Zondag Bakdag: Rabarber crumble taart
Houden we van rabarber? Check!
Houden we van crumble? Check!
Houden we van taart? Check!
Zullen we dan ook houden van deze rabarber crumble taart? Dubbel check!
Rabarber is zo één van die échte seizoensfruitjes. Opeens is ze er in al haar glorie en plots is ze alweer verdwenen. Als ze er is, is het dus van snel te zijn en er volop van te genieten. Rabarber is lekker zuur. Niet iedereen is er dol op, maar ik alvast wel. Ik kreeg een tijdje geleden van de buurvrouw een heleboel rabarber (yes! danku buurvrouw!) en wilde er dus mee aan de slag gaan. Een rabarbergalette met aardbei maakte ik er al mee, confituur ook, dus ik sloeg even aan het nadenken. ‘Wat kan ik ermee maken?’. Dat ik een taart wilde maken, stond al lang vast, maar ging ik voor een klassieke of eens iets anders?
Eens iets anders dus. Weg met het ruitjespatroon, in met de crumble. Lekker, lekker, lekker!
Benodigdheden:
Voor de korst:
260 g patisseriebloem
snuf zout
1 el suiker
1 zakje vanillesuiker
120 ml zonnebloemolie
2 el melk
Voor de vulling:
700 g rabarber
150 g suiker
50 g patisseriebloem
10 g boter
Voor de crumble:
60 g boter
50 g lichtbruine suiker
100 g patisseriebloem
Bereiding:
Voor de korst:
Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef de bloem en meng deze met het zout en de suiker en vanillesuiker. Voeg vervolgens de olie en melk toe en meng tot een bol deeg. Neem er een taartvorm bij (die van mij was er eentje van 24 cm doorsnede), vet deze in en doe het deeg in de taartvorm. Druk goed aan met je vingers totdat de bodem en de zijkanten bedekt zijn met deeg en je een mooie korst gevormd hebt.
Voor de vulling:
Meng de rabarber met de suiker en de bloem en verdeel over de bodem. Druk een beetje aan zodat alle stukjes rabarber erin passen. Doe de boter in een kommetje en laat het smelten in de microgolfoven. Sprenkel het over de vulling.
Voor de crumble:
Neem er een mengkom bij en voeg er de boter, suiker en bloem aan toe. Meng met je handen tot een crumble. Pers met je handen enkele stukjes samen zodat er ook dikkere stukjes deeg tussen zitten en verdeel de crumble over de rabarber.
Zet de taart één uur in de oven en laat volledig afkoelen en dan opstijven in de koelkast.
Ge-wel-dig lekker!
Tips:
- Deze taart blijft een drietal dagen goed in de koelkast. Al is het bijna onmogelijk dat je er zolang van gaat kunnen afblijven.
- Ik weet dat het verleidelijk is om meteen in de taart te vliegen, maar hij is het aller lekkerst wanneer hij lekker koud is geworden in de koelkast.
- Voeg gerust een snufje kardemom en/of kaneel toe aan de crumble voor een extra toets.
Net zoals mij helemaal zot van crumble? Check dan zeker deze muffins met peer en crumble of deze framboos-havermoutcrumble. Verrukkelijk! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor mijn dagelijkse kookavonturen.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Rabarber crumble taart
Equipment
- Springvorm 24 cm diameter
Ingrediënten
Voor de korst
- 260 g patisseriebloem
- snuf zout
- 1 el suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 el melk
Voor de vulling
- 700 g rabarber geschild, in blokjes
- 150 g suiker
- 50 g patisseriebloem
- 10 g boter gesmolten
Voor de crumble
- 60 g boter in blokjes
- 50 g lichtbruine suiker
- 100 g bloem
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng voor de korst de bloem met het zout, suiker en vanillesuiker. Voeg de zonnebloemolie en melk toe en kneed tot een deegbal.
- Vet je springvorm (24 cm diameter) in, besprenkel met bloem en leg een vel bakpapier op de bodem. Bekleed met het deeg, zorg ervoor dat je ook de randen bedekt met deeg.
- Maak de vulling door rabarber te mengen met de suiker en bloem. Doe het geheel over de korst en spreid gelijkmatig uit. Sprenkel er de gesmolten boter over.
- Meng voor de crumble de bloem en lichtbruine suiker. Voeg de boter eraan toe en kneed met je vingers tot een crumble. Strooi over de rabarber.
- Bak 60 minuten, laat afkoelen en zet nog enkele uren in de koelkast. Heerlijk!
25 Comments
Pingback:
Marijke
Heel lekkere taart! Gaan we hier zeker nog eens maken 😋
As Cooked By Ginger
Super om te horen! Dankjewel!
Karen
Ben een rabarberfan en heb deze vandaag gemaakt. Zot Lekker!
En wat ook heel leuk is, dat dit recept perfect door 2 kan gedeeld worden als je een kleiner taartje wilt maken.
As Cooked By Ginger
Super leuk om te horen! Dankjewel 🙂
Cindy
Wat een toppertje! Heerlijk!!!
As Cooked By Ginger
Joepie! Zo fijn om te horen 🙂
Sofie
Super lekkere en gemakkelijke taart!
As Cooked By Ginger
Joepie! Leuk te horen 🙂
An
Heerlijke taart!
As Cooked By Ginger
Leuk te horen, dankjewel! 🙂
Sofie
Super lekkere taart!
Heel makkelijk te maken en in een mum van tijd klaar!
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen, dankjewel!
Marleen
Hoi Laurence, Vorige week de rabarbergalette gemaakt, deze week de crumble … beide goedgekeurd en super lekker! Spijtig dat de rabarber niet goed groeit dit jaar 🥺
As Cooked By Ginger
Leuk te horen dat het gesmaakt heeft! Maar jammer dat de rabarber niet goed groeit! Die van de tuin is altijd de beste 🙂
Véronique Claeys
Superlekker. Ik maak het wel met gekochte bladerdeeg.
Pingback:
Renske
Heerlijk frisse taart, gaat zeker nog eens gemaakt worden
As Cooked By Ginger
Super! 🙂
Kathleen Wijnen
you say at the filling add the flower
and also at the crumble add the flower
that was a bit confusing
As Cooked By Ginger
Hi! In the description it very clearly divides the three different layers of the pie (crust, filling, crumble). Both crust, filling and crumble need flour, so in every description of the respective layer, flour gets added.
marja maas
Echt een heerlijke taart, na het rabarberseizoen ook gemaakt met ander fruit bv pruimen. Ook invriezen gaat prima.
Bedankt.
As Cooked By Ginger
Heel fijn om te horen en handig om te weten dat de taart goed bewaart in de diepvries 🙂
Ines de Boer
Hoi, ziet er heel lekker uit.
Kun je de patisserie bloem ook vervangen door normale bloem?
Eventueel spelt bloem?
En zou het ook zonder melk kunnen? Bijvoorbeeld met twee eetlepels water?
En anders een ander melk alternatief?
Groetjes Ines
As Cooked By Ginger
Hoi Ines,
Tarwebloem en speltbloem zijn beide prima.
Sojamelk, amandelmelk,.. elke andere melk is prima hiervoor.
Groetjes,
Laurence