Zalm Wellington
Traditiegetrouw maak ik elk jaar voor kerst twee hoofdgerechten klaar voor jullie. Eentje met vlees en eentje met vis. De heerlijke zoetzure balletjes met puree hebben jullie al voorgeschoteld gekregen, dus vandaag is het aan het visgerechtje! Dat is zalm Wellington geworden, hmmm!
Ik serveer er gebakken boontjes en patatjes bij en geroosterde trostomaatjes. Klassiekere side dishes maar gewoon perfect om van dit gerecht een topper te maken.
Zalm Wellington?
Wel, de klassieke Beef Wellington kennen jullie wel, denk ik? Dat is biefstuk, een mengeling van champignons en ham gewikkeld in bladerdeeg. Vandaag gaan we het in een visgerecht omtoveren en Zalm Wellington klaarmaken. Zalm en een mengeling van spinazie en ricotta gewikkeld in bladerdeeg. Het is super lekker, ziet er mooi uit en is een ideaal gerecht voor kerst, zeker als er mensen aan tafel zitten die geen vlees eten, maar wel vis.
Benodigdheden, voor 4 personen:
Voor de zalm:
2 zalmfilets
200 g spinazie
100 g ricotta
30 g geraspte parmezaan
1 el versnipperde dille
1 el versnipperde bieslook
40 g paneermeel
1 vel bladerdeeg
1 ei
peper, zout
olijfolie
Voor de bijgerechten:
20 krieltjes
200 g boontjes
300 g kerstomaten
peper, zout
olijfolie, boter
Bereiding:
Snijd de krieltjes in vier, dop de boontjes en snijd in 2. Kook samen in een 12 tal minuten gaar. Zet apart.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de spinazie aan in olijfolie en kruid met peper en zout. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Doe het nadien in een mengkom en voeg er de ricotta, parmezaan, dille en bieslook aan toe. Kruid met peper en zout en meng goed. Voeg als laatste het paneermeel toe en meng.
Rol het bladerdeeg uit, duw met je vingers een beetje in het deeg om er iets meer een rechthoek van te maken. Snijd in de breedte doormidden. Kruid de zalmfilets met peper en zout en leg elke zalmfilet in het midden van elk stuk bladerdeeg. Verdeel de spinazievulling op de zalm en druk aan. Plooi het bladerdeeg dicht. Begin met de lange randen en plooi dan de korte randen dicht.
Leg de twee pakketjes met de naden naar onder op de bakplaat. Maak gebruik van een vel bakpapier. Maak met een snijmes kruiselings inkepingen in het bladerdeeg. Probeer niet in de zalm te snijden (deze ligt nu bovenaan).
Klop het ei los en smeer het bladerdeeg volledig in met het ei. Leg de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, peper en zout.
Zet de zalm en tomaatjes 25 minuten in de oven.
Bak ondertussen de krieltjes en boontjes op in boter en kruid met peper en zout. Korst ze even aan op hoog vuur en houd dan warm op laag vuur.
Snijd de Zalm Wellington in schijfjes en serveer samen met de krieltjes, bonen en tomaatjes.
Tips:
- Deze hoeveelheid is voor 4 personen als onderdeel van een (kerst)menu. Ongeveer drie schijfjes per persoon is zeker voldoende als er al hapjes en voorgerecht aan vooraf gegaan is en het dessert nog moet volgen.
- De geroosterde tomaatjes geven wat juice aan het geheel. Mis je toch wat saus, dan past mosterd goed bij deze smaken. Gewoon een lepeltje on the side ofwel maak je een dressing van bvb zonnebloemolie, mosterd en tijm en giet je dit bij de patatjes en boontjes.
- De tomaatjes werden extra simpel gehouden, maar je voel vrij om ze te kruiden met bvb rozemarijn of tijm.
- Omdat de inhoud van het zalmpakket niet te vochtig is, kan je ze op voorhand klaarmaken en dan op het moment zelf nog de inkepingen maken en insmeren met ei en afbakken. Ik bakte ze ook een keer volledig op voorhand en warmde ze nog eens op in de oven. Dat gaat zeker ook, maar dan gaat je zalm iets droger zijn. Ik raad dus de eerste optie aan. Wil je echt het zekere voor het onzekere nemen, maak dan de spinazievulling en doe al de rest op het moment zelf.
Laat het smaken!
Laurence
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Als je op zoek bent naar nog meer feestelijke visgerechten, kijk dan zeker eens naar deze avocadocrème met zalm en mango of deze gegrilde tonijn met patatjes uit de oven en pikante courgette. Of volg me gewoon op Instagram voor lekker veel inspiratie!
Zalm Wellington
Ingrediënten
Voor de zalm
- 200 g spinazie
- 100 g ricotta
- 30 g parmezaan geraspt
- 1 el dille versnipperd
- 1 el bieslook versnipperd
- 40 g paneermeel
- 2 zalmfilets
- 1 vel bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
- peper, zout
- olijfolie
Voor de bijgerechten
- 20 krielaardappelen in vier
- 200 g boontjes gedopt en in twee gesneden
- 250 g trostomaatjes
- peper, zout
- boter, olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kook de krieltjes en boontjes een 12 tal minuten.
- Bak ondertussen de spinazie in olijfolie en kruid met peper en zout. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet. Giet ondertussen ook de krieltjes en boontjes af. Zet apart.
- Voeg nu ricotta, parmezaan, dille en bieslook toe aan de spinazie en kruid met peper en zout. Meng goed en voeg als laatste het paneermeel toe en meng nog eens.
- Rol het bladerdeeg uit en vorm het met je handen een beetje meer tot een rechthoek. Snijd in de breedte in 2, kruid de zalmfilets af met peper en zout en leg ze in het midden van de stukken bladerdeeg.
- Verdeel de spinaziemengeling erover (mag een dikke laag zijn) en druk goed aan. Plooi het bladerdeeg toe. Eerste de lange randen, dan de korte.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg de zalmpakketjes erop met de naden naar beneden. Maak bovenaan kruiselings inkepingen in het bladerdeeg.
- Neem een keukenborsteltje en smeer het bladerdeeg volledig in met het ei (ook aan de zijkanten).
- Leg de tomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet samen met de zalm 25 minuten in de oven.
- Smelt een klont boter in een grote pan en bak er de krielaardappelen en boontjes in aan. Korst aan op hoog vuur en houd vervolgens warm op laag vuur.
- Serveer alles samen.
17 Comments
Lieve
Suuuuperlekker! Groot succes hier. Ik maakte de zalm met zoete aardappel en de tomaatjes. Gaat wellicht ook met de eindejaarsfeesten nog op tafel komen!
As Cooked By Ginger
Geweldig leuk om te lezen en om een beetje deel te mogen uitmaken van jouw feestdagen! 🙂 MERCI!
Jana
Dit is een blijvertje! Best makkelijk te bereiden, en oh zo lekker!
As Cooked By Ginger
Joepie! Het is inderdaad niet zo moeilijk om te maken en smaakt zo yummy!
Nathalie Merckx
Super lekker, makkelijk & fail proof. Ga ik nog vaak klaarmaken!
As Cooked By Ginger
Geweldig! 🙂 Dankjewel
Elke Swennen
Zooo lekker en makkelijk klaar te maken.
As Cooked By Ginger
Dankjewel! 🙂
Pingback:
Pingback:
Dorien Calliauw
Mega lekker. Zo leerde ik je kennen en sindsdien volg ik je en maak ik nog lekkere dingen van jou
As Cooked By Ginger
Doet me super veel plezier om te lezen! 🙂
Annick Owel
Het was mijn hoofdgerecht met Kerst, maar is een blijver! Seffens hebben we gasten en het staat opnieuw op het menu. Iedereen vindt dit heerlijk en best snel klaar
As Cooked By Ginger
Ohh, hoe zalig is dat! Het blijft hier thuis ook echt een favorietje 🙂
Pingback:
Tanne Daniels
Superlekker! Gemaakt bij Nieuwjaar voor de familie. Topper!
As Cooked By Ginger
Oh geweldig!! 🙂