta

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, gevulde butternut met linzen en feta. Comfortfood op zijn best! Zo een gerechtje dat het beste smaakt op een koude, regenachtige avond.
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Equipment

  • Oven

Ingrediënten
  

  • 1 butternut
  • 1 tl komijn
  • 1/4 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 200 g linzen uit blik = uitgelekt gewicht
  • 150 ml water
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 100 g feta + extra voor afwerking
  • 1 el munt versnipperd
  • 1 el peterselie versnipperd + extra voor afwerking
  • 50 g pompoenpitten
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Halveer de butternut, maak er inkepingen in, smeer beide helften in met olijfolie en kruid met zout. Bak 45 minuten of totdat je gemakkelijk door het vruchtvlees kan prikken.
  • Lepel het vruchtvlees uit beide helften.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot en voeg er de kruiden aan toe (komijn, kaneel, paprikapoeder, cayennepeper). Roer en voeg de linzen toe.
  • Voeg na 2 minuten het vruchtvlees van de butternut toe en meng. Kruid met peper en zout.
  • Giet het water in de pot en voeg het bouillonblokje toe. Laat een 10 tal minuten pruttelen.
  • Wanneer het vocht bijna volledig ingekookt is, voeg je feta, peterselie en munt toe. Warm door en haal van het vuur.
  • Vul beide butternuthelften op met de linzenmengeling.
  • Werk af met extra feta, peterselie en de pompoenpitten.
Trefwoord Butternut, Feta, Linzen

16 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept