Gezonde ontbijtcake
Een cake als ontbijt. Heaven? Ja, ik vind van wel. Een gezonde cake als ontbijt. Nog meer heaven? Jawel! En dat is wat ik vandaag met jullie wil delen met deze gezonde ontbijtcake obv havermout en yoghurt. Een gezonde cake die je als ontbijt kan eten, met wat fruit, notenpasta of eventueel wat confituur of gewoon lekker zo, want hij is perfect zoals hij is.
No banana today!
Het bananenbrood is enorm bekend als ontbijt. Veel mensen maken deze klaar om ’s morgens dan een snel, gemakkelijk en gezond ontbijtje te hebben. Laat me jullie nu vertellen dat je met deze cake dezelfde voordelen kan hebben. Het moeten niet altijd bananen zijn, hé. Het is een ontbijtje dat je zeker en vast voldaan zal achterlaten waardoor je niet te snel naar ongezonde tussendoortjes zal grijpen omdat je maag het niet meer haalt tot de lunch. I-DE-AAL!
Op zoek naar meer gezonde ontbijtjes? Check dan zeker deze ge-wel-dig populaire ontbijtkoekjes of deze delicious en super gemakkelijke havermoutpannenkoeken.
Benodigdheden, voor 1 gezonde ontbijtcake:
250 g havervlokken
50 g patisseriebloem
200 ml volle yoghurt
1 tl vanille extract
1 tl bakpoeder
3 eieren
1/2 tl kaneel
3 tl honing
50 g hazelnoten
40 g chocoladedruppels
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de havervlokken in de blender en mix de vlokken fijn. Ze moeten niet volledig tot fijne bloem geblend worden, maar dat mag wel. Ik mixte het niet té fijn. Neem een grote mengkom waar je nadien de haver in doet. Voeg vervolgens de bloem, het vanille extract, het bakpoeder, de eieren, de yoghurt, de kaneel en de honing toe. Meng alles zeer goed totdat het een mooi geheel vormt. Hak de hazelnoten grof en voeg deze toe, samen met de chocoladebolletjes. Meng alles goed onder elkaar.
Neem een bakvorm en vet het in met boter en bloem. Ik legde ook een reepje bakpapier in de lengte en twee reepjes in de breedte, op die manier kan je de cake makkelijk uit de vorm trekken. Giet het mengsel in de vorm en zet het 45 minuten in de oven. Als de bovenkant wat te donker wordt, dek je de cake af en laat je hem zo verder bakken. Prik na de 45 minuten in de cake om te zien of hij gaar is. Zo niet, zet je hem telkens een paar minuten bij.
Heerlijk.
Laat het smaken!
Tips:
- Bewaren in de koelkast: Je kan de cake enkele dagen bewaren in de koelkast, liefst in een afgesloten doos of plasticfolie.
- Bewaren in de diepvries: Je kan de cake in plakken snijden en in afgesloten zakjes bewaren in de diepvries. Dit is wat ik zelf altijd doe wanneer ik de cake maak. ’s Morgens even uithalen en een klein half uurtje later, kan je hem opeten. Het ontdooit relatief snel.
- Durf te variëren met de noten en chocolate chips. Rozijnen of andere gedroogde vruchten, grote stukken pure chocolade of witte chocoladedruppels, walnoten, pecannoten of amandelen ipv hazelnoten. Het kan allemaal!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Benieuwd naar wat ik nog klaarmaak van gezonde ontbijtjes en andere lekkere dingen of gewoon zin om het dagelijkse leven achter de schermen mee te volgen? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Instagrampagina @ascookedbyginger!
Gezonde ontbijtcake
Ingrediënten
- 250 g havervlokken
- 50 g patisseriebloem
- 200 ml volle natuuryoghurt
- 1 tl vanilleextract
- 1 tl bakpoeder
- 3 eieren
- 1/2 tl kaneel
- 3 tl honing
- 50 g hazelnoten grof gehakt
- 40 g chocolate chips
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Mix de havervlokken tot meel en doe in een grote mengkom.
- Voeg de patisseriebloem, bakpoeder en kaneel toe en meng.
- Doe de yoghurt, vanilleextract, eieren en honing bij de droge ingrediënten en meng tot één geheel.
- Voeg de hazelnoten en chocolate chips doe. Meng nog één keer en doe het beslag in een ingevette, bebloemde rechthoekige bakvorm.
- Bak 45 minuten. Laat afkoelen en serveer.
Notities
- Deze ontbijtcake is heel lekker om zo te eten, maar ook lekker met wat pindakaas, yoghurt en/of wat fruit.
- Je kan de cake enkele dagen in de koelkast bewaren, maar het is ook handig wanneer je hem in plakken snijdt en invriest. Zorg ervoor dat je de plakken in een afgesloten zakje invriest, zodat het niet kan uitdrogen.
- Voeg gerust rozijnen toe ipv chocolade of andere noten ipv de hazelnoten. Gebruik wat je het liefste hebt!
8 Comments
Dominique Pira
Hallo,,
Waar kan ik rijstsiroop kopen?
As Cooked By Ginger
Hoi,
Dat vind je in de kleine speciaalzaken maar vervang het gerust door honing of agavesiroop als je het niet meteen vindt 🙂
Groetjes,
Laurence
Shana
Hoi, dit ziet er weer super lekker uit en ga ik zeker eens maken. Een vraagje: hoe bewaar je deze cake het best en hoe lang kan je hem ongeveer bewaren? Groetjes.
As Cooked By Ginger
Hoi! Je snijdt hem het best in stukken en bewaart het in de diepvries in plasticfolie of een plastic zakje, alleszins afgesloten om uitdroging tegen te gaan. Je kan hem onaangesneden enkele dagen bewaren in de koelkast 🙂
Groetjes,
Laurence
Marthe
Dag Laurence,
Mijn cake was van structuur erg vast. Tips om het iets luchtiger te maken?
Groetjes
As Cooked By Ginger
Hoi! Aangezien het om een gezonde havermoutcake gaat, die langdurig een vullend gevoel geeft, is het heel logisch dat de structuur vast is 🙂
Dat is voornamelijk omdat er met havermout gewerkt wordt als basis. Een luchtige cake ga je van dit gerechtje niet kunnen maken, dan raad ik aan naar andere cakes te kijken hier op de website die obv patisseriebloem zijn. Veel bakplezier alvast 🙂 Groetjes!
Katrien
Lekker, ook voor onze 2-jarige dochter ❤️
As Cooked By Ginger
Doet me veel plezier om te horen! 🙂