Pompoenkoekjes
Deze pompoenkoekjes zijn geweldig lekker! Kruidig, zacht, chewy,… Alles wat je wilt van herfstachtige pompoenkoekjes. Tijdens de jaren dat wij in de States woonden, viel het me op hoe Amerikanen dol zijn op alles met pompoenkruiden. Pumpkin spice latte, pumpkin pie, pumpkin pie cinnamon rolls,… In de supermarkten staan in de herfst de rekken vol met blikken pompoenpuree. Iets dat hier een pak minder gemakkelijk te vinden is. Ondertussen hebben enkele winkels het in hun rekken staan en kan je het zeker ook online vinden. Geen excuses meer dus om niet aan het bakken te slaan met pompoenpuree! YAY!
Ready? Let’s go!


Wat heb je nodig?
- Boter: deze boter moet je bruinen, kies een roomboter, patisserieboter, karneboter of iets dergelijks
- Suiker: Donkerbruine, witte en rietsuiker
- Ei
- Vanille extract
- Ahornsiroop
- Pompoenpuree
- Pompoenkruiden (pumpkin spice)
- Kaneel
- Bloem: gewone patisseriebloem
- Bakpoeder
- Baking soda

Wat moet je doen?
Om de diepe, intense smaak in de koekjes te krijgen, gaan we werken met bruine boter. Dit is dus het eerste dat je moet doen voor dit gerecht.
Laat je boter smelten in een pannetje en breng aan de kook. Blijf wat draaien met je pan. Laat schuimen en wanneer het schuim wat afneemt, zie je dat de boter lichtjes van kleur begint te veranderen. Laat nog kort verder bakken, blijf wat draaien met de pan en haal van het vuur. Giet in een kommetje, wrijf hierbij de pan goed leeg met een pannenlikker en laat de boter vervolgens volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng nu de bruine boter, bruine suiker en suiker onder elkaar en klop goed los met de garde. Daar mag vervolgens vanille, ei, ahornsiroop en pompoenpuree bij. Meng goed met de garde zodat het een mooi, glad geheel wordt.
Nu mogen daar de droge ingrediënten bij. Dus de pompoenkruiden, kaneel, bloem, baking soda, bakpoeder en een snufje zout. Meng en laat koud worden in de koelkast.
Meng de rietsuiker met wat pompoenkruiden. Rol balletjes van het deeg, rol door de rietsuiker en leg op de bakplaat. De oven in, laten afkoelen en tadaa!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Pompoenpuree: Zoals ik in de intro al zei, je kan tegenwoordig in sommige winkels al pompoenpuree uit blik vinden en je kan het zeker ook online bestellen. Moest je het toch niet vinden en niet willen wachten op een online bestelling, dan kan je gewoon een butternut doormidden snijden, wat olie erop doen en met de binnenkant naar beneden 40 min roosteren in de oven. Erna uitlepelen en klaar.
- Pompoenkruiden: Pompoen kruiden of pumpkin spice kan je online vinden. Als je toch liever een gemakkelijker te vinden alternatief wilt, gebruik dan speculaaskruiden. Deze zijn wel zoeter en minder straf dan pompoenkruiden. Mijn voorkeur gaat uit naar pumpkin spice!
- Boter: Je kan deze koekjes structureel gezien ook maken met gesmolten boter die afgekoeld is, maar het is écht van belang voor de smaak dat je met bruine boter werkt. Zo lekker!
- Bewaren: De koekjes blijven ongeveer 4 dagen goed in een afgesloten doos op het aanrecht.
Fan van herfstig gebak? Neem dan zeker eens een kijkje bij deze lekkere gebakjes.
- Pompoencake
- Walnotengebak
- Pumpkin pie
- Appeltaart met rozijnen en walnoten
- Tulbandcake met noten en kaneel
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pompoenkoekjes
Ingrediënten
Voor het deeg
- 170 g boter
- 150 g bruine suiker
- 50 g suiker
- 1 ei
- 1 el vanille extract
- 1 el ahornsiroop
- 70 g pompoenpuree
- 1 tl pompoenkruiden (pumpkin spice kruiden)
- 1 tl kaneel
- 240 g bloem gezeefd
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
Voor de afwerking
- 100 g rietsuiker
- 1 tl pompoenkruiden
Instructies
- Maak bruine boter: Laat de boter smelten in een pannetje en draai met de pan tot de boter smelt, kort kookt en dan lichtbruin wordt. Giet over in een kommetje, neem met de pannenlikker zoveel mogelijk mee uit de pan. Laat volledig afkoelen.
- Meng de bruine suiker en suiker onder de boter. Klop goed los met de garde.
- Voeg het ei, vanille extract, ahornsiroop en de pompoenpuree toe en meng glad.
- Voeg nu de droge ingrediënten toe: pumpkin spice, kaneel, bloem, baking soda, bakpoeder en zout. Meng tot één geheel.
- Zet 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de rietsuiker met de pumpkin spice.
- Rol 15 balletjes van het deeg (een kleine 2 el per balletje) en rol dit door de rietsuiker. Leg op een vel bakpapier op de koude bakplaat.
- Bak 12 minuten.
- Laat volledig afkoelen en eet op!



One Comment
Fred
Ik zei onlangs tegen mijn lief nog, als pumpkin (spice) lover, hoe geweldig het zou zijn als er een variant zou zijn op de zachte kaneelkoekjes met pompoen en pumpkin spice. En kijk, alsof je gedachten kan lezen van een onbekende breng je dit recept online. En ja, dit is alles wat ik er van verwachtte en beter! En de bruine boter maakt zeker het verschil. HEER-LIJK deze koekjes!