Soep

Pompoensoep

Wanneer we herfst zeggen, zeggen we ook pompoen. Dé herfstgroente. Je kan er ook veel kanten mee uit, zo schijnt het. Maar dat moet ik zelf nog ontdekken. Ik heb nog wat experimenteerwerk te doen als het op de pompoen aankomt. Ik vind het alleszins alvast geen gemakkelijk taakje om dat ding gesneden en wel op je werkblad te hebben liggen. Is toch even zwoegen en zweten, denk ik dan. Maar wel de moeite waard, want pompoen is echt wel een lekkere groente. Voor mijn eerste aanvaring met de pompoen, heb ik het simpel gehouden. SOEP, jammie. Ik kan er niet genoeg over doorzeuren, over hoe graag ik soep eet. Zo gezond en zo lekker. Letterlijk dagelijkse kost voor mij. Op deze gezonde gewoonte ben ik best trots. Over dat steevaste chocolaatje na de portie soep zullen we maar zwijgen. Komt ie, de pompoensoep.

Benodigheden, voor een grote pot soep

1 kleine pompoen

2 wortelen

3 grote tomaten

1 ui

1 dikke teen look

2 blokjes groentenbouillon

handvol verse peterselie

Afwerking: room, pompoenpitjes en peterselie

Bereiding:

Snijd alle groenten in grove stukken. De pompoen deed ik in twee. Ik haalde met een lepel het binnenste (de pitten en nog wat spul) eruit, sneed de schil eraf en sneed het in grote stukken. Snijd ook de peterselie fijn.

Zet een grote pot op het vuur en doe er een scheut olijfolie in. Stoof de ui en look kort aan. Doe er de wortelen bij en roer even alles om. Doe er de pompoen bij en roer opnieuw. Laat alles een paar minuten aanstoven. Gooi tenslotte de tomaten en de peterselie erbij en kruid met veel peper en zout. Laat alles 5 minuten aanstoven op deze manier.

Giet er nu ongeveer 1,5 liter water bij en twee groentenbouillonblokjes. Laat het geheel een halfuur koken of totdat alle groentjes goed plat zijn en mix de soep glad.

Schep op en werk af met een scheutje room, pompoenpitten (al dan niet geroosterd) en verse peterselie. Wat extra peper kan ook nooit kwaad 😉

Smakelijk aan alle soepboeren!

Laurence

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *