Spirelli met pompoensaus en salie
Spirelli met pompoensaus en salie. Maandag Shmaandag. Het moet gezegd worden. Grijs weertje, werkendag, een regenachtig weekend achter de rug. Ik heb daarop niks anders te zeggen dan: Maandag Shmaandag. Ge-luk-kig is druilerig herfstweer hét perfecte excuus voor comfortfood, zoals deze spirelli met pompoensaus en salie. Het is volledig toegelaten dan. Meer nog, WE NEED IT. En comfortfood? Dat betekent: PASTA!
Een tijdje geleden ging ik op fabrieksbezoek bij Soubry. Je eest er hier alles over. We kregen er alvast veel uitleg over de vernieuwing van het blauwe gamma, waar vanaf nu in mooi lettertype ‘Al Dente’ op te pronken staat. De kwaliteit van de tarwe en het productieproces werd herbekeken waardoor deze Belgische pastafabrikant nu met veel trots kan zeggen dat de pasta van hun blauwe gamma écht Al Dente is. Ik kreeg wat pakken pasta mee naar huis om lekkere gerechtjes mee te maken en met welke pasta werk ik vandaag? Aaaah ja, de pasta die mijn receptje op zijn verpakking heeft staan: Spirelli!
Benodigdheden, voor 2 personen:
220 g spirelli
150 g pompoenpuree
200 ml room
200 ml witte wijn
1/2 groentebouillonblokje
8 tal blaadjes verse salie
2 kalfslapjes
peper, zout, rozemarijn
Bereiding:
Breng water aan de kook en begin de pasta te koken.
Snijd het kalfsvlees in reepjes en stoof aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg 2 versnipperde blaadjes salie toe. Kruid met peper, zout en rozemarijn. Korst het vlees kort aan op hoog vuur, schep het dan uit de pan en leg het even aan de kant.
Giet nu de wijn in de pan en laat dit uitkoken. Voeg vervolgens de room en het halve bouillonblokje, dat je verkruimelt, toe. Laat de saus eventjes koken zodat het wat kan indikken. Voeg na een paar minuten de pompoenpuree toe. Meng alles zeer goed zodat de saus een dikke crème wordt. Voeg nu ongeveer 8 blaadjes verse salie toe die je in grove stukken snijdt. Kruid eventueel bij met wat extra peper. Als laatste voeg je het vlees terug toe. Meng, zet het vuur af en laat de saus een paar minuten rusten.
Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus. Meng alles nog eens goed et voilà, een heerlijk herfstig maaltje.
Tips:
- Pompoenpuree maken kan je op verschillende manieren doen. Het begint met pompoen (welke je wilt, ik vind persoonlijk de butternut veruit het gemakkelijkste om te versnijden) schillen en in blokjes snijden. Je kan dan de blokjes koken, stomen of roosteren. Zorg ervoor dat je bij de laatste de blokjes van een laagje vetstof voorziet. Als de blokjes gaar zijn, gewoon fijn mixen en je pompoenpuree is klaar. Kruid niet met peper en zout omdat je de pompoenpuree anders niet meer voor zoete gerechten kan gebruiken, zoals bvb deze heerlijke pompoenmuffins.
- Extra tip: Butternut en kastanjepompoen zijn twee soorten pompoen die je niet moet schillen!
- Je kan je pompoen ook doormidden snijden, de pitten eruit halen, insmeren met een neutrale olie (zoals zonnebloemolie of arachideolie) en met de binnenkant naar beneden roosteren in de oven tot het vruchtvlees gaar is. Laten afkoelen, het vruchtvlees eruit lepelen en prakken tot een puree.
- Om tijd te besparen voor dit soort gerechten, zal ik in de pompoenmaanden altijd al pompoenpuree maken en in porties van 200 g invriezen. Super handig om bij de hand te hebben.
- De combinatie van de pompoensaus, salie en kalfsvlees is zalig! Let op, salie smaakt sterk door dus gebruik niet té veel.
- Vervangingen: Het kalfsvlees kan gemakkelijk vervangen worden door kip- of kalkoenfilet.
Smakelijk,
Laurence
Andere lekkere hartige gerechtjes met pompoen kan je zeker vinden bij As cooked by Ginger! Zoals dit torentje van pompoen met feta en krokante ham of deze populaire ovenschotel met butternut en kip. Je kan natuurlijk ook dagelijks mijn kookavonturen volgen via Instagram en TikTok.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Spirelli met pompoensaus en salie
Ingrediënten
- 220 g spirelli of andere pasta naar keuze
- 150 g pompoenpuree
- 200 ml room
- 200 ml witte wijn
- 1/2 groentebouillonblokje
- 8 blaadjes verse salie
- 300 g kalfslapjes in reepjes gesneden
- 1 tl rozemarijn
- peper, zout
- olijfolie
Instructies
- Breng water aan de kook en kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en bak er de reepjes kalfsvlees in aan. Voeg 2 versnipperde blaadjes salie toe en kruid alles met peper, zout en de rozemarijn.
- Korst het vlees aan op hoog vuur en haal uit de pan. Giet de witte wijn in de pan en laat dit uitkoken.
- Zet het vuur lager en voeg de room toe. Verkruimel er het bouillonblokje boven en kruid met p&z. Laat een vijftal minuten indikken en voeg dan de pompoenpuree toe en de rest van de salie (versnipperd).
- Meng alles tot een smeuïg geheel en voeg het vlees terug toe. Warm door, zet het vuur uit en laat even rusten.
- Voeg de pasta toe en meng alles tot één geheel. Serveer!
12 Comments
Inge
Ziet er heerlijk uit! Hoe maak je zelf puree van pompoen, kan ik dat ergens terug vinden?
As Cooked By Ginger
Hoi Inge,
Dat staat volledig uitgeschreven in het artikel zelf, bij ‘bereiding’.
Groetjes,
Laurence
Isabelle
Mijn saus was onmiddellijk geschift toen ik de room aan de wijn toevoegde. Hoe komt dit?
As Cooked By Ginger
Hoi Isabelle,
Dit kan door een aantal zaken komen. Je wijn die nog niet fel genoeg uitgekookt is (dan is het nog te zuur) of de room die te koud is. Het kan helpen je room lauw toe te voegen. Als je de room toevoegt, mag je vuur ook snel op middellaag zodat de saus rustig kan indikken. Heeft het ook niet geholpen door de pompoenpuree toe te voegen? Die zou het geheel ook wat moet indikken terug.
Hopelijk heb je wat aan deze tips.
Groetjes,
Laurence
Cindy
Als mama van 3 tiener jongens hoorde ik al een ‘oh nee’ en ‘ik lust geen pompoen’ toen ze vroegen wat op het menu stond maar ik moet zeggen dat ze het allemaal heel geslaagd vonden en voor herhaling vatbaar! Toppie!
As Cooked By Ginger
Su-per leuk om te horen dat je ze met dit receptje hebt kunnen overtuigen. Geweldig! 🙂
Een plezier om te lezen!
Groetjes,
Laurence
Serena
Vandaag nog eens dit heerlijk recept op tafel getoverd!
Makkelijk, snel (als je al pompoenpuree hebt) en het was ook een winner bij de zoon van 9 jaar😊
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen! Inderdaad, als je wat porties pompoenpuree in de diepvries hebt, is dit gerechtje snel gemaakt 🙂
Fijn dat het gesmaakt heeft!
Groetjes,
Laurence
Joline
Heeeerlijk herfstgerechtje!!
As Cooked By Ginger
Dankjewel! 🙂 Leuk te horen!
Svanne Moons
Één van mijn favoriete recepten! Al heel vaak gemaakt, ook voor bezoek! Soms met spekjes of Parmaham uit de oven
Steeds een succes en het recept wordt heel vaak gevraagd! Yummie!
As Cooked By Ginger
Geweldig 🙂 Leuk te horen dat het een veelgevraagd en -gemaakt gerecht geworden is!