Comfortfood,  Pasta,  Vlees

Penne met prosciutto, olijven en vodkasaus

Penne met prosciutto, olijven en vodkasaus. Hoor ik daar vodka? Jawel, toch wel! Het is voor mij een gewoonte geworden om mijn pastasauzen altijd met witte of rode wijn klaar te maken (en soms rosé als ik zonder zit, kan allemaal!), maar af en toe moet je buiten je comfortzone treden en gewoon eens voor iets anders gaan. Vodka, dus. Dat werd het en het was helemaal top, deze penne met prosciutto, olijven en vodkasaus. Het geeft een ietwat sterkere smaak aan je saus en het combineert heel goed met tomaat en room. Nog niet overtuigd? Probeer het dan zeker zelf eens en laat me gerust weten wat jullie verdict is. Mijn verdict? Hélemaal geweldig!

unnamed (14)

Wat heb je nodig?

  • Penne: of een andere korte pasta naar keuze zoals farfalle
  • Tomaten
  • Tomatenpuree
  • Prosciutto
  • Zwarte olijven
  • Vodka
  • Verse kruiden: Bieslook en peterselie
  • Kruiden: Paprikapoeder en basilicum
  • Room
  • Parmezaan

unnamed (13)

Wat moet je doen?

Deze penne met prosciutto, olijven en vodkasaus staat relatief snel op tafel. Je start met het voorverwarmen van de oven. Vervolgens breng je je penne aan de kook in gezouten water en leg je de vellen prosciutto op de bakplaat. Bak deze krokant in de oven en laat afkoelen.

Ga dan over naar het maken van de saus. Ontpit de olijven en snijd deze in stukjes. Bak aan in olijfolie met de versnipperde peterselie en bieslook. Voeg op dit moment gerust look en ui toe.

Blus na een minuutje met vodka, laat uitkoken en voeg tomatenpuree toe. Roerbak een minuutje en voeg de tomaten toe, die je in blokjes gesneden hebt. Laat stevig koken en voeg de room toe. Kruid met peper, zout, paprikapoeder en basilicum.

Laat 10 minuutjes pruttelen. Giet de pasta af en meng deze eronder.

Verdeel de pasta over de borden. Breek de krokante prosciutto in stukjes en strooi over de pasta. Werk af met parmezaan en peterselie. Smakelijk!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

unnamed (15)

Tips:

  • Look en ui: ikzelf eet zo weinig mogelijk look en ui, maar dit kan je uiteraard perfect toevoegen aan deze pasta. Doe dit dan samen met de olijven, peterselie en bieslook.
  • Tomaten: ik gebruik verse tomaten in dit gerecht omdat ik dat lekkerder vind, maar je kan gerust een blik tomatenblokjes gebruiken.
  • Spicy: Je kan de saus wat pikanter maken door een rood pepertje mee te bakken wanneer je de olijven bakt of door wat chilipoeder onder de saus te mengen wanneer je het paprikapoeder toevoegt.
  • Room: Ik gebruik culinaire room.
  • Op voorhand maken: Je kan dit gerecht perfect op voorhand klaarmaken en gewoon de gewenste portie opwarmen in de microgolfoven. Houd de krokante prosciutto dan apart en verkruimel deze pas over de pasta wanneer je hem opgewarmd hebt.
  • Bewaren: Deze pasta blijft 2-3 dagen goed in de koelkast. Warm hem maximaal één keer opnieuw op.

Pastalovers in the house? Check dan zeker deze pastagerechten eens!

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Penne met prosciutto, olijven en vodkasaus

As Cooked By Ginger
Een heerlijke pasta met een romige vodkasaus en zwarte olijven, afgewerkt met krokante prosciutto en parmezaan. Genieten!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g penne
  • 8 vellen prosciutto
  • 15 zwarte olijven ontpit, in stukjes gesneden
  • 2 el versnipperde bieslook
  • 2 el versnipperde peterselie
  • 160 ml vodka
  • 70 g tomatenpuree
  • 4 tomaten in kleine blokjes
  • 200 ml culinaire room
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl basilicum
  • parmezaan
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en breng (gezouten) water aan de kook voor de penne.
  • Leg de vellen prosciutto op een vel bakpapier op de bakplaat en bak 7-8 minuten in de oven. Laat nadien volledig afkoelen.
  • Kook de penne zoals aangegeven op de verpakking.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote pan met hoge randen.
  • Bak er de olijven, bieslook en peterselie in aan. Blus na 1 minuut met de vodka.
  • Laat uitkoken en voeg de tomatenpuree toe. Roerbak kort en voeg dan de blokjes tomaat toe.
  • Meng, laat eventjes goed door koken en giet de room bij het geheel. Kruid met peper, zout, paprikapoeder en basilicum. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 minuten pruttelen.
  • Giet de pasta af en meng deze onder de saus.
  • Schep op, verkruimel de prosciutto en strooi over je pasta. Werk af met parmezaan en extra peterselie. Smakelijk!
Trefwoord Olijven, Penne, Prosciutto, Vodka

 

2 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept