Dulce de leche muffins
Hoe goed klinkt dat, dulce de leche muffins?! Voor wie niet heel goed weet wat dulce de leche precies is, het is een soort karamelpasta van melk. Letterlijk vertaald is het ‘zoet van melk’. Je kan het dan ook maken door een blik gecondenseerde, gesuikerde melk enkele uren te laten koken en afkoelen. Het goedje dat eruit komt… puur goud. Het smaakt niet helemaal zoals de karamel die wij kennen, maar het is zachter, zoeter en dikker. Kortom, het is echt verrukkelijk. Het is afkomstig uit Latijns-Amerika, daar wordt het in verschillende desserts regelmatig gebruikt.
Dulce de leche
Zelf dulce de leche maken mag dan wel easy peasy zijn, het vraagt wel vele uren geduld. Je moet een blik gecondenseerde, gesuikerde melk enkele uren laten koken en steeds zorgen dat het volledig onder water blijft staan (je moet dus regelmatig gaan checken) en dan moet je het nog volledig laten afkoelen OF je kan een potje dulce de leche kopen bij Delhaize. Lekker makkie, haha! Je kan het vinden bij de choco en pindakaas ed.
We gaan aan de bak!
Benodigdheden, voor 12 muffins:
Voor de muffins:
120 g boter
100 g suiker
120 g dulce de leche
2 eieren
40 ml zonnebloemolie
60 ml melk
1 tl vanilleextract
140 g patisseriebloem
1 tl bakpoeder
snuf zout
Voor de frosting:
100 g roomkaas
100 g ricotta
40 g poedersuiker
100 ml volle room
Voor de afwerking:
Brésiliennenootjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter en suiker op in de keukenmachine (of in een mengkom met een spatel). Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng ze steeds onder de boter. Giet de olie erbij en meng. Voeg de vanille en dulce de leche toe en meng.
Meng in een aparte mengkom de bloem met het bakpoeder en zout. Voeg de helft toe aan het beslag, gevolgd door de helft van de melk, de rest van de bloem en de rest van de melk. Meng steeds tussendoor.
Doe muffinpapiertjes in je muffinplaat en giet het beslag erin. Bak 20-25 minuten en laat volledig afkoelen.
Terwijl de muffins afkoelen, meng je voor de frosting de roomkaas, ricotta en poedersuiker tot een glad geheel. Klop de volle room stijf en spatel voorzichtig onder de kaasmengeling. Laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
Wanneer de muffins afgekoeld zijn, doe je de frosting in een spuitzak en spuit je toefjes frosting op de muffin. Werk af met brésiliennenootjes.
Tips:
- Maak het jezelf gemakkelijk en koop een potje dulce de leche in plaats van het zelf te maken. Wil je toch de homemade variant proberen? Maak het dan de dag voordien, want het duurt vele uren vooraleer je dulce de leche klaar is. Al is het wel het wachten waard.
- De baktijd is 20-25 minuten, afhankelijk van je oven. Dit is altijd moeilijk te zeggen, maar prik er na 20 minuten even in.
- De dulce de leche is een mix van karamel en melksmaak, het is echt intens lekker. Deze muffins zijn absoluut to die for en heel leuk om origineel mee uit de hoek te komen als je moet trakteren.
- Als je snel last hebt van klontertjes in je frosting, dan kan het helpen je bloemsuiker even te zeven vooraleer je deze toevoegt aan de ricotta en roomkaas. Dit helpt heel erg tegen klonters.
- Ik werk af met brésiliennenootjes. Je kan voor andere nootjes gaan, maar ik moet toegeven, ze passen er wel bijzonder goed bij!
- Je kan de muffins enkele dagen bewaren in de koelkast.
Veel bakplezier en laat het smaken!
Laurence
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Zin gekregen in muffins? Snap ik! Check zeker eens mijn favorietjes, de muffins met peer en crumble-topping, waarvan je ook een heerlijke variant kan vinden in mijn boek. Maar deze chocolate chunk muffins wil je zeker ook geproefd hebben!
Dulce de leche muffins
Ingrediënten
Voor de muffins
- 120 g boter zacht en in blokjes
- 100 g suiker
- 120 g dulce de leche
- 2 eieren
- 40 ml zonnebloemolie
- 60 ml melk
- 1 tl vanilleextract
- 140 g patisseriebloem
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
Voor de roomkaasfrosting
- 100 ml volle room
- 200 g roomkaas type philadelphia
- 100 g ricotta
- 40 g poedersuiker
Voor de afwerking
- brésiliennenootjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de boter en de suiker stevig op en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Meng steeds tussendoor.
- Voeg de zonnebloemolie toe en meng. Vervolg met de dulce de leche en vanilleextract.
- Meng bloem, bakpoeder en zout in een aparte kom. Voeg de helft toe aan het beslag, gevolgd door de helft van de melk, de rest van de bloem en de rest van de melk. Meng steeds tussendoor.
- Doe muffinpapiertjes in je muffinplaat. Verdeel het beslag over de 12 gaatjes en bak 20-25 minuten. Laat nadien volledig afkoelen.
- Meng de roomkaas, ricotta en poedersuiker. Klop de volle room stijf en spatel voorzichtig onder de kaasmengeling. Laat minimum 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Wanneer de muffins afgekoeld zijn, doe je de frosting in een spuitzak en spuit je toefjes op de muffins. Werk af met brésiliennenootjes en serveer.
7 Comments
Juliette Grooten
Ziet er héérlijk uit! Staat op de planning voor woensdagnamiddag, op zo’n typische oktoberdag!
As Cooked By Ginger
Geweldig! Veel bakplezier, laat ze smaken 🙂
Veerle Vierbergen
Super lekker. En zo simpel om te maken
As Cooked By Ginger
Zo leuk om te lezen, dankjewel!
Laat ze nog smaken 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback: