Cake & Taart

Koffie crumble cake

Koffie crumble cake, drie prachtige woorden in één zin. Ingrediënten/drinken/eten waar mijn hartje sneller van gaat slaan. Koffie: JA, crumble: JA, cake: JA JA JA! Meng deze drie lekkere dingen samen en je krijgt gewoon een hemels gebakje. Al zeg ik het zelf. Een zachte, smeuïge cake met een subtiele koffiesmaak met een boterachtige crumble on top. I mean,… Ik moet waarschijnlijk niet uitleggen hoe lekker dit is. Heerlijk met een tasje koffie!

Zùsto, een suikervrij verhaal

De cake is bovendien gemaakt met Zùsto, een alternatieve zoetstof. Het bestaat uit een combinatie van voedingsvezels en is dus bijzonder laag aan suiker. Hierdoor bevat het veel minder calorieën en is het een stuk gezonder om te gebruiken dan suiker. Jullie kennen mijn levensfilosofie: Gezond genieten. Ik geniet van het leven, mét stukken taart, mét suiker, mét een glaasje bubbels en met chipskes en frieten van de frituur. Maar het woord ‘gezond’ wordt niet verloochend en ik blijf steeds mijn best doen om een goede balans te behouden. Daarom is mijn interesse in Zùsto zeker groot en vind ik het leuk om ermee te experimenteren. Het feit dat het 1 op 1 te vervangen is met suiker, waardoor je de hoeveelheden van je recepten niet moet aanpassen, vind ik extra geweldig aan dit product! – Antwoord op al jouw Zùsto-gerelateerde vragen, vind je hier

Gaan we aan de bak?

Benodigdheden, voor 1 koffie crumble cake:

Voor de cake:

375 g patisseriebloem

3 tl bakpoeder

1 tl kaneel

snuf zout

230 g Zùsto

120 ml zonnebloemolie

2 eieren

300 ml melk

2 el gemalen koffiepoeder

Voor de crumble:

120 g patisseriebloem

70 g Zùsto

1/2 tl kaneel

1 tl gemalen koffiepoeder

80 g boter, koud

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C.

Meng bloem, bakpoeder, koffie, kaneel en zout. Klop in een andere kom de Zùsto en de eieren op tot een luchtig geheel. Voeg er de zonnebloemolie en melk aan toe en klop los. Voeg de droge ingrediënten toe en meng tot een glad beslag.

Vet een springvorm van 22 cm in, bestrooi met bloem en giet het beslag in de vorm.

Vervolgens maken we de crumble door de bloem, Zùsto, kaneel en koffie te mengen. Breek de boter in kleine stukjes en kneed met je vingers onder de droge ingrediënten tot zich boterachtige deegkruimels vormen. Strooi volledig over het beslag en druk lichtjes in het deeg. Bak 50 minuten of tot een prikker droog uit de cake komt.

Laat volledig afkoelen, haal uit de vorm en serveer.

Tips:

  • Leg eventueel een vel bakpapier op de bodem van de springvorm. Dit vergemakkelijkt het ontvormen van de cake.
  • Heb je geen koffiepoeder, maar wel koffiebonen. Maal de bonen dan fijn met de vijzel, totdat het een fijn koffiepoeder wordt.
  • Ik gebruik een springvorm van 22 cm, maar eentje van 24 cm kan zeker ook. Hoe groter je vorm, hoe platter je cake en hoe minder lang je baktijd. Vergeet daar geen rekening mee te houden.
  • De crumble is optioneel. Je kan deze ook perfect weglaten en een simpele koffiecake bakken. Al raad ik de crumble on top ten zeerste aan. Super lekker!

Ziezo, deze lekkere cake voor jullie. Heerlijk met een cappuccino!

Enjoy,

Laurence

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Cake, cake, cake… Zijn jullie fan? Godzijdank heb ik nog super veel cake voor jullie in petto. Zoals mijn lievelingscake, de chocoladecake met pindakaascrème of deze lekkere tulbandcake met noten en kaneel.

Koffie crumble cake

As Cooked By Ginger
Een krachtige, fluffy en smeuïge koffie crumble cake. Eentje die perfect is om te serveren wanneer je mensen op de koffie krijgt.
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 3 uur 10 min
Porties 1 koffie crumble cake

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 375 g patisseriebloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 230 g Zùsto
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • 2 el koffiepoeder

Voor de crumble

  • 120 g patisseriebloem
  • 70 g Zùsto
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl koffiepoeder
  • 80 g boter koud

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Meng de bloem, bakpoeder, kaneel en zout.
  • Meng in een aparte kom de Zùsto met de eieren. Klop stevig los. Giet de melk en zonnebloemolie erbij en meng nog eens goed.
  • Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en meng tot een glad beslag. Giet in een ingevette en bebloemde bakvorm van 22cm (of 24cm).
  • Meng voor de crumble de bloem, Zùsto, kaneel en koffie. Breek de boter in stukjes en kneed met je vingers onder de bloemmengeling tot een crumble.
  • Strooi de crumble over het beslag en druk het er een beetje in.
  • Bak 50 minuten, laat afkoelen en serveer.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept