Lunch,  Super Healthy,  Vis

Quinoa met gerookte zalm en broccoli

Quinoa met gerookte zalm en broccoli. Zoals het in de zomer steeds het geval is, zullen sommigen onder jullie vakantie hebben en eventueel op een hemels vakantieoord aan het vertoeven zijn en zullen anderen zwetend aan het werken zijn om de boel op te vangen van degenen die op vakantie zijn. Reken mij maar bij de laatste groep. Ik ben mijn beurt nog aan het afwachten, al is dat nog even. Deze foodie moet nog wachten tot september om op vakantie te vertrekken. Huwelijksreis om preciezer te zijn. Ik heb dus nog even gezellig geduld en werk nog even door.

Niet erg! Met zoiets leuks om naar uit te kijken, is het niet moeilijk om er nog even tegenaan te gaan. En dat doe ik met lekker eten. Een mens zou nooit slecht mogen eten, maar de ene dag is de andere niet uiteraard. Ik experimenteer heel graag met quinoa. Er staan ondertussen al verschillende gerechtjes op de blog en vandaag komt er nog eentje bij. Een gezond toppertje.

Waarom moet je dit geproefd hebben?

Omdat deze quinoa met gerookte zalm en broccoli ten eerste su-per lekker is. Bovendien is het een voedzaam en gezond gerecht dat je toch met een voldaan gevoel zal achterlaten. Daarbovenop komt dat het boordevol vezels zit dat, in combinatie met voldoende water, super is voor je darmflora. Zoutig, hartig en gewoon mega lekker. Oh, en klaar in 20 minuten én je hebt maar weinig ingrediënten nodig. Can I get an Amen?!

Wat heb je nodig?

  • Quinoa: Voor mezelf een onmisbaar ingrediënt in mijn keuken. Ik maak het regelmatig klaar voor zowel warme als koude gerechten. Het zit boordevol vezels en laat je altijd met een voldaan gevoel achter. Je kookt het altijd in dubbel zoveel water en laat het water volledig weg koken op middelmatig vuur. Dan is je quinoa klaar. Extra tip: Ik doe bijna altijd een bouillonblokje in het water om de quinoa extra smaak te geven, maar dat is geen must.
  • Gerookte zalm: Gerookte zalm is lekker zout en gaart heel snel waardoor het ideaal is om in een gerecht als dit te gebruiken omdat het maar heel kort in de pan gaat.
  • Broccoli: Eén van de lekkerste groentjes ever. Zo gezond, zo goed voor je lijf. Love it! Bovendien gaat het heel goed samen met zalm en quinoa.
  • Nori: Tilt je gerecht van gewoontjes naar een smaakbom op 10 seconden tijd. Te lekker!
  • Sojasaus: We gebruiken maar een heel klein beetje, om extra smaak te geven. Niet te veel want het gerecht is al zout genoeg van zichzelf.
  • Avocado en sesamzaadjes: Om het gerecht mee af te werken.

Hoe maak je het?

Dit gerecht is super snel klaar en bijzonder gemakkelijk om te maken. Je kan het bijna niet mis doen. When in doubt: zet je kookvuur lager!

Je begint met het koken van je quinoa. Hiervoor doe je de quinoa, dubbel zoveel water en een bouillonblokje (of een half bouillonblokje) in een steelpan en laat je dit koken op middelhoog vuur totdat het water volledig in de quinoa getrokken is.

Ondertussen snijd je je broccoli in roosjes en bak je deze 1 minuutje aan in een pan met hoge randen. Giet er vervolgens een bodempje water bij en zet de deksel op de pan. Laat een 8 tal minuten stomen.

Wanneer je bovenstaande ongeveer op dezelfde tijd op het vuur zet, zijn ze samen klaar.

Als de broccoli beetgaar is, zet je het vuur laag en doe je er de gare quinoa bij. Trek de gerookte zalm in reepjes en voeg deze ook toe. Warm door en voeg de nori toe. Laat slinken en haal van het vuur.

Werk af met blokjes avocado en sesamzaadjes. Zo lekker!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • In het oorspronkelijke gerecht zat geen nori, maar toen ik het gerecht opnieuw onder de loep nam, vond ik het toevoegen van nori een meerwaarde voor dit gerecht. Je kan het dus weg laten als je geen fan bent van nori, want het is zeker ook lekker zo. Al vind ik het persoonlijk dus net dat tikkeltje specialer mét nori.
  • Gerookte zalm: Je kan ook gewone zalmfilet gebruiken in dit gerecht maar dan moet je de zalm eerst bakken en dan in de pan doen op hetzelfde moment als de gerookte zalm en in stukjes breken met je spatel. Met gerookte zalm werken zal sneller zijn, is gemakkelijker én zorgt voor een extra hartige smaak.
  • Broccoli: Is je broccoli nog niet beetgaar en je water al weg gekookt? Blijf gewoon beetje bij beetje water toevoegen tot je broccoli beetgaar is en herneem dan pas de stappen.
  • Op voorhand maken: Je kan dit gerecht op voorhand maken en opwarmen wanneer het tijd is om te eten, maar ik vind het beter à la minute. Zeker omdat het zo snel klaar is, loont het de moeite het gewoon op het moment zelf te maken. Je kan de restjes ook koud eten. Eventueel met wat srirachamayonaise erbij.
  • Bewaren: De quinoa met gerookte zalm en broccoli blijft twee dagen goed in de koelkast. Warm het niet vaker dan één keer op.

Geïnteresseerd om nog meer receptjes zoals deze te maken? Check dan zeker deze toppertjes eens:

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Quinoa met gerookte zalm en broccoli

As Cooked By Ginger
Een heerlijk, voedzaam en gezond gerechtje dat bijzonder gemakkelijk te maken én snel klaar is. De broccoli, gerookte zalm en quinoa met de nori en avocado zijn een match made in heaven!
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 150 g quinoa
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 broccoli in roosjes
  • 1 el sojasaus
  • 200 g gerookte zalm in reepjes
  • 3 vellen nori
  • 1 avocado in blokjes
  • 2 el sesamzaadjes
  • peper
  • olijfolie

Instructies
 

  • Breng de quinoa aan de kook in dubbel zoveel water. Voeg het bouillonblokje toe aan het water. Kook op middelhoog vuur tot het vocht is ingetrokken. Kook niet te lang, de quinoa hoort nog smeuïg en vochtig te zijn.
  • Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een grote pan met hoge randen. Voeg er de broccoliroosjes aan toe. Kruid met peper.
  • Doe na een minuutje een bodempje water bij de broccoli en zet de deksel op de pan. Stoom beetgaar in een 8 tal minuten. Voeg extra water toe wanneer de broccoli nog niet gaar is, maar het water wel weg gekookt is.
  • Wanneer de broccoli beetgaar is, voeg dan de gare en smeuïge quinoa toe, samen met de sojasaus.
  • Voeg de gerookte zalm toe en warm door.
  • Knip of scheur de nori in kleinere stukjes en voeg toe aan de pan. Laat slinken.
  • Kruid het geheel af met peper en verdeel over 2 borden.
  • Werk af met blokjes avocado en sesamzaadjes.
Trefwoord Avocado, Broccoli, Nori, Quinoa, Zalm

One Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept