Risotto met pompoen en salie
Een heerlijke smeuïge en romige risotto, zoals deze risotto met pompoen en salie, dat smaakt altijd! Het is comfortfood op haar best. Het is een bordje geluk. Gewoonweg verrukkelijk.
Je kan risotto op duizend-en-één manieren maken. Zo maakte ik al eens deze risotto met worst, spinazie en kastanje en stond deze risotto met waterkers en tomatencoulis ook al meermaals op het menu.
Vandaag gaan we voor pompoen (butternut om precies te zijn) en salie. Een droomcombinatie als je het mij vraagt. Zijn jullie er klaar voor?
Ik maakte de risotto deze keer eens op een andere manier klaar. Ik gebruikte de nieuwe Omnicooker van GreenPan. Een grote elektrische pan met gezonde antikleeflaag (vrij van PFAS), waar GreenPan voor gekend staat, die gemakkelijk in gebruik is en je je handen vrij geeft om ondertussen andere klusjes geklaard te krijgen. Geen overbodige luxe met kleine kindjes in huis.
De Omnicooker heeft 10 standen, waaronder sauteren, stomen, rijst koken, granen koken, roerbakken,.. Voor de risotto gebruikte ik eerst de stand om te sauteren en wanneer de fond erin ging, de stand om rijst te koken. Deksel erop en wachten tot het toestel piept, de risotto afwerken en klaar. Er moest niet geroerd worden waardoor ik ondertussen mails heb kunnen doen en foto’s hebben kunnen editen. Het resultaat? Een lege mailbox en een romige risotto. Iedereen blij!
Benodigdheden, voor 2 personen:
Voor de voorbereiding:
350 g butternut, geschild en in blokjes (schillen is optioneel bij butternut)
15 blaadjes salie
40 g boter
zout
olijfolie
Voor de risotto:
1 sjalot
1 teen look
150 g risotto rijst
120 ml witte wijn
850 ml kippenfond (of groentefond indien gewenst)
6 blaadjes verse salie
40 g geraspte parmezaan
peper
olijfolie
boter
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de blokjes butternut op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en zout. Smeer goed in zodat de blokjes volledig bedekt zijn met olijfolie en bak 30-35 minuten.
Zet de Omnicooker op de stand ‘sauteren’ en smelt er de boter voor de salie in. Voeg de salie toe en frituur enkele minuten. Haal de salie eruit en laat uitlekken op keukenpapier. Veeg de pot van de Omnicooker schoon met een vel keukenpapier.
Versnipper de sjalot en look en zet de Omnicooker op de sauteer stand. Wanneer de pot warm is, smelt je een klontje boter en een scheut olijfolie. Voeg de sjalot toe en stoof aan. Voeg enkele minuten later de look toe en een minuut later de rijst. Roerbak even en giet de witte wijn erbij. Wanneer deze uitgekookt is, giet je de volledige hoeveelheid kippenfond erin, zet je de stand op ‘witte rijst’ en zet je de deksel op de Omnicooker. De Omnicooker geeft aan 50 minuten nodig te hebben om de rijst te koken.
Wanneer de Omnicooker nog 10 minuten aangeeft, voeg je de butternutblokjes toe en de versnipperde verse blaadjes salie. Zet de deksel terug op de pot.
Wanneer de tijd om is, valt de Omnicooker vanzelf uit en voeg je de parmezaan en een klontje boter toe. Meng goed en kruid af met peper.
Schep op en werk af met de gefrituurde salie en extra parmezaan.
Smakelijk!
Tips:
- Wens je dit recept te maken, maar heb je de GreenPan Omnicooker (nog) niet? Gebruik dan een gewone pot en doe alles hetzelfde tot aan het toevoegen van de fond. Die voeg je pollepel per pollepel toe en ondertussen roer je regelmatig. Je voegt de volgende pollepel fond pas toe wanneer de vorige bijna ingetrokken is. De butternut en verse salie voeg je toe na je voorlaatste pollepel fond. Wanneer de laatste pollepel fond ingetrokken is, voeg je de parmezaan en boter toe en kruid je af met peper.
- Zonder Omnicooker kan je de salie gewoon frituren in een pannetje waarin je de boter laat smelten.
- Bewaren: de risotto blijft nog 2 dagen goed in een afgesloten bewaardoos in de koelkast.
Word je helemaal vrolijk van dit gerechtje en van de andere gerechten op deze blog? Vergeet me dan zeker niet te volgen op Instagram en TikTok waar ik jullie dagelijks van lekkere inspiratie voorzie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Risotto met pompoen en salie
Equipment
- Oven
- GreenPan Omnicooker
Ingrediënten
Voor de voorbereiding
- 350 g butternut geschild, in blokjes
- 15 blaadjes salie
- 30 g boter
- olijfolie, zout
Voor de risotto
- 1 sjalot versnipperd
- 1 teen look versnipperd
- 150 g risotto rijst
- 120 ml witte wijn
- 850 ml kippenfond of andere fond naar keuze
- 10 blaadjes salie versnipperd
- 40 g geraspte parmezaan
- peper, zout
- olijfolie
- boter
Instructies
Voor de voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de blokjes butternut op de bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout. Masseer in de blokjes en bak 30-35 minuten.
- Zet de Omnicooker op 'sauteer' stand en smelt de boter voor de salie erin. Frituur er de blaadjes salie enkele minuten in. Haal ze eruit en laat uitlekken op een keukenpapier.
Voor de risotto
- Veeg de pot van de Omnicooker proper met een vel keukenpapier. Zet de Omnicooker op stand 'sauteer' en doe er een klontje boter en een scheut olijfolie in.
- Voeg de sjalot toe en stoof glazig. Voeg vervolgens de look toe en na een minuut de rijst.
- Roerbak kort en giet de wijn erbij. Wanneer deze uitgekookt is, voeg je de volledige hoeveelheid fond toe, zet je de Omnicooker op stand 'witte rijst' en zet je de deksel op de pot. Het zal 50 minuten kooktijd aangeven.
- Wanneer de Omnicooker nog 10 minuten aangeeft, voeg je de butternut toe en de verse, versnipperde salie (niet de gefrituurde). Meng en zet de deksel terug op de pot.
- Wanneer de tijd om is, valt de Omnicooker vanzelf uit. Voeg nu de parmezaan toe en een klontje boter. Meng en kruid af met peper.
- Schep op en werk af met de gefrituurde salie. Smakelijk!
Notities
- Wens je dit recept te maken, maar heb je de GreenPan Omnicooker niet? Gebruik dan een gewone pot en doe alles hetzelfde tot aan het toevoegen van de fond. Die voeg je pollepel per pollepel toe en ondertussen roer je regelmatig. Je voegt de volgende pollepel fond pas toe wanneer de vorige bijna ingetrokken is. De butternut en verse salie voeg je toe na je voorlaatste pollepel fond. Wanneer de laatste pollepel fond ingetrokken is, voeg je de parmezaan en boter toe en kruid je af met peper.
- Zonder Omnicooker kan je de salie gewoon frituren in een pannetje waarin je de boter laat smelten.
4 Comments
Renata
Super lekker en echt simpel om te maken. Eerste keer risotto gemaakt, maar deze komt zeker nog op tafel!
As Cooked By Ginger
Oh, dat doet me veel plezier! Heel fijn te horen dat de eerste keer dat je risotto maakt, een receptje van mij mocht zijn én dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor je reactie!
Pingback:
Pingback: