Aperitief,  Feestdagen,  Voor- of bijgerecht

Quinoa met pompoen en boschampignons

Quinoa met pompoen en boschampignons. Mijn allereerste kerstpost van het jaar en wat maakt dat me gelukkig! December en de aanloop naar de feestdagen moet zowat de gezelligste tijd van het jaar zijn. Ja, het is koud, maar de straten hangen vol met kerstversiering, de kerstboom staat in ieders huis, de kaarsjes gaan overal aan, je kan iedereen verwennen met pakjes én er zelf mee verwend worden, je spendeert quality time met de familie,… Zo kan ik nog even blijven verder gaan. Ik ben helemaal dol op kerstmis. De belangrijkste reden? Lekker eten in fijn gezelschap. Genieten van een heerlijk tafelmoment met de mensen die je het liefste ziet van de hele wereld.

Quinoa

Quinoa zal niet het eerste ingrediënt zijn waar je aan denkt als je aan kerstmis denkt, maar dit is zo’n perfect voorgerecht om bij kerst te serveren, dat ik het jullie zéker niet wil onthouden. Het is ook perfect om in te zetten wanneer er veggie gasten aan tafel zitten. Zo kan iedereen gewoon fijn hetzelfde eten!

Wat heb je nodig?

  • Quinoa
  • Pompoenpuree
  • Boschampignons: een mix of naar keuze
  • Witte wijn
  • Parmezaan
  • Groentebouillon
  • Room
  • Salie
  • Rucola
  • Hazelnoten: geroosterde hazelnoten

Wat moet je doen?

Verhit een klein klontje boter in een pot en voeg de quinoa toe, meng even en giet er dan dubbel zoveel vloeistof als quinoa bij, waarbij je de helft witte wijn en de helft groentebouillon gebruikt.

Laat de quinoa de witte wijn en bouillon helemaal opnemen. Wanneer dit bijna gebeurd is en er dus nog een klein beetje vocht aanwezig is, voeg je de pompoenpuree en geraspte parmezaan toe. Meng en kruid af.

Bak de boschampignons aan in boter. Bak de champignons aan en kruid flink met peper en een beetje met zout. Voeg drie blaadjes verse salie, die je versnipperd hebt, toe en bak mee. Als de champignons goudbruin zijn, haal je degene eruit die je voor de afwerking wenst te gebruiken. Voeg bij de rest een scheutje room toe en laat dit inkoken tot een dikkere saus. Voeg dit geheel toe aan de quinoa.

Neem nu de bordjes waar je het gerechtje op wenst te serveren. Neem een ring om mee te dresseren. Afhankelijk van of je het als voorgerecht of als hapje wilt serveren neem je een grotere of kleinere ring. Vul de ring op met de vulling en druk goed aan. Haal de ring eraf en werk af met enkele champignons, een vers blaadje salie, wat rucola, parmezaan, grof gehakte hazelnoten en een draai aan de pepermolen.

Heel erg lekker, heel erg winters en heel erg ‘kerstachtig’.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Pompoenpuree: Je kan dit uit blik bestellen op verschillende webshops. Dat maakt dit recept sneller en gemakkelijker. Kan je er niet aan geraken, maak het dan zelf. Dit gaat het gemakkelijkst door een butternut doormidden te snijden in de lengte. In te smeren met een dun laagje olie en omgedraaid op de bakplaat een 40 tal minuten ongeveer te laten bakken in de oven. Erna uitlepelen en voilà, pompoenpuree. Ik bewaar dit vaak in porties van ong. 250 g in de diepvries.
  • Parmezaan: Gebruik echte, kwaliteitsvolle, vers geraspte parmezaan. Dit maakt de risotto zoveel smaakvoller.
  • Afwerking is key: Skip dit niet, de rucola en hazelnoten zorgen voor wat crunch en pit en de extra champignons erop ogen mooi.
  • Op voorhand maken: Je kan dit gerecht, op de afwerking na uiteraard, volledig op voorhand klaarmaken. Gewoon goed opwarmen en dan dresseren en all done. Als dat niet handig is!
  • Bewaren: De quinoamengeling blijft 3 dagen goed in de koelkast. Warm het maximaal één keer opnieuw op.

Zin in meer heerlijke voorgerechten? Check dan zeker deze gerechten eens!

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Quinoa met pompoen en boschampignons

As Cooked By Ginger
Een romige quinoa met pompoen en boschampignons die je perfect kan inzetten als voorgerecht tijdens een winters etentje. Enjoy!
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4 voorgerechten

Equipment

  • 1 garneerring 6 tal cm diameter ongeveer

Ingrediënten
  

Voor de quinoa

  • 100 g quinoa
  • 120 ml witte wijn droge
  • 120 ml groentebouillon
  • 100 g pompoenpuree
  • 20 g parmezaan geraspt
  • 250 g boschampignons grof gehakt
  • 60 ml room
  • 4tal blaadjes verse salie versnipperd
  • boter
  • peper, zout

Voor de afwerking

  • 1 handje rucola
  • 40 g geroosterde hazelnoten grof gehakt
  • 1 handje parmezaanschilfers
  • olijfolie

Instructies
 

  • Smelt een klontje boter in een steelpan en voeg de quinoa toe.
  • Roerbak een minuutje en giet er de witte wijn en groentebouillon bij. Laat inkoken tot het vocht volledig opgenomen is.
  • Voeg er vervolgens de pompoenpuree en parmezaan aan toe en meng goed.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Bak de boschampignons aan in een flinke klont boter en voeg er de salie aan toe.
  • Wanneer de champignons goudbruin gebakken zijn, kruid ze dan met peper en zout. Haal er enkele champignons uit voor de afwerking.
  • Meng en giet de room bij de boschampignons. Laat even koken tot je een smeuïg geheel krijgt.
  • Voeg toe aan de quinoa en meng goed.
  • Neem er vier bordjes bij en gebruik een garneerring om de quinoa te dresseren.
  • Vul de garneerring op, druk aan en verwijder de ring. Herhaal met alle vier de bordjes.
  • Werk af met de champignons die je uit de pan haalde, de geroosterde hazelnoten, rucola, parmezaan, peper en een kleine drizzle olijfolie. Smakelijk!
Trefwoord Boschampignons, Pompoen, Quinoa

3 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept