Comfortfood,  Vlees

Gelakte kotelet met puree van gepofte krieltjes en koolsla

Laten we het even over echt Vlaams eten hebben. Patatjes met een vleesje en groentjes. Liefst die laatste nog in witte saus. Toch? Wel, af en toe kan zo’n Vlaams kostje me echt wel bekoren (behalve dan die witte saus, brr). Puree kan ik bijvoorbeeld met hopen eten en als ik me echt mag laten gaan, maak ik zelfs een kuiltje in het midden om daar de bruine saus in te gieten. Nostalgie!

Vroeger at ik patatjes en bruine saus alsof ik een week geen eten meer gekregen had en hoewel het me nog steeds echt kan smaken – liefst door de mama gemaakt – staat het hier nog zelden op het menu. Het smaakt me gewoon beter als ik het één keer per twee maanden eet dan wanneer het wekelijks op tafel zou komen. Klinkt dat logisch?

Nu, toen Kikkoman – yes, die van de lekkere sojasaus – me uitdaagde om een echte Vlaamse klassieker te maken mét sojasaus erin verwerkt, was mijn interesse instant opgewekt. Klonk als een hele leuke uitdaging. ‘Wat een tof idee’, dacht ik. En zo geschiedde… Ik maakte er dit heerlijk gerechtje mee.

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de koteletten:

2 koteletten

Lak: 1 tl mosterd, 1 el Luikse stroop, 4 el sojasaus, 1 tl gemberpoeder, 1 tl arachideolie

Voor de puree:

18-20 krielaardappelen

scheutje melk

klontje boter

peper, zout

Voor de koolsla:

1/4 witte kool

2 wortelen

1 appel

2 el rozijnen

handvol peterselie, versnipperd

2 stengels lente-ui, schijfjes

Dressing: 3 el sojasaus, 2 el citroensap, 2 el zonnebloemolie, 1 tl sesamolie, peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Draai elk krieltje apart in aluminiumfolie en zet ze 30 minuten in de oven. Maak ondertussen de lak voor de koteletten door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Giet de marinade over het vlees en zet in de koelkast.

Snijd de witte kool in flinterdunne reepjes mbv de mandoline en doe ze in een mengkom. Rasp de wortel en snijd de appel in dunne reepjes, doe dit samen met de rozijnen, peterselie en lente-ui bij de witte kool. Meng alle ingrediënten voor de dressing en giet het bij de salade. Meng stevig met je handen en houd koel.

Haal de krieltjes uit de folie, laat eventjes afkoelen en verwijder vervolgens de schil met je handen. Dit zou gemakkelijk moeten gaan nu. Je kan de krieltjes ook in twee snijden en uitlepelen als dit handiger werkt. Doe de gepelde patatjes in een mengkom. Voeg er een klontje boter en scheutje melk aan toe en plet tot een puree. Kruid met peper en zout.

Haal de koteletten uit de marinade en bak ze in enkele minuten gaar. Haal ze uit de pan, giet er meteen een scheutje water in en dan de marinade. Laat een paar minuten inkoken tot een dikke saus, kruid eventueel met peper.

Neem er twee borden bij en leg er wat puree op met daarover de koteletjes. Schep er wat frisse koolsla bij en werk af met de saus en eventueel wat extra peterselie.

Smakelijk!

Laurence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *