Chocolade,  Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Mini muffins met chocolade-pindakaas ganache

Het recept voor deze kleine bites beloofde ik jullie al bij de voorstelling van mijn nieuwjaarsmenu. Belofte maakt schuld! Hier zijn ze dan. Als jullie de post over het menu gelezen hebben, dan weten jullie dat ik de avond zelf niet meer de kans gehad heb om een mooi fotootje te trekken van deze lekkernij. Waarom? Uhm, laten we zeggen dat champagne, rode wijn en fotograferen niet hand in hand gaan. Oh, en geduld ook niet. De muffins waren op voor de camera zelfs in de buurt kwam #sorrynotsorry! Gelukkig had ik de dag nadien de moed om ze opnieuw, en zelfs beter, te maken en dan ook ineens te fotograferen. Moet kunnen!

Bon, het feit blijft dat ze verrukkelijk zijn en de subtiele toets van pindakaas vind ik ook helemaal geweldig. Al proef je dit beter wanneer de ganache nog loperig is, dan wanneer hij is opgesteven. Je kiest natuurlijk zelf wanneer je je tanden erin zet. Ik heb er ondertussen al vier op en ja, ik moet echt het sterkste in mij naar boven halen om er niet nog eentje uit de keuken te gaan halen!

unnamed-14

Benodigdheden, voor 8-10 mini muffins:

Voor de muffins (ik maakte ze glutenvrij):

125 g (glutenvrije) bloem

25 g boter

30 g suiker

1 ei

75 ml (lactosevrije) melk

1 tl (wijnsteen)bakpoeder

snuf zout

40 g pure chocolade

4 el chocoladedruppels

Voor de ganache: 

90 g pure chocolade

20 g boter

3 el (lactosevrije) melk

2 el pindakaas

unnamed-15

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Zeef de bloem boven een grote mengkom en voeg het bakpoeder, de suiker en het zout toe. Meng goed en maak vervolgens een kuiltje in het midden. Smelt de boter en chocolade samen op het vuur en zet apart. Doe het ei, de melk en het chocolade-botermengsel in het kuiltje in het deeg en meng alles goed met de garde tot een mooi geheel. Voeg als laatste de chocoladedruppels toe (of chocoladebolletjes of hoe dat ook mag noemen). Meng nog eens goed en verdeel het mengsel over de mini muffinvormpjes (ik maakte 9 muffins en nam gewoon papieren vormpjes). Zet ze in de oven voor 15 minuten. Prik er even in om te zien of ze gaar zijn. Laat vervolgens afkoelen.

Vervolgens beginnen we aan de ganache. Dit is gemakkelijk. Neem een steelpannetje en doe alle ingrediënten erin. Laat alles op een laag vuur smelten en roer regelmatig. Als alles gesmolten is, haal je de pan van het vuur en laat je de ganache afkoelen naar kamertemperatuur (ga af en toe roeren). Als dit gebeurd is, smeer je met een eetlepel de ganache over de muffins. Je kan ze zo opeten met de lopende ganache ofwel in de koelkast zetten (zoals mij). Dan stijft de ganache wat op. Ik haal ze dan meestal een half uurtje voor consumptie uit de koelkast.

Een heerlijke zoete zonde. Enjoy!

unnamed-13
Op de foto zijn ze nog niet in de koelkast geweest. Zo kan je ze opeten, ofwel laat je de ganache even opstijven in de koelkast. Allebei even lekker!

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.