Mini chocolademuffins met pindakaas
Het recept voor deze mini chocolademuffins met pindakaas beloofde ik jullie al bij de voorstelling van mijn nieuwjaarsmenu. Belofte maakt schuld dus hier zijn we dan! Als jullie de post over het menu gelezen hebben, dan weten jullie dat ik de avond zelf niet meer de kans gehad heb om een mooi fotootje te trekken van deze lekkernij. Waarom? Uhm, laten we zeggen dat champagne, rode wijn en fotograferen niet hand in hand gaan. Oh, en geduld ook niet. De muffins waren op voor de camera zelfs in de buurt kwam #sorrynotsorry! Gelukkig had ik de dag nadien de moed om ze opnieuw, en zelfs beter, te maken en dan ook ineens te fotograferen. Moet kunnen!
Chocolade en pindakaas, a match made in heaven
Bon, het feit blijft dat ze verrukkelijk zijn en de subtiele toets van pindakaas vind ik ook helemaal geweldig. Pure chocolade en pindakaas zijn gewoon een match made in heaven. Al-tijd lekker! Hoe weet ik dat? Wel, ik eet deze combinatie nogal vaak. Zoals in de vorm van deze chocoladecake met pindakaas of deze peanuts butter cups. Verrukkelijk!
Waarom moet ik deze mini chocolademuffins met pindakaas maken, Ginger?
Kijk dan! Zien ze er niet verrukkelijk lekker uit? Een smeuïg, stevig cakeje met een heerlijke frosting die een subtiele toets van pindakaas heeft, afgewerkt met chocolade sprinkles. I mean! Ze zijn super tof om te maken, helemaal niet moeilijk en ze zijn best snel klaar. Ga ervoor, zou ik zo zeggen!
Benodigdheden, voor 20 mini chocolademuffins:
Voor de muffins:
250 g bloem
50 g boter
60 g suiker
2 eieren
150 ml melk
1,5 tl bakpoeder
snuf zout
80 g pure chocolade
130 g chocolate chips
Voor de ganache:
180 g pure chocolade
40 g boter
40 ml melk
110 g pindakaas
Voor de afwerking:
chocolade sprinkles of muizenstrontjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smelt de boter en chocolade au bain-marie. Roer regelmatig. Als alles tot één geheel versmolten is, haal je het van het vuur en giet je het in een grote mengkom.
Voeg er de suiker aan toe en meng goed met de garde. Vervolg met de eieren en begin meteen te kloppen van zodra je de eieren in de kom gedaan hebt. Voeg dan de melk toe en meng.
Doe de bloem, bakpoeder en zout in de mengkom en meng met de spatel tot één glad geheel.
Giet de chocolate chips bij het beslag en meng nog een laatste keer.
Neem er een muffinplaat bij voor mini muffins. Vet deze in en bestrooi vervolgens met cacaopoeder (zie tips). Gebruik de cacao zoals je met bloem zou doen om je bakvormen voor te bereiden.
Bak 12 minuten of totdat een prikker er schoon of met enkele vochtige kruimels uit komt.
Laat volledig afkoelen.
Maak de ganache door alle ingrediënten in een steelpan te doen en te verhitten op middelmatig vuur. Roer regelmatig. Als alles één lopend maar stevig geheel geworden is, neem je er je mini chocolademuffins bij.
Dip deze met de bovenkant in de ganache en zet op een rooster. Besprenkel meteen met chocolade sprinkles of muizenstrontjes. Herhaal met alle muffins en zet vervolgens in de koelkast.
Wanneer de chocolade opgesteven is, zijn je muffins klaar. Smullen!
Tips:
- Cacao ipv bloem: Wanneer we onze bakvorm voorbereiden, smeren we hem altijd in met boter en dan met bloem. Als je chocoladegebak maakt, wil je misschien die witte sporen die bloem nalaten vermijden. Dan kan je dus cacaopoeder gebruiken ipv bloem om je bakvorm voor te bereiden.
- Geen mini muffinplaat? Ik raad absoluut aan om een bakplaat voor mini muffins aan te schaffen, gewoon omdat het zo leuk is om minimuffins te maken. Zeker met kindjes in huis! Natuurlijk zet ik niemand graag aan om geld uit te geven dat ze niet willen uitgeven DUS je kan deze minimuffins ook omvormen tot muffins van gewoon formaat. Vul tot aan de rand en bak ongeveer 20 minuten. De rest van het proces blijft overal hetzelfde.
Bewaren:
- Koelkast: Ik vind het het lekkerst wanneer de ganache opgesteven is in de koelkast, maar je kan de muffins ook gewoon meteen opeten zonder dat de ganache koud geworden is. Als je de ganache liever koud hebt, bewaar de muffins dan in de koelkast. Heb je de ganache liever zacht, bewaar ze dan buiten de koelkast. In beide gevallen bewaar je ze best in een afgesloten doos.
- Diepvries: Je kan de muffins perfect invriezen. Ik haal er af en toe eentje uit een uurtje voordat ik ze aan de kindjes wil geven en ze smullen er, eens ontdooid, altijd met volle teugen van!
- In de koelkast of op het aanrecht blijven de muffins twee dagen lekker, nadien beginnen ze uit te drogen. In de diepvries kan je de muffins enkele maanden bewaren in een afgesloten zakje.
Een heerlijke zoete zonde dus. Enjoy!
Laurence
Gerechten die je nog lekker zal vinden:
Vergeet me zeker niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Mini chocolademuffins met pindakaas
Ingrediënten
Voor de mini chocolademuffins
- 80 g pure chocolade
- 50 g boter
- 60 g suiker
- 2 eieren
- 150 ml melk
- 250 g patisseriebloem gezeefd
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 snuf zout
- 130 g chocolate chips
Voor de ganache
- 180 g pure chocolade
- 40 g boter
- 40 ml melk
- 110 g pindakaas
Voor de afwerking
- chocolade sprinkles of muizenstrontjes hoeveelheid naar keuze
Instructies
Voor de mini chocolademuffins
- Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de chocolade en de boter au bain-marie. Roer regelmatig. Giet het over in een grote mengkom wanneer het tot één geheel gesmolten is.
- Voeg de suiker toe en meng stevig met de garde.
- Voeg de eieren toe en meng meteen!
- Voeg de melk toe en meng opnieuw.
- Doe de bloem, bakpoeder en zout bij het geheel en meng tot een glad beslag.
- Giet de chocolate chips bij het beslag en spatel deze eronder.
- Vet je bakvorm voor minimuffins in en verdeel het beslag over 20 gaatjes.
- Bak 12 minuten of totdat je prikker er schoon of met enkele vochtige kruimels uitkomt. Laat volledig afkoelen.
Voor de ganache
- Doe alle ingrediënten voor de ganache in een steelpan en laat smelten op middelmatig vuur. Roer regelmatig. Wanneer alles tot één glad maar stevig geheel versmolten is, haal je de ganache van het vuur.
- Neem een minimuffin en dip deze met de bovenkant in de ganache. Zet op een rooster en bestrooi meteen met de muizenstrontjes. Herhaal met alle muffins.
- Zet de muffins in de koelkast en serveer wanneer de ganache opgesteven is.
One Comment
Pingback: