Lasagne met lams en butternut
Omdat een lekkere lasagne altijd smaakt. Altijd! Het is echt comfortfood en kan zo vreselijk smaken op een koude herfst- of winterdag. Thuiskomen in een warm huisje en dan een lekkere lasagne kunnen eten. Iedereen kent de standaard lasagne wel, met bolognese en bechamel, maar je kan hem natuurlijk op duizend-en-één verschillende manieren maken. Met zalm en spinazie, vegetarisch met extra veel groentjes,… Ik maakte hem vandaag met lamsgehakt en butternut. Een uiterst herfstig exemplaar, deze lasagne.
Niet iedereen is zo’n fan van lams. De één vindt dat het naar stal smaakt en de ander vindt het gewoon echt lekker. Ik ben helemaal pro lams. Kroontje, kotelet, filet, gehakt,.. I love it all. Ik eet het niet zo heel vaak, maar als ik het eet, dan smaakt het! Het is perfect in combinatie met de butternut. Een héérlijke lasagne, ik beloof het.
Benodigheden, voor 2 personen, mét restje voor 1 van de 2 de volgende dag (niet vechten, hé)
1/2 butternut
400 g lamsgehakt
lasagnebladen, ik nam speltblaadjes
4 tomaten
1/2 courgette
1 bouillonblokje (runds)
tijm, rozemarijn, 1/2 tl komijn
peper, zout, olijfolie
Korst: 250 g Griekse yoghurt, 1 ei, 80 g geraspte parmezaan, peper
Bereiding:
Snijd de courgette en butternut in blokjes. Ik schil de butternut altijd met de dunschiller, al zeggen sommigen dat schillen niet nodig is.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot die je ook in de oven kan zetten. Stoof het lamsvlees aan en kruid met peper, zout, komijn, tijm en rozemarijn. Voeg de courgette en butternut toe. Laat alles enkele minuten aanstoven en snijd ondertussen de tomaten in fijne blokjes. Voeg de tomaten toe als de groentjes beetgaar zijn en voeg 200 ml water en een rundsbouillonblokje toe. Laat alles pruttelen op middelhoog vuur totdat het water ingekookt is, zorg wel dat het niet te droog wordt. Het moet allemaal goed smeuïg blijven. Vervolgens giet je de inhoud in een kom en neem je er de speltlasagneblaadjes bij (ongekookt). Dat mogen natuurlijk ook gewone blaadjes of glutenvrije zijn, afhankelijk van je eetgewoontes.
Doe een bodempje van de saus in de pot, bedek volledig met de blaadjes lasagne. Doe daar opnieuw saus over en werk zo verder tot alles op is. Eindig met de lasagneblaadjes.
Meng de Griekse yoghurt met het ei, de parmezaan en de peper. Smeer uit over de blaadjes en zet het geheel vervolgens in de oven voor 40 minuten. Als de bovenkant té donker wordt, dek het dan even af voor de rest van de baktijd.
Haal uit de oven, neem er een grote spatel bij, bedien jezelf en genieten maar.
Dit is echt ZO lekker! Enjoy!
5 Comments
Kathleen
Inderdaad een mega lekkere lasagna en niet teveel werk. Bedankt om te delen!
As Cooked by Ginger
Leuk dat je hem gemaakt hebt 😊 en meer dan graag gedaan!
Pingback:
Margot Hollanders
Heerlijk alternatief voor een gewone lasagne. Smaken passen perfect samen. Voor niet we beste kokkin te zijn was dit gerechtje een feest om te maken. Ik ben fan!
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te lezen! Dankjewel 🙂