Balletjes in zoetzure saus met worteltjes en aardappelpuree.
Feestdagen,  Hoofdgerecht

14 Hoofdgerechten voor een heerlijke kerst

Hoofdgerechten voor kerst: hét moment waarop de gastvrouw of -heer even hoopt dat alles nog warm is, mooi op het bord komt en vooral… lekker is. Maar geen stress, ik heb een selectie gemaakt die er heerlijk uitziet zonder dat je er uren voor in de keuken moet staan.

Deze lijst met feestelijke hoofdgerechten voor kerst zit vol toppers die eruitzien alsof je flink hebt uitgepakt, maar eigenlijk heel haalbaar blijven. Perfect voor grote tafels, sfeervolle avonden en kerstdiners waarbij iedereen nét iets te enthousiast opschept (zoals het hoort).

Dus zin om hoofdgerechten voor kerst op tafel te zetten waar iedereen blij van wordt? Laat je dan inspireren door deze heerlijke feestfavorieten.

Hoofdgerecht 1 – Wildstoofpotje

Een wildstoofpotje is zo’n klassieker die automatisch voor kerstgevoel zorgt. Langzaam gegaard, heerlijk kruidig en precies dat soort comfort dat je op een winteravond wil. En het beste? Jij doet bijna niets, terwijl het stoofpotje rustig steeds lekkerder wordt.

Hoofdgerecht 2 – Tonijn met oven krieltjes & courgette

Een gezond stukje vis past ook perfect als hoofdgerecht voor kerst, zeker als het zo’n smaakbommetje is als dit. Perfect gegrilde tonijn, goudbruin geroosterde krieltjes en courgette met een zacht pittig kantje… Zo’n simpel receptje waar je weinig voor hoeft te doen, maar dat wél heerlijk verfijnd op tafel komt.

Bord met tonijnsteak, courgette en ovenaardappeltjes

Hoofdgerecht 3 – Eendenborstfilet met rodewijnsaus

Eend blijft een echte feestfavoriet. De sappige eendenborst met die zoete rode wijnsaus is simpelweg heerlijk. Zeker wanneer je het serveert met een smeuïge zoete aardappelpuree. Een feestelijk en verrassend haalbaar gerecht dat gegarandeerd complimentjes oplevert.

Bord met eendenborstfilet met zoete rode wijnsaus en puree van zoete aardappel

Hoofdgerecht 4 – Lamsfilet met mosterdsaus & groenten

Lamsfilet heeft iets feestelijks, zonder overdreven ingewikkeld te zijn. De boterzachte filet combineert heerlijk met de romige mosterdroomsaus die alles net dat tikkeltje extra geeft. Voeg daar de geroosterde groentjes bij en je krijgt een heerlijk bordje.

Lamsfilet met romige mosterdsaus en groeten

Hoofdgerecht 5 – Zoetzure gehaktballen met puree

Comfort food op z’n best. Deze zoetzure gehaktballen zijn zacht, sappig en hebben die heerlijke sticky saus waar iedereen blij van wordt. Met een romige puree erbij is dit een onverwacht feestelijk hoofdgerecht dat toch heel toegankelijk blijft.

Hoofdgerecht 6 – Zalm Wellington

Zalm Wellington is zo’n gerecht dat meteen indruk maakt zodra het op tafel verschijnt. Denk aan de klassieke Beef Wellington, maar dan in een frisse, feestelijke visversie: verse zalm, een romige spinazie-ricottavulling en een goudbruin jasje van bladerdeeg. Ik serveer er gebakken boontjes, patatjes en geroosterde trostomaatjes bij. 

Zalm met spinazie-ricottavulling geserveerd met gebakken boontjes, patatjes en trostomaatjes.

Hoofdgerecht 7 – Kip cobbler

De kip cobbler is pure gezelligheid in een ovenschaal. De zachte kip, de warme groentjes en die goudbruine topping maken het tot heerlijk comfortfood dat tegelijk feestelijk genoeg is voor je kerstmenu. Bovendien is het ideaal voor grotere tafels én vlot op voorhand klaar te maken. Altijd mooi meegenomen tijdens de feestdagen.

Hoofdgerecht 8 – Zalm met bloedsinaasappel en olijven

Deze zalm is er eentje dat ik élk jaar met plezier op tafel zet. De combinatie van bloedsinaasappel met de kalamata olijven, jalapeno en zachte zalm… zooo lekker! Dat is gewoon zo’n smaakcombinatie waar ik instant blij van word. Het ziet er feestelijk uit, smaakt licht, en is ideaal voor wie iets verfijnds wil zonder meteen naar vlees te grijpen.

Zalmfilet met bloedsinaasappelpartjes en olijven.

Hoofdgerecht 9 – Ossenhaas met vijg-balsamicosaus

Ossenhaas is zo’n stuk vlees dat meteen feestelijk aanvoelt. Hier wordt hij omhuld met spek en geserveerd met een zoetzure vijg-balsamicosaus. Dit gerecht maakte ik ooit als onderdeel van mijn kerstmenu en sindsdien blijft het een topper: een mooi stuk vlees, een slaatje erbij en uiteraard… een heerlijke gratin. De ultieme kerstklassiekers, allemaal op één bord.

Hoofdgerecht 10 – Risotto met champignons & coquilles

Deze risotto van boschampignons met coquilles brengt instant Christmas vibes mee naar tafel: romig en rijk van smaak. Extra handig tijdens een feestmenu, want de risotto is op zichzelf al een volwaardig gerecht. Eet iemand geen vis of schaaldieren? Laat de coquilles gewoon weg en je hebt meteen een feestelijk veggie alternatief.

Risotto met gebakken coquilles en paddenstoelen.

Hoofdgerecht 11 – Varkensrollade met kroketjes

Deze varkensrollade met butternut en kroketjes is zo’n hoofdgerecht dat meteen feestelijk aanvoelt. Je maakt de rollade volledig op voorhand klaar, waardoor je tijdens het feest zelf alleen nog moet afwerken. Ideaal toch?

Hoofdgerecht 12 – Linzenragout

Deze linzenragout is een absolute topper. Een heerlijk alternatief voor een stoofpotje tijdens de feestdagen, waardoor ook de vegetariërs volop kunnen meegenieten aan de kersttafel. Je kan dit gerecht serveren met Pommes Duchesse, kroketjes, frieten, pasta, puree of brood.

Heerlijke linzenragout in een kommetje geserveerd met Pommes Duchesse

Hoofdgerecht 13 – Kippenbout met mosterdgratin

Voor kerst hoeft er niet altijd duur vlees te zijn. Deze sappige kippenbout bewijst dat helemaal. Met een dikke laag mosterd, een romige gratin en een frisse wintersalade zet je een super smaakvol en feestelijk hoofdgerecht op tafel.

Hoofdgerecht 14 – Tagliatelle met ragout van everzwijn

Een zalig feestgerecht voor wie van wild houdt. Ragout wordt meestal klassiek geserveerd met aardappelen of puree, maar voor deze ragout van everzwijn gaan we voor een verrassende twist met pasta. Heerlijk? Absoluut!

Een bord met tagliatelle met ragout van everzwijn afgewerkt met Parmezaanse kaas

Dat waren mijn favoriete feestelijke hoofdgerechten. Stuk voor stuk toppers die je kerstmenu naar een hoger level tillen zonder dat je in een stresskeuken belandt. Ik wens je een warme, gezellige kerst vol blije gezichten, heerlijke geuren en goed gevulde bordjes. Geniet ervan!

Liefs,

Ginger

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *