
Salade met makreel en sinaasappel
Van deze salade met makreel en sinaasappel postte ik al een preview op Instagram en deze viel zeker en vast in de smaak bij jullie. Ik ga jullie dus niet langer in spanning houden, maar zet bij deze het recept online. Schouderklopje aan mezelf.
Het is een simpele, frisse en voedzame salade, die er bovendien ook nog eens erg mooi uitziet. Ik vind sinaasappel over het algemeen gewoon een prachtig stukje fruit. En de smaak past heel goed bij de makreel. Ik had daar eventjes een risico genomen, maar dat moet een mens af en toe doen, hé. Risico’s nemen. Die zorgen vaak (niet altijd) voor de beste resultaten. Beslissen jullie zelf maar wat jullie van de salade vinden, het zal voor mij zeker niet de laatste keer geweest zijn dat ik hem gemaakt heb. Laat het smaken!


Wat heb je nodig?
- Makreel: natuur, uit blik
- Sinaasappels: bloedsinaasappels kunnen zeker ook als deze in seizoen zijn
- Rucola
- Kalamata olijven: zwarte olijven kunnen ook
- Tuinkers
- Radijzen
- Komkommer
- Sesamzaadjes
- Mosterd
- Honing

Wat moet je doen?
Neem er een grote slakom bij en doe er de rucola in. Snijd de komkommer in blokjes of halve schijfjes en snijd de radijsjes in dunne schijfjes. Hak de kalamata olijven grof en voeg alles toe aan de rucola. Meng goed en leg op een grote schotel.
Vervolgens snijd je zorgvuldig de schil van de sinaasappel. Probeer hierbij zo veel mogelijk wit en zo weinig mogelijk vruchtvlees weg te snijden. Snijd de sinaasappel hierna in schijfjes. Verdeel deze over de salade.
Laat de makreel uitlekken en verdeel ook over de salade.
Rooster de sesamzaadjes tot ze mooi goudbruin zijn en strooi ze over de salade.
Besprenkel met de vinaigrette die je gemaakt hebt door een beetje sap van de sinaasappel, mosterd en een scheutje olijfolie te mengen en te kruiden met peper en zout.
Werk af met tuinkers en je salade is klaar. Smakelijk!
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Sinaasappel: Deze salade is ook heel lekker met bloedappelsien. Als deze in seizoen is, gebruik dan zeker eens een keertje deze ipv sinaasappel.
- Sesamzaadjes: De geroosterde sesamzaadjes zijn echt per-fect bij deze salade en geven zo’n lekkere smaak eraan. Als je zonder zit, raad ik aan er te gaan kopen en als je écht geen zin hebt, rooster dan zonnebloempitjes. Dat gaat ook lekker zijn.
- Je kan eventueel nog een donkere slamengeling bij onder de rucola mengen.
- Kaas: Ik denk dat feta of geitenkaas nog wel mooi zou passen bij dit gerechtje, maar ik heb het zelf nog niet getest.
- Op voorhand maken: Je kan de salade volledig op voorhand maken. Leg de sinaasappel dan echt op de salade en meng deze er niet onder. Houd ook de dressing apart totdat je gaat eten.
- Bewaren: De salade blijft nog een dagje goed in de koelkast. Nadien gaat het wat wak worden.
Helemaal into salades? Same! Bij deze geef ik graag mijn persoonlijke favorietjes mee.
- Salade met scampi en appel
- Parelcouscous met gegrilde kip en broccolini
- Salade van quinoa, rode biet en zalmkroketjes
- Salade van gegrilde kip, feta en perzik
- Broccoli linzensalade met miso-tahini dressing
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Salade met makreel en sinaasappel
Ingrediënten
Voor de salade
- 2 blikjes makreel natuur
- 2 sinaasappels
- 100 g rucola
- 1/2 komkommer in halve schijfjes
- 16 radijzen in dunne schijfjes
- 16 kalamata olijven grof gehakt
- 3 el sesamzaadjes geroosterd
- 1 bakje tuinkers
Voor de vinaigrette
- sap 1/2 sinaasappel
- 1 tl mosterd
- 1 el olijfolie
- 1 tl honing of agavesiroop
- peper, zout
Instructies
- Laat de makreel uitlekken.
- Snijd de schil van de sinaasappels. Probeer hierbij zoveel mogelijk wit en zo weinig mogelijk vruchtvlees te verwijderen. Snijd nadien in schijfjes.
- Meng in een grote slakom de rucola, komkommer, radijzen en kalamata olijven en spreid uit op een grote schotel.
- Leg daarop de schijfjes sinaasappel, gevolgd door de makreel.
- Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en besprenkel de salade ermee.
- Werk af met de tuinkers en geroosterde sesamzaadjes. Smakelijk!

