Soep

Aardappelsoep met kaas

Hallokes, over een kom comfortfood gesproken. Een lekker bordje troostvoer, dat hebben we af en toe gewoon nodig, hé. Al is het omdat we gewoon een baaldag hebben, onze dikke teen gestoten hebben, gebuisd zijn op ons rijexamen, de kapper een verkeerde kleur op ons haar gezet heeft, de baby niet stopt met wenen,… Noem maar op! Veel redenen voor comfortfood. Laat ik nu net degene zijn die dan een leuk gerechtje voor jullie in petto heeft.

Ik maakte namelijk deze aardappelsoep met room en kaas. Hierdoor valt ie niet meteen in de categorie ‘gezond’ MAAR wél in de categorie ‘lekker, echt lekker’. Goedgekeurd door mezelf én husband. Dat er een lekkere, zachte kaas van Comté doorgedraaid werd, hielp natuurlijk ook heel erg. Ik gebruikte een stukje kwaliteitsvolle, jonge Comté. Een Franse kaas met kwaliteitslabel (klik klik klik voor meer info).

Benodigdheden, voor 2 personen:

750 g vastkokende aardappelen (gewicht = ongeschild)

2 stengels selder

1 teen look

1 sjalot

750 ml kippenbouillon

150 ml volle room

60 g Comté kaas (ik koos een jonge, zachte kaas)

4 dikke lapjes gerookt spek

2 stengels lente-ui

peper, zout, tijm

boter

Bereiding:

Versnipper de ui en de look. Snijd de selder in schijfjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Verhit een flinke klont boter in een grote pot op het vuur. Voeg er de ui en de selder aan toe en laat een kleine vijf minuten aanstoven. Voeg vervolgens de look en 1 tl tijm toe, gevolgd door de aardappelblokjes. Kruid met peper en zout en stoof nog enkele minuten aan. Giet de bouillon bij het geheel en breng aan de kook. Laat vervolgens een kwartiertje verder pruttelen (zet het vuur een beetje lager).

Bak ondertussen het spek gaar en snijd het nadien in grove stukken. Snijd ook de lente-ui in schijfjes. Zet beide apart.

Haal met een spatel een grote lepel aardappel- en selderblokjes uit de soep (je kan deze stap ook overslaan, maar ik houd van stukjes in mijn soep) en mix de rest van de soep glad. Voeg de groentjes terug toe, samen met de room en de kaas. Meng en verdeel over twee soepborden.

Werk af met het spek, de lente-ui en wat extra peper.

Eet zo of met een stukje brood.

Smakelijk!

Laurence

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *