Soep

Soep van geroosterde aubergine en rode linzen

Dit is een soep om U tegen te zeggen. Heel erg rijk van smaak, dik bijna curry-achtig en lekker voedzaam. Deze soep kan perfect als maaltijdsoep gezien worden. Na een kom hiervan, ben je zeker en vast voldaan. Wij aten hem alvast als avondeten en vonden het zeker genoeg.

Ik hou van soep maken en van experimenteren met verschillende groenten en kruiden. Ik ben zot van bouillons met duizend-en-een groentjes in, liefst nog aangevuld met een patatje, rijst of pasta. Oh, en balletjes kunnen ook geen kwaad. Al doe ik dat zelf zo goed als nooit in mijn soep om het allemaal een beetje gezonder te houden. Ik denk dat de bouillonsoepen mijn favorietjes zijn, maar ik waag me regelmatig ook aan een dikke gemixte soep. Eigenlijk vind ik soep gewoon geweldig, maar dan ook écht geweldig. Zo gezond, je krijgt er een grote portie groenten mee binnen en het is gewoon zo lekker en gezellig. Zeker tijdens de koude wintermaanden vind ik het heerlijk om na het werk thuis te komen en meteen een tas soep te kunnen eten. Ik ben een enorme koukleum, de soep helpt me om weer beter te functioneren als ik weer veel te lang op een trein met vertraging heb moeten wachten. Leve de soep dus, een echte life saver!

IMG_0422

Benodigdheden, voor 2-3 personen (als hoofdgerecht):

1 dikke aubergine + 1/2 aubergine voor de afwerking

40 g verse gember

1 rode peper

2 tl garam masala

6 dikke tomaten

200 g rode linzen (droge, niet uit blik)

2 el versnipperde verse peterselie

hennepzaad

olijfolie, lookolie, peper, zout

IMG_0426

Bereiding:

Snijd de aubergine in de lengte in twee en snijd enkele inkepingen in het vruchtvlees. Sprenkel er wat olijfolie over en wat peper en zout en zet ze met de binnenkant naar boven zo’n 30 minuten in een oven van 180°C. Haal ze nadien uit de oven en zet apart.

Zet een grote pot op het vuur en verhit er een flinke scheut olijfolie in. Snijd de gember in grove stukken en voeg toe aan de pot. Snijd de rode peper in stukjes (verwijder de pitjes) en voeg eveneens toe samen met de garam masala. Laat het geheel enkele minuten aanstoven en voeg dan de tomaten toe die je in grote stukken gesneden hebt, samen met de verse peterselie. Zet het vuur lager en laat 10 minuten koken. Schep ondertussen het vruchtvlees uit de aubergine. Wanneer de tomaten 10 minuten gekookt hebben, voeg je het vruchtvlees van de aubergine toe, samen met zo’n 500 ml water. Laat een vijftal minuten koken (zet het vuur terug hoog) en mix de soep dan glad.

IMG_0427

Voeg vervolgens opnieuw 200 ml water toe, spoel de linzen af onder koud water en doe deze ook in de pot. Zet het vuur op middellaag en laat de linzen 20 minuten garen in de soep. Als de soep te dik wordt, kan je altijd wat extra water toevoegen, dit is naar eigen smaak. Als de linzen zacht zijn (proef eerst na 20 minuten), kruid je de soep nog wat bij met peper en zout en laat je hem op een zeer laag vuurtje staan.

Snijd de halve aubergine die je behouden hebt voor de afwerking in kleine blokjes. Verhit een flinke scheut lookolie in een steelpan en bak de aubergine er in aan. Kruid met peper en zout. Zet na enkele minuten het vuur lager en de deksel op de pan zodat de blokjes kunnen garen zonder aan te bakken.

Schep de soep op in twee mooie kommen, verdeel de blokjes aubergine erover en werk af met hennepzaad.

Laat het smaken!

IMG_0423

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *