Courgettebootjes met gehakt, tomaat en kaas
Courgettebootjes met gehakt, tomaat en kaas. Met courgette kan je alle kanten uit. Het heeft op zichzelf niet zo heel veel smaak, maar je kan het eindeloos combineren. Thuis aten wij niet zo vaak courgette, enkel als soep, maar verder niet echt. Ik denk omdat de mama niet zo’n fan is. Ikzelf daarentegen heb het áltijd in de koelkast liggen. Vorige week zat ik in de trein op weg terug naar huis, uitgehongerd as usual en ik was aan het denken waar ik zin in had. Iets met gehakt? Top! Courgette dan eens proberen? Ok, een bootje maken dan? Ja, ja, ja! Ik begon te koken en had eerst in gedachten het gehakt wat droger te laten en er dan goed wat kaas, cheddar of mozzarella, op te doen, maar tijdens het koken zelf begon ik andere ideeën te krijgen en werd deze lekkere maaltijd geboren. Een topper!


Wat heb je nodig?
- Courgettes
- Rundergehakt: of gehakt naar keuze
- Tomaten: dikke, sappige, verse tomaten
- Look en ui
- Rode wijn
- Kaas: Parmezaan en geraspte emmentaler of pasta mix of mozzarella. Kies maar, zolang één van de twee maar parmezaan is.
- Kruiden: Oregano, basilicum, tijm, rozemarijn

Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de courgettes en leg ze op de bakplaat. Smeer ze in met olijfolie en een beetje rozemarijn en peper en zout. Bak 25-30 minuten.
Maak ondertussen de saus. Bak ui aan en voeg dan het gehakt en de look toe. Bak volledig gaar en giet er dan de rode wijn bij. Kook uit en voeg de tomaten in blokjes toe, samen met tijm, oregano, basilicum en peper en zout. Laat pruttelen tot de courgettes klaar zijn.
Hol deze uit en voeg dit toe aan de saus. Meng goed, proef en kruid bij waar nodig.
Vul de uitgeholde courgettes op met de saus. Meng parmezaan en geraspte emmentaler (of kaas naar keuze) en strooi royaal over de saus.
Bak 10 minuten op 180°C en eet op! Smakelijk.
Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.


Tips:
- Courgettes: Kies goed grote, relatief rechte en dikke courgettes. Dan zijn ze gemakkelijker om ze op te vullen en heb je een grotere portie.
- Fodmap proof maken: Laat de look en ui weg en bak het gehakt met gedroogde of verse bieslook of het groen van een lente-ui. Kruid ook met 1/2 tl asafoetida als je dit hebt. Verder blijft alles hetzelfde. Smakelijk 😉
- Serveren: Dit gerecht is zeer veelzijdig. Wij eten het graag met een grote rucolasalade on the side en eventueel een stukje brood. Maar het is ook lekker met pasta met tomatensaus.
- Pijnboompitten: Geroosterde pijnboompitten gaan goed passen bij deze courgettebootjes met gehakt, tomaat en kaas. Je kan ook afwerken met verse basilicum en een drizzle pikante olie.
- Op voorhand maken: Je kan dit gerecht prima op voorhand klaarmaken en gewoon terug in de oven op lagere temperatuur opwarmen. Of je kan de courgettes en saus al voorbereiden en wanneer het tijd is om te eten. Saus en courgettes vullen opwarmen, vullen, kaas erover en kort de oven in.
- Bewaren: Je kan dit gerecht nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Warm het maximum nog één keer opnieuw op.
Check zeker eens de volgende gerechtjes als je fan bent van deze courgettebootjes met gehakt, tomaat en kaas.
- Gevulde paprika met groentjes
- Eenpanspasta met gehakt en spinazie
- Ovenschotel met gnocchi, gehakt en broccoli
- Gevulde butternut met linzen en feta
- Gevulde zoete aardappel
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Courgettebootjes met gehakt, tomaat en kaas
Ingrediënten
- 2 courgettes gehalveerd in de lengte
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl rozemarijn
- 1 sjalot versnipperd
- 1 teen look versnipperd
- 400 g rundergehakt gekruid
- 120 ml rode wijn
- 3 tomaten in kleine blokjes
- 1 tl oregano
- 1 tl basilicum
- 1/2 tl tijm
- 30 g parmezaan geraspt
- 70 g geraspte emmentaler of kaas naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg de gehalveerde courgettes op de bakplaat. Meng de 2 el olijfolie met de rozemarijn en smeer er de courgettes mee in. Bak 30 minuten.
- Maak ondertussen de saus door een de sjalot aan te bakken in een flinke scheut olijfolie.
- Voeg na een minuutje het gehakt en de look toe en bak goed aan.
- Giet er de rode wijn bij, laat uitkoken, en voeg de tomatenblokjes toe.
- Kruid met oregano, basilicum, tijm en goed veel peper en zout.
- Laat pruttelen tot de courgettes klaar zijn. Haal deze uit de oven en hol ze uit. Voeg het vruchtvlees toe aan de saus en meng het eronder. Kruid bij indien nodig.
- Vul de courgettes op met de saus.
- Meng de parmezaan en geraspte emmentaler en strooi royaal over de gevulde courgettes.
- Bak 10 minuten op 180°C in de oven of totdat de kaas goudbruin is.
- Serveer met een salade, pasta, brood,.. Smakelijk!



7 Comments
aluminium folie
Ooh ze zien er zo goed uit !! Liefs xx Leen
As Cooked by Ginger
Dankje! 😊
Pingback:
Julie
Mijn lievelingsgerecht, zooo lekker!
Ik maak het elke keer er iemand komt eten ^^
As Cooked By Ginger
Oh ja! Deze moet ik zelf dringend nog eens op het menu zetten, zo lekker!
Een heel goed idee om het voor gasten te maken. Lekker gemakkelijk en toch super lekker.
Bedankt voor je reactie!
Laurence
MIREILLE KNOCKAERT
Hey Laurence,
ik vind dit een superlekker gerechtje en voor mezelf maak ik dit steeds klaar zonder meer. Ik zou het nu willen maken voor gasten en zou dan graag nog iets ernaast serveren, maar weet niet direct wat, een soort aardappelgerechtje of wat past er hier volgens jou het best bij om het een beetje meer af te werken?
alvast bedankt voor je tips!
Veel liefs
Mireille
As Cooked By Ginger
Hey Mireille,
Ik zou persoonlijk voor een simpele pasta gaan. Spaghetti met een licht witte wijnsausje en kerstomaat, pasta aglio e olio, een licht tomatenroomsausje of gewoon tomatensausje en afwerken met parmezaan.
Laat het smaken! 🙂
Groetjes,
Laurence