Soep

Knolseldersoep met spekjes en hazelnoot

Hmmm, knolseldersoep met spekjes en hazelnoot. Klinkt al meteen heerlijk, toch? Knolselder, één van die groenten die ik ontzettend graag eet. Er zit zo’n speciaal smaakje aan en I love it! Zowel husband als Julien zijn ook fan. Psst, voor de jonge mama’s onder ons: Knolselder, champignons en rundergehakt is een super lekker groentepapje. Mark my words!

Natuurlijk gaat het hier vandaag over ‘grote mensen eten’ dus laten we daar naar terug keren. Knolseldersoep, heerlijk bij koud winters weer. De lekker krokant gebakken spekjes en geroosterde hazelnoten maken het geheel helemaal af. Een heerlijke maaltijdsoep, dus. Hmmm!

Benodigdheden voor 2 personen:

1 grote knolselder

1 grote aardappel

1 sjalot

200 g gerookte spekblokjes

grote handvol hazelnoten

1 groentebouillonblokje

verse peterselie

peper, zout, currypoeder, olijfolie

Bereiding:

Schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Schil de aardappel en snijd ook in blokjes. Versnipper de sjalot. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot op het vuur. Bak er de ui in aan en voeg na twee minuten de knolselder en de aardappel toe. Kruid stevig met peper en zout en voeg ook ongeveer 1 tl currypoeder toe. Bak enkele minuten aan en voeg dan water toe tot het geheel volledig onder water staat. Let erop dat je niet teveel water gebruikt, we willen een dikke soep. Voeg ook het bouillonblokje toe. Laat een kwartiertje koken.

Spreid ondertussen de hazelnoten uit op de bakplaat en zet ze 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Bak de spekblokjes krokant. Haal vervolgens de hazelnoten uit de oven en leg ze op een handdoek of op een stuk bakpapier. Plooi de handdoek of het bakpapier over de noten en rol met je handen (goed hard) over de noten. De meeste velletjes zouden nu losgekomen moeten zijn. Snijd de noten vervolgens in grove stukken.

Mix de soep fijn en schenk in twee mooie borden. Verdeel er de spekblokjes en de hazelnoten over en werk af met verse peterselie en peper.

Smakelijk!

Laurence

Tips:

  • Knolselder snijden kan soms een beetje een werkje zijn. Gelukkig verkopen ze ook knolselderblokjes in de diepvriesafdeling. Een echte life saver!
  • Voor de hazelnoten is er ook een shortcut. Het kan namelijk nogal een gedoe zijn om de bruine schil er rond uit te krijgen. Het lukt wel met de handdoekmethode die ik hierboven beschrijf, maar sommige winkels verkopen ook geroosterde hazelnoten zonder schil. Die kan je dan gewoon zo gebruiken voor dit gerecht. Ideaal!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Zitten er soeplovers in the house? Check dan zeker eens deze soep van geroosterde aubergine en linzen of deze populaire spinazie-tortellinisoep. Echt verrukkelijk! Toch meer zin om live mee te kijken naar wat ik allemaal klaarmaak? Volg dan mee op @ascookedbyginger!

Knolseldersoep met spekjes en hazelnoot

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, winterse knolseldersoep met spekjes en hazelnoot. Een perfecte combinatie van zacht, krachtig en zout. Hmmmm!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht, Soep
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 knolselder in blokjes
  • 1 aardappel in blokjes
  • 1 sjalot versnipperd
  • 200 g gerookte spekblokjes
  • 60 g geroosterde hazelnoten grof gehakt
  • 1 groentebouillonblokje
  • 5 takjes verse peterselie versnipperd
  • 1 tl currypoeder
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot. Bak er de sjalot in glazig en voeg vervolgens de knolselder en aardappel toe.
  • Kruid stevig met peper en zout en voeg het currypoeder toe. Bak enkele minuten aan en voeg water toe tot het geheel onder water staat. Doe het bouillonblokje erbij en breng aan de kook.
  • Laat 15 minuten koken. Bak ondertussen de spekblokjes.
  • Mix de soep glad, schep op in diepe borden en werk af met de spekjes, hazelnoten en peterselie. Eventueel nog afkruiden met peper. Serveer!
Trefwoord Hazelnoot, Knolselder, Soep, Spek

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept