Zondag bakdag: Walnotentaart
Ik ben zot van herfstsmaken, die allemaal samenkomen in deze walnotentaart. Herfst is voor mij bruine suiker, pompoen, ahornsiroop, kaneel, appels, walnoten, pecannoten,… Althans, voor mij behoren die smaken tot de herfstsmaken en ik ben er verliefd op. Herfstgebak is voor mij dan ook écht een guilty pleasure. Experimenteren met bruine suiker, noten, groenten en fruit is dan ook mijn grootste hobby!
Over het algemeen heb ik een relatief gezonde levensstijl. Enfin, op vlak van voeding dan toch. Aan het sportgedeelte kan nog gewerkt worden, maar gezond eten, dat doe ik wel. Ja, ik eet regelmatig een zakje zoutchips leeg en ik bak tegen de sterren op, maar ik eet alles met mate. Mijn gebak wordt uitgedeeld en ik hou voor mezelf een stukje om van te genieten tijdens mijn dagelijks kopje koffie na mijn gezonde maaltijd. Het draait allemaal om genieten met mate. Dat is wat een mens het langste kan volhouden!
Benodigdheden:
Voor de korst:
200 g patisseriebloem
30 g suiker
snuf zout
115 g boter, zacht en in blokjes
1 ei
2 el room of melk
Voor de vulling:
250 g walnoten
2 eieren
200 g bruine suiker
1 zakje vanillesuiker
30 g boter, gesmolten
25 g patisseriebloem
1 tl kaneel
Bereiding:
Doe voor de korst de bloem, suiker en zout in de keukenmachine en meng kort. Voeg de boter, zacht en in blokjes, toe en meng tot een kruimelachtig deeg. Doe het ei erbij en meng. Voeg de room of melk toe (lepel per lepel). Vorm een bal van het deeg en laat één uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een gekartelde taartvorm (of andere taartvorm) van 24 cm diameter in en bestrooi met bloem. Rol de korst uit tot ongeveer 1/2e cm dikte en bekleed er de taartvorm mee.
Hak de walnoten grof en meng ze met de bloem en kaneel en verdeel gelijkmatig over de korst.
Meng de eieren met de bruine suiker en vanillesuiker, klop tot één glad geheel met de garde. Giet er de gesmolten boter bij en meng nog eens. Giet over de walnoten, verdeel gelijkmatig en bak zet 45 minuten in de oven.
Laat volledig afkoelen en zet dan nog een uurtje in de koelkast. Snijd vervolgens aan en geniet!
Tips:
- De walnoten kunnen vervangen worden door pecannoten.
- Bakvorm: Ik ging voor een gekartelde vorm omdat het er leuk uitziet, maar elke lage taartvorm van 24 cm volstaat!
- De bruine suiker kan vervangen worden door 220 ml ahornsiroop. Ik heb beide al gebruikt en verkies bruine suiker, maar beide zijn lekker!
- Bruine suiker = donkerbruine suiker.
- Serveersuggestie: Super lekker met een toefje vers geklopte slagroom die in zachte pieken geklopt werd. Verrukkelijk!
- Bewaren: De taart blijft 3 à 4 dagen goed in de koelkast.
Zo, een lekker herfstig stukje taart.
Geniet ervan!
Ook op je best in de herfst? Check dan zeker eens deze kruidige pompoenmuffins. of deze walnootgebakjes met ahornsiroop. Ze zijn té lekker! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Walnotentaart
Equipment
- Keukenmachine optioneel
- Oven
- Taartvorm 24 cm
Ingrediënten
Voor de korst
- 200 g patisseriebloem
- 30 g suiker
- 1 snuf zout
- 115 g boter zacht, in blokjes
- 1 ei
- 2 el room of melk
Voor de vulling
- 250 g walnoten grof gehakt
- 25 g patisseriebloem
- 1 tl kaneel
- 2 eieren
- 200 g bruine suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 30 g boter gesmolten
Instructies
- Meng voor de korst de bloem, suiker en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en meng tot een kruimelachtig deeg. Voeg het ei toe en meng. Voeg de room of melk toe. Kneed tot een deegbal en laat één uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een gekartelde taartvorm van 24 cm diameter in en bestrooi met bloem.
- Bebloem je werkvlak en rol het deeg uit. Bekleed er de taartvorm mee.
- Meng de walnoten met de bloem en kaneel en verdeel gelijkmatig over de korst.
- Meng de eieren met de bruine suiker en vanillesuiker. Klop glad met de garde en voeg de gesmolten boter toe. Meng nog eens en giet over de walnoten.
- Verdeel gelijkmatig en bak 45 minuten.
- Laat volledig afkoelen en zet vervolgens minstens een uurtje in de koelkast.
- Serveer zo of met wat vers geklopte slagroom. Smakelijk!
2 Comments
Kaat
Super lekker taartje! Ik gebruikte een mix van walnoten en pecannoten, en omdat ik geen bruine suiker in huis had ging ik voor de maple syrup optie 🙂
Aanradertje!
As Cooked By Ginger
Super! Doet me veel plezier 🙂 De Maple syrup optie is idd ook een aanrader. Fijn dat het gesmaakt heeft!