Kerstmenu – Gebak: Kerstmuffins
Ik moet het toegeven… Muffins of cupcakes versieren, het is zo mijn ding niet. Ik kan het gewoon niet goed. Met fondant een kerstman op een cupcake zetten of een konijntje of weet ik veel wat nog kan. Niet meteen één van mijn talenten. Toch wou ik graag een gebakje maken dat je meteen aan kerst laat denken. Zo gezegd, zo gedaan? Ummm, wel, de muffins waren het probleem niet, bij de frosting hing zowat heel mijn keuken, ikzelf en de vloer vol plekkerig spul, maar het is WEL gelukt en ik ben superblij met en fier op het resultaat.
Bij deze: Heerlijke chocolade kerstmuffins. Joepie!
Benodigdheden, voor 12-14 muffins:
Voor de muffins:
175 g boter
150 g zwarte chocolade
200 g bruine suiker
50 g rietsuiker
4 eieren
100 g speltbloem (of tarwebloem)
1 tl bakpoeder
2 grote el cacaopoeder
Voor de frosting en afwerking:
aardbeien (zoveel als er muffins zijn)
3 eiwitten op kamertemperatuur
360 g suiker (i know, zoveel sorry!)
snuf zout
1 el honing
1 zakje vanillesuiker
60 ml koud water
Bereiding:
Smelt de boter en chocolade au bain-marie. Wanneer dit gebeurd is, giet je het mengsel over in een grote mengkom. Voeg de bruine suiker en rietsuiker toe en meng. Voeg één voor één de eieren toe en meng ze er steeds onder met de garde voor je de volgende toevoegt. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder toe en meng. Giet over in een muffinbakplaat en zet 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat volledig afkoelen.
Wanneer de muffins volledig afgekoeld zijn, kan je ze versieren met de frosting. Hiervoor doe je de eiwitten in een vuurvaste mengkom. Voeg er de suiker, het zout, de honing, het water en de vanillesuiker aan toe en meng kort met de elektrische garde. Vervolgens verhit je de inhoud au bain-marie (de kom dus op een pot met een beetje kokend water in op het vuur zetten). Mix op die manier 6 minuten met de elektrische garde. Je zal nu een dik fluffy wit geheel krijgen. Na 6 minuten haal je de kom terug van het vuur en blijf je nog 2 minuten verder mixen. Nu zou je frosting klaar moeten zijn. Zoet zoet zoet, maar wel heel lekker. Voor kerst mag het wel een keertje 😉
Ofwel doe je de topping in een spuitzak ofwel smeer je het er met een lepel op. Gewoon een flinke eetlepel erop en wat uitsmeren.
Was de aardbeien en snijd het topje er recht af zodat de aardbeien goed blijven staan. Druk ze in de frosting (zie foto) et voilà, heerlijke kerstmuffins.
Gewoon genieten. Iemand een tasje koffie?
Laurence
5 Comments
Pingback:
Pingback:
Katrien
Kerst-muffins zijn Corona-muffins geworden(woorden van Juliette)😉
As Cooked By Ginger
hahaha Corona-muffins. Tijdens deze corona-tijden mag alles, OOK kerstmuffins in april 😉
Pingback: