Muffins & Gebakjes

Pompoenmuffins

Het is weer de tijd van het jaar dat je overal receptjes met pompoen tegenkomt. Dat kan maar één ding betekenen: Het is herfst! Herfst staat in teken van de pompoen. Dus kan ook As cooked by Ginger niet achterblijven, natuurlijk. Daarom waagde ik mij aan deze herfstige pompoenmuffins met mijn eigen touch en my God, wat zijn ze héérlijk. Een aanrader voor iedereen die van kruidig gebak houdt.

Ik kan er niet vanaf blijven. Ik ben dan maar snel een paar muffins bij mijn zus en ouders gaan binnen brengen voordat ik ze allemaal bij mezelf naar binnen gooi. Als je de pompoenpuree nog moet maken, neemt het hele proces wel wat tijd in beslag, maar je kan tussendoor even tv kijken, opruimen, de strijk doen, whatever. Niet arbeidsintensief, wel tijdsintensief, deze lekkertjes. Eerst dacht ik, hoe kan pompoen nu lekker zijn in gebak? Dat is echt raar, toch? Maar eigenlijk is het echt lekker. Je proeft ook niet per se pompoen erin, gewoon de hele combinatie zorgt voor een smaakbom van een muffin. Probeer het zelf maar! Je mag altijd laten weten wat je ervan vindt.

Benodigdheden, voor 9 muffins:

200 g pompoenpuree (zie tips)

85 g boter, zacht en in blokjes

90 g lichtbruine suiker

2 eieren

140 g patisseriebloem

1 tl bakpoeder

1 zakje vanillesuiker

2 tl kaneel

1/2 tl speculaaskruiden

snufje zout

Topping:

100 g roomkaas

50 g Griekse yoghurt

2 el bloemsuiker

1 tl vanille extract

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de boter, suiker en vanillesuiker in de keukenmachine (zie tips) en meng. Voeg één voor één de eieren toe en meng verder. Doe er nu de pompoenpuree bij en als het beslag één geheel geworden is, voeg je de bloem, bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden en zout toe. Meng tot een glad beslag.

Doe 9 papiertjes in 9 gaatjes van je muffinplaat. Verdeel er het beslag over (zie tips) en bak 25 minuten. 

Haal uit de oven, laat volledig afkoelen en maak vervolgens de topping door de roomkaas met de yoghurt  en vanille te mengen. Voeg er dan de bloemsuiker aan toe en meng tot een glad geheel. Lepel op elke muffin en serveer!

Tips: 

  • Pompoenpuree maken: Als je goed zoekt, kan je in sommige Amerikaanse winkels/webshops pompoenpuree uit blik kopen, maar vaak zijn we op onszelf aangewezen. Je kan dit het gemakkelijkst maken door een pompoen (ik gebruik vaak butternut) te halveren, in te smeren met een neutrale olie (bv zonnebloemolie) en dan in de oven te bakken totdat je erdoor kan prikken (kan gemakkelijk een uur of meer duren afhankelijk van de grootte van je pompoen). Het vruchtvlees uitlepelen, eventueel nog extra mixen en in zakjes van 200-250 gram in de diepvries bewaren. 
  • Je kan het beslag ook maken zonder keukenmachine. De eerste stap, het mengen van de boter en suikers, kan je met de elektrische garde doen en de rest met de gewone garde en een spatel.
  • Je kan ook 12 muffins maken met het beslag, dan zijn ze kleiner van formaat (zoals op de foto). Ik vind dit wel leuk, een muffin moet niet altijd super groot zijn, toch? 🙂 

Laat het smaken!

Laurence

Zin in meer gebakjes met pompoen? Check dan zeker mijn lekkere pompoenscones of deze heerlijke pumpkin pie! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram of TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pompoenmuffins

As Cooked By Ginger
Heerlijke, kruidige, herfstige pompoenmuffins. Fluweelzacht en extra lekker door de roomkaastopping. Smullen!
Totale tijd 1 uur
Gang Dessert, Gebak
Keuken Amerikaans
Porties 9 pompoenmuffins

Equipment

  • Keukenmachine optioneel
  • Oven

Ingrediënten
  

Voor de muffins

  • 85 g boter zacht, in blokjes
  • 90 g lichtbruine suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 200 g pompoenpuree
  • 140 g patisseriebloem gezeefd
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1/2 tl speculaaskruiden
  • 1 snufje zout

Voor de topping:

  • 100 g roomkaas
  • 50 g Griekse yoghurt
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el bloemsuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter met de suiker en vanillesuiker tot één geheel in de keukenmachine.
  • Voeg er één voor één de eieren en toe en meng deze onder het beslag.
  • Doe de pompoenpuree bij het geheel en meng.
  • Voeg nu bloem, kaneel, speculaaskruiden, zout en bakpoeder toe. Meng tot een glad beslag.
  • Doe 9 muffinpapiertjes in de muffinplaat en vul tot aan de rand.
  • Bak 25 minuten. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Meng de roomkaas met de yoghurt en vanille. Voeg de bloemsuiker toe en meng. Lepel op de muffins en eet op!
Trefwoord Muffins, Pompoen

10 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept